yalovahabercihabergazetegündemgüncelson dakikaenflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhpak parti
DOLAR
32,3428
EURO
34,8481
ALTIN
2.390,38
BIST
10.276,88
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Yalova
Az Bulutlu
16°C
Yalova
16°C
Az Bulutlu
Perşembe Az Bulutlu
19°C
Cuma Hafif Yağmurlu
17°C
Cumartesi Hafif Yağmurlu
18°C
Pazar Parçalı Bulutlu
20°C

11 YILLIK BİLMECEDE SON RAUND..

11 YILLIK BİLMECEDE SON RAUND..
18.06.2023 16:48
0
A+
A-

‘ARSANIZI TERK EDİN; SİZE BAŞKA ARSA VERELİM!’

Yukarıdaki bu sözlerle Suudi yatırımcıyı Yalova’dan kaçırmaya çalışıyorlar; kamuoyu soruyor: KİM BUNLAR?

 

  • Haber/Yorum – İbrahim Yurdagül

 

Suudi Al Fozan firmasının Yalova’daki tapulu arboretum arazileri üzerinde öngördüğü 100 milyon dolarlık turizm yatırımlarından ses-soluk çıkmıyor.

Suudi firmaya tapulu arazileri üzerinde baskı yapıldığı ve kendilerine farklı yerlerde takas yoluyla arazi önerildiği, buna karşılık tapu ve imar haklarından vazgeçmelerinin istendiği iddia ediliyor.

  • Davalar açıldığında kimse hesap veremeyecek.

Yatırımın s ve arazilerin sahibi Suudi iş adamı Mohammed Al Fozan, geçtiğimiz aylarda yatırım müjdesi vermek üzere geldiği Yalova’da herhangi bir açıklama yapmadan, ani bir kararla ülkesine dönmüş ve arkasında soru işaretleri bırakmıştı.

Yalova’daki turizm yatırımları için finanse ettiği 100 milyon dolarlık yatırım bütçesini kullanamayan Suudi yatırımcının, turizm imarlı arazisi yeşil alana çevrildiği için yasal yollara başvurabileceği, dönemin yerel yöneticileri başta olmak üzere çok sayıda kişi ve kuruma zimmet çıkabileceği biliniyor.

  • 11 yıldır cevap bekleyen sorulara yanıt alınamadı.

Plan değişiklikleri, mahkeme kararları derken eski adı ile arboretum olarak bilinen arazinin akıbeti halen belirsizliğini koruyor. Plan-projesi hazır olan oteller zincirinin yapımı yılan hikayesine dönmekle kalmadı, şimdi de Suudi yatırımcıya, “arsanızı terk edin, size başka arsa verelim; orasını bize bırakın” diye telkinde bulunan birtakım kişi ve grupların türediği hatta bu isimlerin iktidarın da adını kullanarak Suudi yatırımcılara baskı uyguladığı iddia ediliyor.

  • Sorular, sorular..

1- Arsaların satış sözleşmesine uygun davranmamak ve taahhüt edilen yatırımları yaşama geçirmemek kimin suçu-günahı? Arsayı satan mı arsayı alan mı yoksa planlarla oynayan mı hesap verecek? Ata mirası topraklarda yaşanan belirsizliğin faturasını kim ödeyecek?

2- İhale yoluyla arsaları (38 dönüm turizm imarlı arazi) satın alan insanlar yatırım yapmak yerine arsaların bir bölümüne sahip olan Arap şirketine arsalarını sattılar. Firmaların taahhüt edilen turizm yatırımlarını yapmayışlarının sebebi kendileri mi yoksa yatırımlarına engel olan başkaları mı vardı; kamuoyu bu detayları niçin bilmiyor?

3- Yatırımcıyı kimler küstürdü? Turizm tesis alanlarını kimler konut alanına çevirmek istedi? Sonra kimler, neden çekindiler ve geri adım attılar? En sonunda arsalar hangi hakla, hangi gerekçeyle yeşil alana dönüştürüldü? 11 yıllık süreçte bu araziler üzerinde hangi ince hesaplar ile neler döndü, hangi ince ayarlar yapıldı?

4- Kimler ya da hangi gruplar Suudi yatırımcının arsalarından vazgeçmesini ve kendisine verilecek başka arsaları almasını telkin ediyor; buradaki amaç ne?

5- Yatırımcı kendisine yapılan baskılara direnir, yasal yollara başvurur ve uluslararası mahkemeler hak ihlallerini haklı bulursa bunun ceremesini kim çekecek? Satışı yapan, sonrasında ihmali olan ne kadar seçilmiş, meclis üyesi ve bürokrat varsa; bu insanlara zimmet mi çıkacak?

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.