yalovahabercihabergazetegündemgüncelson dakikaenflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhpak parti
DOLAR
32,5467
EURO
34,9817
ALTIN
2.420,36
BIST
9.722,09
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Yalova
Az Bulutlu
22°C
Yalova
22°C
Az Bulutlu
Perşembe Parçalı Bulutlu
20°C
Cuma Parçalı Bulutlu
21°C
Cumartesi Az Bulutlu
18°C
Pazar Az Bulutlu
19°C

“5-6 AY ÖNCE EN ÜST MAKAMA DURUMU ANLATTIK.”

“5-6 AY ÖNCE EN ÜST MAKAMA DURUMU ANLATTIK.”
13.03.2022 12:44
0
A+
A-

 

 

Haber / Zeynep TAŞTAN

Bayraktepe Mahallesi’ndeki yaklaşık 100 bina, zeminde yaşanan problem nedeniyle yıkılma tehlikesiyle karşı karşıya kaldı. Bina ve yollarda çatlaklar oluşması üzerine 10 ailenin evlerini terk ettiği binalar, tehlike oluşturuyor. Jeoloji Mühendisleri Odası Yalova İl Temsilcisi Osman Kendir,  “Yalova İli, Merkez İlçesi, Bayraktepe Mahallesi civarında yaşayan mahalle sakinlerinin, meydana gelen yer kayması olaylarını, ulusal medyaya yansıtmaları sonrasında yaşananları yazılı ve görsel medya aracılığı ile takip etmekteyiz ve haklı kaygılarının farkındayız” dedi.

‘İLK DEFA YAŞANILMADI’..

Konuyu 6 ay önce yetkili makamlara bildirdiklerini söyleyen Kendir, “Öncelikle şunu belirtmek isteriz ki, söz konusu sahalar yıllardan beri hareketlilik içermekte olup, sürekli olarak takip ettiğimiz bir bölgedir. En son olarak bundan yaklaşık 5-6 ay önce yetkili bir arkadaşımızla birlikte sahayı gezerek nasıl bir program izlememiz gerektiği üzerine bilgi alışverişinde bulunmuştuk. Bunun üzerine de yetkili personel arkadaşımız konuyu en üst yetkili makamlara iletmişti. Bu nedenle konunun ilk defa yaşanıyormuş gibi yansıtılmasına da anlam verememekteyiz ve yöneticilerimizin daha hassas olması gerektiğini belirtmek isteriz” diye konuştu.

‘YER YER 4 KATA ÇIKIYOR’..

Yapılaşmayla alakalı da bilgi veren Kendir, “Bayraktepe Mahallesi, yapılaşma açısından benzer türde yapıların olduğu alanlardır. Bu bölgelerde mevcut imar planı 2 kat ile sınırlı olup, mevcut durumda yapılaşma genellikle 2 ve 3 katlı ve yer yer 4 katlı yapılardan oluşmaktadır. Mevcut yapılaşma, genelde bodrum katsız, yüzeysel temelli, tekil temelli, münferit kolonlu -betonarme perde kolonların yok ya da çok az olması- beton mukavemetlerinin düşük, demir pursantaj oranının yetersiz olduğu, çoğunlukla 1975 yılı deprem yönetmeliğine göre yapılmış olmasına rağmen yönetmelik kriterlerini sağlamayan -çoğunlukla ruhsatsız olarak yapılmıştır- yapılardan oluşmaktadır. Ruhsatsız yapılar aynı zamanda yapım öncesinde zemin etüt raporu, mimari ve statik projeleri olmayan ve sonrasında mühendislik hizmeti almamış yapılardır. Bu yapılarda kullanılan malzemelerde yeterli kalite ve evsafta değildir” dedi.

‘ÖNLEMLER ALINMALI’..

“Bu yapılaşmanın yanı sıra da, yeni ruhsat almış yapıları da bu alan içerisinde görmekteyiz” diyen Kendir, “Bu yapılar, yüzeysel hareketlerden etkilenmesi için artık bodrumlu yapılması nedeniyle de inşaat kazısı sırasında mevcutta ki yüzeysel temelli binalar için bir tehlike oluşturmaktadır. Bu durum nedeniyle bölgede önlem alınmadan kazı yapılmaması, çıkan hafriyatın sahadan uzaklaştırılması gerekmektedir. Heyelan olayının gerçekleştiği söz konusu Bayraktepe Mahallesi’nde acil olarak belirttiğimiz iş ve işlemlerin yapılması tavsiye edilmektedir. Acilen riskli yapılar tespit edilip, can güvenliği sağlamalıdır. Mevcut yapısal durum ortaya konmalıdır (inşaat, harita, jeoloji vb.). Suya doygun hale gelen zeminlerde yüzey akmaları aktif hale gelebileceğinden kanalizasyon ve yağmur suyu hatlarından kaynaklı kaçaklar tespit edilmelidir. Sondajlı jeoteknik etüt raporu hazırlanarak heyelanın sınır koşulları belirlenmelidir. Sondaj çalışmaları belirlenirken, Yalova Mikrobölgeleme Jeolojik Etüt Raporu verileri dikkate alınmalıdır. Bu çalışmada 150-200 metre ara ile detaylı sondajlar yapıldığından çalışma daha da hızlanacaktır. Bu çalışmaya paralel olarak da, eldeki veriler ışığında inklinometre kuyuları açılmalıdır. İnklinometre kuyuları ile kayma düzleminin geometrisi -derinlik, genişlik vb.- ortaya çıkarılmalıdır. İnklinometre kuyuları; hareketin hızına bağlı olarak günlük, haftalık ya da aylık periyotlarla okunmalıdır. Hangi yönde ve derinlikte milimetre bazında hareketin miktarı belirlenmiş olacaktır. Jeoteknik etütler ve izlemeler yapılırken de, çözümün ortaya sağlıklı olarak konulabilmesi için mümkünse ilgili kurumlar, üniversiteler ve odalardan da destek alınarak ilerlenmesinde fayda bulunmaktadır” ifadelerine yer verdi.

‘REZERV ALAN OLARAK YAPILAŞMAYA GİDİLMESİ MÜMKÜN’..

Oda olarak her zaman kentsel dönüşüme destek verdiklerini söyleyen Kendir, “İlerleyen zamanda eldeki veriler ışığında daha detaylı bir analiz ve çözüm oluşturulabilmesi mümkün olacaktır. Odamız olarak, kentsel dönüşüme her zaman destek olduk ve bundan sonra da destek olmaya devam edeceğiz. Farklı meslek disiplinindeki arkadaşlarımız ile bir araya gelerek ortak bir akıl bulacağımızdan da hiçbir şüphemiz yoktur.  Bu alandaki kaymaların derinliği ve yayılımı tespit edildikten sonra kentsel dönüşümde, ‘rezerv alan’ olarak yapılaşmaya gidilmesi mümkündür. Ancak; çözüme, sorunu anlamadan ulaşmamız da söz konusu değildir” dedi.

 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.