BIST 100
11.007,37 0,81%
DOLAR
42,4976 0,07%
EURO
49,5463 0,03%
GRAM ALTIN
5.817,66 1,12%
FAİZ
37,98 0,00%
GÜMÜŞ GRAM
80,97 3,72%
BITCOIN
90.340,00 -1,99%
GBP/TRY
56,7308 -0,02%
EUR/USD
1,1647 0,03%
BRENT
63,99 1,15%
ÇEYREK ALTIN
9.511,88 1,12%

YALOVA’DA FAALİYETLERİNE DEVAM EDİYOR

KAÇAR

TÜKETİCİ HAKEM HEYETLERİ DİĞER İLLERDE KAPATILIYOR

Ticaret Bakanlığı’nın kararıyla 19 ilin 45 ilçesinde Tüketici Hakem Heyetleri kapatılırken, yalnızca 4 ilde ikinci no.lu il hakem heyetleri kurulacak.

  • Tüketiciyi Koruma Derneği (TÜKODER) Yalova Şubesi Başkanı Gürkan Kaçar tarafından yapılan açıklamada, artık ilçelerde sadece başvuru alınacağı, dosyaların ise İl Ticaret Müdürlüklerinde karara bağlanacağı hatırlatıldı.

 

Haber / Zeynep TAŞTAN

Ticaret Bakanlığı’nın 45 ilçede Tüketici Hakem Heyetlerini kapatma kararı tartışma yarattı. Ticaret Bakanlığı’nın kararıyla 19 ilin 45 ilçesinde Tüketici Hakem Heyetleri kapatılırken, yalnızca 4 ilde ikinci no.lu il hakem heyetleri kurulacak. Bu düzenlemeyle Türkiye genelinde Tüketici Hakem Heyeti sayısı 211’den 170’e düşecek. Bakanlık, kararın gerekçesini “hizmet kalitesini artırmak, kurumsal yapıyı güçlendirmek ve kaynakları verimli kullanmak” olarak açıkladı.

‘ADALETE ERİŞİM ZORLAŞACAK’ UYARISI..

Tüketici örgütleri, Ticaret Bakanlığı’nın 19 ilin 45 ilçesinde Tüketici Hakem Heyetlerini kapatma kararına karşı eylem çağrısında bulundu. Tüketiciyi Koruma Derneği (TÜKODER) Yalova Şubesi Başkanı Gürkan Kaçar tarafından yapılan açıklamada, artık ilçelerde sadece başvuru alınacağı, dosyaların ise İl Ticaret Müdürlüklerinde karara bağlanacağı hatırlatıldı. Kaçar, özellikle uzak bölgelerde yaşayan tüketicilerin bu durumdan olumsuz etkileneceğini ve ekonomik yükün artacağını savundu. Kaçar, ayrıca e-Devlet üzerinden başvuru imkanının her vatandaş için yeterli çözüm olmadığını, dijital okuryazarlığı veya teknik imkânı olmayan tüketicilerin hak aramaktan vazgeçebileceğini belirtti. Kaçar, aynı zamanda Yalova’da heyetin göreve devam ettiğini ifade etti.

‘HEYETLER İMZA MAKAMINA DÖNÜŞMEMELİ’..

Kaçar, bazı dosyaların mutlaka kurul içinde tartışılarak karara bağlanması gerektiğini vurgulayarak, sistemin yalnızca raportörlerin hazırladığı kararların imzalandığı bir yapıya dönüşmesinin sakıncalı olacağını ifade etti. Kaçar, bu durumda heyet üyelerinin “imza memuru” konumuna düşeceğini öne sürdü.

‘KAPATMAK DEĞİL, GÜÇLENDİRMEK GEREKİR’ ÇAĞRISI..

TÜKODER, hakem heyetlerinin ticari değil, adalet mekanizmasının bir parçası olduğunu belirterek, yerelde güçlendirilmesi ve personel ile altyapı eksiklerinin giderilmesi gerektiğini vurguladı.Kaçar, kamu kaynaklarının etkin kullanımının vatandaşın hakkını kısıtlayarak değil, israfı önleyerek sağlanabileceğini kaydetti.

TÜKODER’DEN BAKANLIĞA ÇAĞRI

Kaçar, 45 hakem heyetinin kapatılmasından vazgeçilmesi, mevcut heyetlerin yerelde korunarak güçlendirilmesi ve heyet üyelerinin bağımsızlığının güvence altına alınması çağrısında bulundu. Başkan Kaçar, Anayasa’nın 172. maddesinde yer alan “devlet, tüketiciyi koruyucu ve aydınlatıcı önlemleri alır” hükmünü hatırlatarak, Ticaret Bakanlığı’nı kararı yeniden değerlendirmeye davet etti.

YORUM YAP

Yorum yapabilmek için kuralları kabul etmelisiniz.
Yeni bir yorum göndermek için 60 saniye beklemelisiniz.

Henüz bu içeriğe yorum yapılmamış.
İlk yorum yapan olmak ister misiniz?