yalovahabercihabergazetegündemgüncelson dakikaenflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhpak parti
DOLAR
33,9762
EURO
37,6709
ALTIN
2.725,36
BIST
9.771,16
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Yalova
Hafif Yağmurlu
26°C
Yalova
26°C
Hafif Yağmurlu
Pazar Hafif Yağmurlu
28°C
Pazartesi Çok Bulutlu
28°C
Salı Çok Bulutlu
29°C
Çarşamba Yağmurlu
28°C

‘VERGİ ADALETSİZLİĞİNİ GİDERİN!’

‘VERGİ ADALETSİZLİĞİNİ GİDERİN!’
09.06.2024 17:01
0
A+
A-

‘ESNAF, VERGİ YÜKÜ ALTINDA EZİLİYOR’

  • Esnaf ve Sanatkârlar Odası (YESO) Başkanı Necati Erbul, son dönemde artan KDV oranlarının esnafı zor durumda bıraktığını belirterek, vergi adaletsizliği ve e-haciz gibi sorunlara dikkat çekti.

..”Vergi oranlarının makul bir seviyeye çekilmesi ve herkesin vergiden kaçınmadan ödeyebileceği adil bir düzeye getirilmesi gerekiyor.”

 

Haber \ Büşra GÜNDÜZ

Esnaf ve Sanatkârlar Odası (YESO) Başkanı Necati Erbul, son dönemde artan KDV oranlarının esnafı zor durumda bıraktığını belirtti. Esnafın vergi yükü altında ezildiğini söyleyen Erbul, “Özellikle gıda sektöründe faaliyet gösteren lokanta ve ürün satan esnaflar, yüzde 1 KDV ile aldıkları ürünleri işleyip kâr ekleyerek yüzde 10 KDV ile satmak zorunda kalıyor. Bu durum, hem esnaf hem de vatandaş için büyük bir mali yük oluşturuyor ve vergi adaletsizliği yaratıyor” dedi.

KDV FARKININ YARATTIĞI SORUNLAR

Başkan Erbul, yüzde 1 KDV ile alınan ürünlerin yüzde 10 KDV ile satılması sonucu oluşan farkın işletme sahiplerinin mali yükünü artırdığını vurguladı. “Bu maliyetler fiyatlara yansıyarak vatandaşa da olumsuz yansıyor” diyen Erbul, piyasadaki bu sıkıntının özellikle son dönemde artan vergiler nedeniyle daha da derinleştiğini ifade etti. Erbul, ay sonunda BAĞKUR, vergi ve SGK ödemeleri geldiğinde esnafın elinde avucunda bir şey kalmadığını ve bunun da işletmelerin sürdürülebilirliğini tehdit ettiğini belirtti.

VERGİ ADALETSİZLİĞİNİN GİDERİLMESİ

Erbul, bu vergi adaletsizliğinin giderilmesi için KDV oranlarının yeniden gözden geçirilmesi gerektiğini savundu. Erbul, “Yüzde 1 ile alınan bir ürünü yüzde 10 KDV ile satmak, hem esnafa hem de vatandaşa büyük bir sıkıntı yaratıyor. Aradaki fark devlete vergi olarak gidiyor fakat bu durum esnafın maliyetlerini artırarak, gizli bir enflasyon yaratıyor. Bu nedenle, vergi oranlarının makul bir seviyeye çekilmesi ve herkesin vergiden kaçınmadan ödeyebileceği adil bir düzeye getirilmesi gerekiyor” şeklinde konuştu.

E-HACİZ VE YAPILANDIRMA SORUNLARI

Son dönemde vergi daireleri tarafından uygulanan e-hacizlerin esnafların banka hesaplarının aniden bloke edilmesine yol açtığını ve büyük bir mali sıkıntı yarattığını ifade eden Erbul, yapılandırma yapan ile yapmayan arasında bir farkın olmamasının esnafların bu borç yükü altında ezilmesine neden olduğunu vurguladı. Bu sorunun çözümü için borçların yapılandırılarak ödenmesi gerektiğini belirten Erbul, “Yıl içerisinde iki kere ödeme yapılmazsa bir yıl boyunca yapılandırmadan muaf tutulabilir. Bu yöntemle borçlar eritilebilir ve haciz koymadan, baskı altına almadan vergiler ödenebilir” dedi.

 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.