yalovahabercihabergazetegündemgüncelson dakikaenflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhpak parti
DOLAR
34,4889
EURO
36,2166
ALTIN
2.951,99
BIST
9.367,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Yalova
Parçalı Bulutlu
20°C
Yalova
20°C
Parçalı Bulutlu
Cuma Yağmurlu
19°C
Cumartesi Hafif Yağmurlu
9°C
Pazar Çok Bulutlu
9°C
Pazartesi Açık
10°C

YÜRÜYEN KÖŞK’Ü 80 BİN KİŞİ ZİYARET ETTİ

YÜRÜYEN KÖŞK’Ü 80 BİN KİŞİ ZİYARET ETTİ
11.08.2023 18:23
0
A+
A-

“Yalova benim kentimdir” diyen Mustafa Kemal Atatürk’ün ağacın dallarına zarar gelmemesi için taşınmasını istediği Yürüyen Köşk, yerli ve yabancı turistlerce yoğun ilgi görüyor. Yürüyen Köşk’ü yılda 80 bin kişi ziyaret ediyor.

 

..”Çevre bilinci konusunda bir ilk teşkil eden Yürüyen Köşk’ümüzde,Cumhuriyetimizin Kurucusu Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk, dönemin önemli Türk ve yabancı devlet adamlarını burada ağırlamıştır. Türkiye’nin siyasi ve toplumsal tarihine yön verecek önemli kararlar da yine bu köşkte almıştır.”

 

Haber \ Büşra GÜNDÜZ

Kültür ve Tabiat Varlıkları Koruma Kurulu tarafındantescil edilen, 2006 yılında Yalova Belediyesi tarafından restorasyonu yapılarak ziyarete açılan Yürüyen Köşk, yılda 80 bin kişiyi ağırlıyor.

‘Ağaç dalı kesilmekten kurtuldu’

Yalova Belediye Başkanı Mustafa Tutuk, Yürüyen Köşk’ün hikayesini şöyle anlattı: “Atatürk, 21 Ağustos 1929 tarihinde İstanbul’dan Bursa’ya gitmek üzere yola çıkıyor. Ertuğrul yatıyla Yalova açıklarından geçerken sahilde gördüğü ulu çınardan çok etkileniyor.Tekneyle kıyıya çıkıp ağacın gölgesinde oturan Atatürk, çınarın yanına kendisi için küçük bir ev yapılmasını istiyor. Ahşap, iki katlı bu ev 22 günde yapılarak, 12 Eylül 1929’da tamamlanıyor. Bir yıl sonra 1930 yılının yaz aylarında Atatürk Millet Çiftliği’ndeki köşküne geliyor. Ağacın dallarının binanın çatısına ve duvarına dayandığını öğrenen Atatürk, “Dal kesilmeyecek,köşk kaydırılacak” diyor. Bunun üzerine 8 Ağustos 1930 tarihinde İstanbul Fen İşleri Yollar ve Köprüler Şubesi’nden gelen mimar ve mühendis ekipler tarafından başlatılan çalışma ile köşkün etrafı temel seviyesine kadar kazılıyor ve temelin altına tramvay rayları yerleştiriliyor. Öncelikle köşkün teras bölümü bir günde kaydırılıyor, geri kalan iki gün içinde de ana binanın raylar üzerinde yürütülme işlemi tamamlanıyor. Bina 4.80 m. kadar doğuya kaydırılıyor. Böylece köşk yıkılmaktan, ağaç dalı da kesilmekten kurtuluyor.”

‘Önemli kararlar Yürüyen Köşk’te alındı’

1929 yılından günümüze kadarkorunan Yürüyen Köşk ile ilgili bilgiler veren Tutuk, “Çevre bilinci konusunda bir ilk teşkil eden Yürüyen Köşk’ümüzde, Cumhuriyetimizin Kurucusu Büyük Önder  Mustafa Kemal Atatürk, dönemin önemli Türk ve yabancı devlet adamlarını burada ağırlamıştır. Türkiye’nin siyasi ve toplumsal tarihine yön verecek  önemli kararları yine bu köşkte almıştır. Atatürk, köşke 1930-1937 yılları arasında aralıklarla gelip gitmiştir” dedi.

‘Yıllık 80 bin kişiyi ağırlıyor’

Köşkün yılda 80 bin kişiyi ağırladığını söyleyen Tutuk, “Köşk, Eski Eserler ve Anıtlar Yüksek Kurulu’nun 12.07.1980 gün ve 12238 sayılı kararı ile korunması gerekli Kültür ve Tabiat Varlıkları arasında sayılmış ve tescili yapılmıştır. Köşkün yürütülmesine sebep olan tescilli Çınar Ağacı hakkında 2015 yılında hazırlanan rapor neticesinde Doğu Çınarı türündeki ağaç 390 yaşındadır. 2006 yılında restorasyonu yapılarak halkın ziyaretine açılan köşk, Yalova’nın en gözde mekanı durumundadır. Düzenli olarak bakım çalışmalarını yaptığımız Yürüyen Köşk’ü yılda yaklaşık 80 bin kişi ziyaret ediyor” şeklinde konuştu.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.