<>.theiaStickySidebar:after {content: ""; display: table; clear: both;}
yalovahabercihabergazetegündemgüncelson dakikaenflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhpak parti
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak

YÜZYILLIK EMANET TARİHE IŞIK TUTACAK

YÜZYILLIK EMANET TARİHE IŞIK TUTACAK
04.04.2025 16:22
0
A+
A-

BİR ASRIN TANIĞI GELİN AYNASI SUBAŞI’NDA KORUMA ALTINDA

Yalova İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü’nde (AFAD) uzun yıllar eğitim görevlisi ve ilkyardım uzmanı olarak görev yaptıktan sonra emekli olan Emine Karagöz, aile yadigarı olan ve yaklaşık 100 yıllık geçmişe sahip olan tarihi gelin aynasını Subaşı Sözlü Tarih Çalışma Grubu’na bağışladı.

Haber / Zeynep TAŞTAN

Geleneksel Balkan düğün ve çeyiz kültüründe önemli bir yeri olan bu özel ayna, sadece bir süs eşyası değil; aynı zamanda dönemin sanatsal anlayışını yansıtan nadide bir örnek. Cam altı boyama tekniğiyle hazırlanan ve nesiller boyu aktarılan bu ayna, Emine Karagöz’ün anneannesinden kalan kıymetli bir miras olarak dikkat çekiyor. Subaşı Sözlü Tarih Çalışma Grubu Başkanı Zeki Gürsu, yapılan bu anlamlı bağışı kamuoyu ile paylaşarak duygularını şu sözlerle ifade etti: “Yalova AFAD’da eğitim görevlisi ve İlkyardım Uzmanı olarak hizmet etmiş değerli bir isim olan Emine Karagöz, anneannesine ait olan bu tarihi aynayı, hikâyesiyle birlikte bizlere emanet etti. Gelin aynası, Balkan düğün geleneğinde önemli bir simge olarak kabul edilir. Cam altı boyama sanatıyla bezenmiş olan bu eser, yaklaşık 100 yıllık bir geçmişe sahip. Bizler de bu kıymetli aynayı koruma altına alarak Subaşı’nda sergilemeyi ve gelecek kuşaklara aktarmayı görev bildik.”

‘YALNIZCA EŞYA DEĞİL; BİR KÜLTÜREL BELLEK’..

Gelin aynası, özellikle Balkan kökenli ailelerde düğün geleneklerinin önemli bir parçası olarak öne çıkıyor. Aynalar, geçmişte gelinlere hem güzelliği hem de geleceği yansıtması amacıyla armağan edilirdi. Cam altı boyama tekniğiyle süslenen bu aynalar ise aynı zamanda dönemin estetik anlayışını ve el işçiliğini gözler önüne seriyor. Subaşı Sözlü Tarih Çalışma Grubu’nun yürüttüğü çalışmalarla, bölge halkının geçmişine ışık tutacak birçok belge ve obje kayıt altına alınmaya devam ediliyor. Emine Karagöz’ün bu kıymetli bağışı da hem bireysel bir tarihin hem de toplumsal bir hafızanın korunmasına katkı sağlıyor.

 

Yorumlar

Δ

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.