yalovahabercihabergazetegündemgüncelson dakikaenflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhpak parti
DOLAR
34,5289
EURO
36,1648
ALTIN
2.980,67
BIST
9.367,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Yalova
Parçalı Bulutlu
20°C
Yalova
20°C
Parçalı Bulutlu
Cuma Yağmurlu
19°C
Cumartesi Hafif Yağmurlu
9°C
Pazar Çok Bulutlu
9°C
Pazartesi Açık
10°C

’27 BİN 500 TON SEBZE ÜRETİLİYOR’

’27 BİN 500 TON SEBZE ÜRETİLİYOR’
13.04.2022 14:29
0
A+
A-

 

Haber / Zeynep TAŞTAN

İl Tarım ve Orman Müdürü Suat Parıldar, Yalova’da yapılan tarımsal faaliyetlerden bahsetti. Parıldar, “İlimiz İstanbul, Bursa ve Kocaeli gibi büyük şehirlere yakın olduğundan tarım alanlarımız üzerinde büyük ölçüde tarım dışı kullanımı baskısı bulunmaktadır. Birim alanda getirisi yüksek tarımsal ürünler üreterek tarımsal üretimde sürdürülebilirliği sağlayıp tarım arazilerinin etkin kullanılmasını hedefleyerek projeler üretiyoruz” dedi.

’23 MİLYON TL HİBE EDİLDİ’..

Yalova’da yaklaşık 100 bin dekar alanın tarımsal faaliyet açısından işlendiğini söyleyen İl Tarım ve Orman Müdürü Suat Parıldar, “İlimizde 218.540 dekar tarım arazisinin 117.439 dekar alanı işlenmektedir. Diğer bir ifadeyle etkin kullanılmayan yaklaşık 100 bin dekar arazi bulunmakta olup; bu arazileri tarımsal üretime kazandırmak ve düşük gelir elde edilen tarla ürünlerinin yerine birim alanda getirisi yüksek ürünlere yönelerek çiftçilerimizin gelirini yükseltmeyi hedefliyoruz. İl Müdürlüğümüzce 2017-2022 yılları arasında çiftçilerimizin de katkılarıyla toplam bedeli 35 milyon TL olan 57 proje uygulanmış ve bu projelerin 18,5 milyon TL’lik kısmı Bakanlığımız (Marmara Denizi Su Ürünleri Kontrol Merkezi kurlumu olan 4.990.000 TL dahil), 3,8 milyon TL’lik kısmı Yalova İl Özel İdaresi, 850 bin TL’lik kısmı Doğu Marmara Kalkınma Ajansı (Armutlu, Esenköy ve Fıstıklı’da Balıkçılık Kapasitesinin Geliştirilmesi Projesi) olmak üzere toplamda yaklaşık 23,15 milyon TL tutarında kamu hibe desteği sağlanmıştır. Projeler kapsamında 14.587 dekar alan, 8.664 çiftçi, tohumdan fidana, sertifikadan organik gübreye, bal paketleme tesisinden suni tohumlamaya, süt toplama tanklarına ve balıkçı barınakları dip taramaya ve midye çiftliklerine kadar 11.857.199 adet proje ürününe destek sağladık. Örtü altı sebzeciliği geliştirmek, yağlık tohumlu bitkiler ve kaba yem üretimini arttırmaya yönelik projelerin yanında Meyvecilik Faaliyetlerinin Geliştirilmesine yönelik Bakanlığımız ve Yalova İl Özel İdaresi tarafından sağlanan desteklerle 2017-2021 yılları arasında 689 çiftçimize 1.873 dekar alanda proje uygulanmış, kivi, trabzon hurması, çilek, ceviz ve aronya fidan desteği sağlanmıştır. Uyguladığımız meyvecilik projelerimiz ile ilimizin zeytin alanları haricindeki meyve üretim alanlarımız yaklaşık yüzde 10’u oranında artmıştır” diye konuştu.

PROJELERİ SAYDI..

Yalova’da yapılan projeleri sayan Parıldar, “İl Müdürlüğümüz tarafından 2022 yılında uygulanmak üzere hazırladığımız bir kısmı uygulanmaya başlanan olan toplam proje tutarı 20,6 milyon TL olan 24 projenin tamamının desteklenmesi durumunda çiftçilerimize yaklaşık 8 milyon TL Bakanlık ve yaklaşık 1 milyon TL İl Özel İdaresi olmak üzere toplam 9 milyon TL hibe desteği sağlanmış olacaktır. Bu projelerimizi sıralayacak olursak; Yağlık Ayçiçeği Üretiminin Arttırılması Projesi, Buğday ve Arpa Üretiminin Geliştirilmesi Projesi, Kaba Yem Üretiminde Tohum Desteği İle Çiftçilerimizin Yanındayız,  Silajlık Mısır Projesi ve 2. Etabı Macar Fiği, Yem Bezelyesi ve Yulaf Projesi, Örtüaltı Sebzeciliğin Geliştirilmesi Projesi 1. Etap (Biber ve Hıyar), Kabak, Yazlık Lahana ve Pazı Projesi, Kivi Üretiminin Geliştirilmesi Projesi, Kivinin İyisi, Yalova’nın İncisi Projesi, Trabzon Hurması Ve Ceviz Yetiştiriciliğinin Geliştirilmesi Projesi, Meyvecilik Faaliyetlerinin Geliştirilmesi Çilek Projesi, Tıbbi ve Aromatik Bitki (Aronya) Yetiştiriciliğinin Geliştirilmesi, Organik Aronya Üretiminin Yaygınlaştırılması ve Desteklenmesi Projesi, Organiğin Hası, Yalova Aronyası Projesi, Sağlık İçin Aronya, Aronya İçin Su Projesi, Akdeniz Meyve Sineği İle Biyoteknik Mücadele Deneme Projesi, Zeytin Yetiştiriciliğinde Periyodisitenin Azaltılması 2.Etap Projesi, Sera Modernizasyonu 2.Etap Projesi, Kılıç Köyü Süt Toplama Merkezi Modernizasyonu Projesi, Suni Tohumlamaya Destek II. Etap Projesi, Kist Hidatik Hastalığı ile Mücadele Projesi, Kadın Çiftçilere Süt Sığırcılığı Eğitimi (Kadın Çiftçilere Süt Sağım Makine Desteği) Projesi, Midye, Müsilaj’a İyi Gelecek Projesi, Midye İşleme Tesisi Ön Fizibilite Raporu Hazırlama Projesi ve Marmara Denizi Su Ürünleri Denetim, Kontrol ve Eğitim Merkezi Kurulumu Projesi” ifadelerine yer verdi.

’27 BİN 500 TON ÜRETİM YAPILIYOR’..

Parıldar, sözlerini şöyle sürdürdü: “İlimizde yaklaşık 4 bin dekar örtü altı, 4 bin dekar açık alanda olmak üzere yaklaşık 8 bin dekar alanda 27.500 ton sebze üretimi yapmaktayız. Bu sebze üretiminin %75’i örtü altı tarımı olarak yapılmaktadır. 2020 ve 2021 yıllarında örtüaltı sebzeciliği geliştirme projesi kapsamında 83 çiftçimize yaklaşık 60 dekar alanda sebze üretimi yapmak üzere 87.000 adet biber fidesi ve 119 çiftçimize ise 120 dekar alanda uygulanmak üzere 120 kg fasulye tohumu dağıtımı yapılmıştır. Bu projeden çiftçilerimizden alınan olumlu geri dönüşlerden sonrasında bu yıl; Örtüaltı Sebze Üretimini Geliştirme Projesi Merkez, Çiftlikköy ve Çınarcık ilçelerimize uygulanmak üzere; 2021 yılı Aralık ayı içerisinde diğer illerden tenkis edilen 150.000 TL Bakanlığımız bütçesi kullanılarak; çiftçilerimize dağıtılmak üzere 110 kg fasulye tohumu, fide yaptırılarak dağıtılmak üzere de 80.000 adet hıyar, 60.000 adet biber, 20 bin adet kabak tohumu alındı. Bunun yanında Kadıköy beldemiz çiftçilerinin katkısı ile yaklaşık 5 kg yazlık pazı ve yazlık kara lahana tohumu projeye dahil edilerek 120.000 pazı, 30.000 kara lahana fidesi üretmek üzere projemizin 1. aşaması tamamlandı. Proje kapsamında Ocak ve Şubat ayları içerisinde başvuruları alınmış, İl Müdürlüğü teknik personelleri tarafından sahada; Üretim Yeri Uygunluk Kontrolleri yapılmış ve 51 çiftçimize 112 dekar alanda ekilmek üzere 110 kg fasulye tohumu mart ayı içerisinde dağıtılmıştır. Projenin 2. aşamasında Bakanlığımız bütçesinden ve çiftçi katkısı ile alınmış olan hıyar, biber, kabak, pazı ve kara lahana tohumları Yalova İl Özel İdaresi’nden sağlanan 158.100 TL kaynak ile fide yapılmak üzere ilimizdeki fide yetiştiriciliği yapan firmada üretimi yaptırılmıştır.”

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.