yalovahabercihabergazetegündemgüncelson dakikaenflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhpak parti
DOLAR
34,2398
EURO
37,6309
ALTIN
2.920,13
BIST
9.109,34
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Yalova
Parçalı Bulutlu
30°C
Yalova
30°C
Parçalı Bulutlu
Cumartesi Çok Bulutlu
28°C
Pazar Hafif Yağmurlu
24°C
Pazartesi Açık
26°C
Salı Az Bulutlu
25°C

Yeni evcil hayvan ihtimalleri

16.05.2024 11:33
0
A+
A-

‘Eğer soyları buzul çağının sonunda tükenmemiş olsaydı onları tıpkı köpekler ve sığırlar gibi evcilleştirebilirdik’ denen türler var ve üstüne de bu türlerin hala hayatta olduğuna dair söylentiler de yok değil! Şunu da sorabilirsiniz: Peki neden o zaman evcilleştirmedik? Köpeklerin ve sığırların atası olan ırklar da hayatta değil. Ama şöyle bir şey var: Bu hayvanların vahşi atalarından o zamanlarda bir sürü vardı ve günümüzde evcil olanlarının soyu yalnızca çok daha az sayıdaki örneklere dayanıyor! Yani; evcilleştirme sık olmayan ve tam aksine tarihte nadiren başarılabilmiş bir şey! Paleolitik döneme tarihlenen mezarlarda evcil ayısı olan insanlar bile var! Ama aslında çok az örneğin soyu bugünkü köpeklerin, sığırların ve diğer evcilleştirilmiş türlerin kökenini oluşturuyor.

‘Bunun bize ne yararı var’ diyebilirsiniz elbette! Köpekleri çöpe döküp israf edeceğimiz yemeklerle besleyebiliyoruz, çünkü buna uygun mikroevrim geçirdiler. Mesela bu artıklarla beslenebilecek şekilde mikroevrim geçirmiş bir dişlek kediye ne dersiniz? Veya yaşadığı inatla inkar edilen köpek benzeri keseli Thylacine? Tarla çapalamakta veya yük taşımakta kullanılabilecek ve ağaç dallarıyla beslenen devasa yer tembel hayvanı veya insan boyutunda maymunlara ne dersiniz? Bir ilginç örnek de kimbilir nerelerde kullanabileceğimiz insan boyutundaki yarasalar tabi! Yünlü Mamutlar, Yünlü Gergedanlar, İrlanda Geyiği ve Devasa Otçul Keseli de var elbette! Tundralarda yaşayan devasa develere ne dersiniz peki? Ayrıca mağara ayılarının da çok yumuşak huylu otçullar olduğuna dair söylentiler de mevcut tabi!

Yeni ihtimallere zihninizi açın! Sovyetler döneminde Kostroma’da Sığın Geyiklerini evcilleştirmeye çalıştılar ve günümüzde hala o laboratuar faaliyetlerini sürdürüyor! Tilkiler ve gelinciklerin de evcilleştirilebildiği biliniyor. Çitalar ise yumuşak huyları nedeniyle çok popüler bir egzotik hayvan! Adamlar tasma takıp arabalarına bindiriyorlar… Bir zamanlar da Çingeneler Ayı oynatırdı!

Kanada’da söylentileri dolaşan Waheela nasıl olur peki? Veya Kurtadam hikayelerine ilham veren devasa Kurtlardan nasıl Köpek benzeri canlılar çıkar? Fillerin dişleri 200 sene öncesine kadar kocamandı ama avcılık nedeniyle günümüzde pek çok fil dişsiz doğuyor ve dişli olanların da dişleri daha ufak! Ama ırk üreticiliği ile doğada görülmeyecek boyutlardakileri dahi üretebiliriz!

‘Bu hayvanlar nerde’ diye sorabilirsiniz! Şu anda kışın hava nerde eksi 70-80 oluyor ve yazın da hiçbir zaman 10-15 derecenin üzerine çıkmıyorsa oralarda! Tabi bir de Amazon ormanları var; ki insanlar bile dünyanın geri kalanından tamamen izole olabiliyorlar! Balta girmemiş bir ormandaki bir türün; hele de bu türün keşfi birçoklarının başına ciddi bela olacaksa; neden bulunmasını istesinler ki? Ayrıca bu tür yüzünden kaybedecek olanlar, bu olası türün gerçekten yokolması için de ellerinden geleni yaparlarsa kesinlikle şaşırmayın!

 

Düşünün ve sorgulayın! Yeni bir çağı başlatabiliriz! Yeni ihtimallere zihninizi açın!

 

Yazarın Diğer Yazıları
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.