yalovahabercihabergazetegündemgüncelson dakikaenflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhpak parti
DOLAR
34,7452
EURO
36,5883
ALTIN
2.960,28
BIST
9.886,05
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Yalova
Hafif Yağmurlu
13°C
Yalova
13°C
Hafif Yağmurlu
Perşembe Az Bulutlu
15°C
Cuma Hafif Yağmurlu
15°C
Cumartesi Açık
17°C
Pazar Çok Bulutlu
20°C

YALOVA TARIMI MODERN PROJELERLE GÜÇLENİYOR

YALOVA TARIMI MODERN PROJELERLE GÜÇLENİYOR
04.12.2024 15:36
0
A+
A-
  • Yalova İl Tarım ve Orman Müdürü Selçuk Yaman, süs bitkileri ve sebze üretiminde uygulamaya konulan projelerin detaylarını kamuoyuyla paylaştı.

..”İki yıl boyunca yürütülen çalışmalar neticesinde, toplamda 469 üreticiye ulaşıldı. 638 dekar alanda sera yenileme işlemi tamamlanırken, üreticilere toplamda 191 ton sera naylonu dağıtıldı. Bu kapsamda 13,2 milyon TL’lik kaynak kullanılarak, Yalova’nın örtü altı tarım potansiyeli önemli ölçüde artırıldı.”

 

Haber / Zeynep TAŞTAN

Yalova genelinde yürütülen modernizasyon ve destek projeleriyle, tarımsal üretim kapasitesi artırılarak hem yerel ekonomiye hem de ülke tarımına önemli katkılar sağlanıyor. Yalova İl Tarım ve Orman Müdürü Selçuk Yaman, süs bitkileri ve sebze üretiminde uygulamaya konulan projelerin detaylarını kamuoyuyla paylaştı.

YALOVA, LİDERLİĞİNİ SÜRDÜRÜYOR..

Süs bitkileri üretiminin merkezlerinden biri olan Yalova, bu alanda liderliğini sürdürmeye devam ediyor. İl genelinde 4.849 dekar alanda gerçekleştirilen üretimle yıllık 162 milyon adet süs bitkisi yetiştirilirken, bu faaliyet kentin önemli tarımsal girdisini oluşturuyor. Bölgedeki üreticilerin rekabet gücünü artırmak için çeşitli destek projeleri hayata geçiriliyor.

MEVCUT SERALAR MODERNİZE EDİLDİ..

Sebze üretiminde ise Yalova, 8.075 dekar alanda önemli bir üretim kapasitesine sahip. Bu alanın yarısından fazlası, 4.066 dekarı, örtü altı tarım yöntemiyle kullanılıyor. Örtü altı tarım sayesinde yıllık yaklaşık 20 bin ton sebze üretimi gerçekleştiriliyor. Artan lojistik maliyetler ve büyük kentlerin taze sebze ihtiyacı göz önünde bulundurularak, ‘Kent Tarımı’ yaklaşımı kapsamında Yalova’da atıl durumda bulunan seraların yeniden ekonomiye kazandırılması için kapsamlı bir proje başlatıldı. Yalova İli Plastik Sera Üst Örtülerinin Yenilenmesi Projesi ile mevcut seraların modernize edilmesi hedefleniyor. 2023 yılında ilkbahar ve sonbahar dönemlerinde uygulanan proje kapsamında 302 üreticinin seralarında yenileme çalışması yapıldı. Toplamda 428 dekar alanda sera naylonları değiştirildi ve 132 ton sera naylonu dağıtıldı. Projenin ilk etabında 7 milyon TL’yi aşan bir bütçe kullanılırken, bu bütçenin yarısı Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından karşılandı. Yalova İl Özel İdaresi ve üreticiler de projeye maddi katkı sağladı. 2024 yılında ise projenin ikinci etabı hayata geçirildi. Bu etapta 167 üreticiye destek sağlanarak 210 dekar alanda sera naylonu yenilendi. Bu çalışmalar sırasında 59 ton sera naylonu dağıtıldı. İkinci etabın bütçesi 6,2 milyon TL olarak belirlenirken, bu bütçenin yüzde 27’si Bakanlık, yüzde 25’i İl Özel İdaresi, yüzde 4’ü Yalova Belediyesi ve yüzde 44’ü üretici katkısıyla finanse edildi.

ÖRTÜ ALTI TARIM POTANSİYELİ ÖNEMLİ ÖLÇÜDE ARTTI..

İl Tarım ve Orman Müdürü Selçuk Yaman, iki yıl boyunca 469 üreticiye ulaşıldığını belirterek şu açıklamalarda bulundu: “İki yıl boyunca yürütülen çalışmalar neticesinde, toplamda 469 üreticiye ulaşıldı. 638 dekar alanda sera yenileme işlemi tamamlanırken, üreticilere toplamda 191 ton sera naylonu dağıtıldı. Bu kapsamda 13,2 milyon TL’lik kaynak kullanılarak, Yalova’nın örtü altı tarım potansiyeli önemli ölçüde artırıldı. Sebze üretiminde sürdürülebilirliği sağlamak ve üretimde yaşanabilecek olası arz açığını önlemek amacıyla sebze üreticilerine yönelik fide ve tohum desteği de sağlandı. 2024 yılında yürütülen bu proje kapsamında 460 üreticiye çeşitli sebze fideleri ve tohumları dağıtıldı. Fasulye, biber, hıyar, marul, kara lahana ve pazı fidelerinden oluşan 1,8 milyon adet fide ve tohum, 837 dekar alanda üretime kazandırıldı. Bu projelere de Tarım ve Orman Bakanlığı ile Yalova İl Özel İdaresi önemli destek sağladı.”

‘REKABET GÜCÜ ARTIYOR’..

Yalova İl Tarım ve Orman Müdürü Selçuk Yaman, söz konusu projelerin sadece üretim kapasitesini artırmakla kalmayıp, tarımda modern tekniklerin yaygınlaştırılması ve üreticilerin gelir seviyesinin yükseltilmesi açısından da kritik öneme sahip olduğunu belirtti. Yaman, “Yalova tarımı, bu projelerle hem modernleşiyor hem de üreticilerin rekabet gücü artıyor. Yerel tarımın güçlenmesi, kentimizin tarımda marka haline gelmesi yolunda önemli bir adımdır” dedi.

Projeler kapsamında sağlanan desteklerin, Yalova tarımını daha sürdürülebilir hale getireceğini ifade eden Yaman, tarımsal üretimde katma değeri yüksek ürünlerin yaygınlaştırılması için çalışmaların devam edeceğini belirtti.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.