
Kocadere köyünde 1921 yılında yaşanan katliamın acısı, 104 yıl sonra düzenlenen anma töreniyle bir kez daha yüreklerde hissedildi.
- ..”Burada yaşanan bir cephe savaşı değil; savunmasız, masum insanlara karşı yapılmış insanlık dışı bir vahşettir.”

Haber \ Büşra GÜNDÜZ
Kocadere köyünde, 29 Nisan 1921 tarihinde işgalci Yunan askerleri tarafından katledilen 830 vatandaşımız için anma töreni düzenlendi. Törene Yalova Valisi Dr. Hülya Kaya, Yalova Belediye Başkanı Mehmet Gürel, İl Genel Meclisi Başkanı Hasan Soygüzel ve il protokolü katıldı. Kocadere Şehitliği’nde yapılan anma töreninde, protokol üyeleri önce anıta karanfil bırakarak, şehitlerimizi andılar. Ardından, saygı duruşu ve İstiklal Marşı okundu. İmam Hatip Naif Oktar tarafından Kuran-ı Kerim tilaveti yapıldı. İl Müftüsü İlyas Yılmaztürk’ün duasının ardından, Kocadere Köyü Muhtarı Volkan Varol bir konuşma yaptı.
‘AZİZ ŞEHİTLERİMİZ, RAHAT UYUYUN’
Muhtar Varol konuşmasında, “O yıllarda Millî Mücadele başlamış, eli silah tutan herkes cephelere koşmuştur. Köylerde ise kadınlar, çocuklar ve yaşlılar kalmıştır. Şenköy ve Kocadere halkından 830 masum insanımız vahşice katledilmiştir. Bazı vatandaşlarımız, İstanbul’a gönderilecekleri vaadiyle Şenköy’ün en gerideki Rum köyüne götürülmüş, sandallara bindirilmiş, kurşuna dizilerek sandalları batırılmış; denizde boğularak ve çeşitli işkencelere maruz bırakılarak şehit edilmiştir. Bir kısmı ise şu an bulunduğumuz Kocadere’de, Bekir Onbaşı’nın iki katlı evine doldurulmuş; üzerlerine gaz dökülerek ev ateşe verilmiş, diri diri yakılmışlardır. Kaçmaya çalışanlara ağır işkenceler uygulanmış, bebekler süngülerin ucuna takılarak cansız bedenleri dolaştırılmıştır. Görgü tanıklarının aktardığına göre, küçük bir çocuğun ağzından ve burnundan gaz dökülüp yakıldığı, bu işkenceler sırasında kahkahalar atılıp dans edildiği anlatılmıştır. Burada yaşanan bir cephe savaşı değil; savunmasız, masum insanlara karşı yapılmış insanlık dışı bir vahşettir. Bu, açıkça bir soykırımdır. Vatan, bayrak ve namus uğruna canlarını feda eden aziz şehitlerimizi rahmet ve minnetle anıyoruz. Aziz şehitlerimiz; rahat uyuyun. Ezan dinmez, bayrak inmez, vatan bölünmez, şehitler ölmez! Ruhunuz şad, mekânınız cennet olsun” dedi.
‘BU VATAN UĞRUNA CAN VERENLERİMİZ VAR’
Çınarcık Kaymakamı Oğuzhan Erdi Atak da bir konuşma yaptı. Kaymakam Atak, “Takvimler Nisan 1921’i gösterdiğinde, Kocadere köyünde eşi benzeri görülmemiş bir vahşet yaşandı. Ordularımızdan kaçan korkak Yunan milisleri; silahsız, savunmasız, çoğu kadın ve çocuk olan masum vatandaşlarımızı yakarak, boğarak ve türlü işkencelere maruz bırakarak canice katletmişlerdir. Evet, bu bir savaş değildi. Bu, insanlık dışı bir kıyımdı. Bu, milletimizin varlığına, umuduna ve birlik beraberliğine yönelik barbarca bir ihanetti. Bu topraklarda yaşanan bu trajedi, sadece bir köyün değil; bütün bir milletin yüreğine işlenmiş tarifsiz bir acıdır. Kocadere'de yakılan sadece bedenler değildi; annelerin duaları, çocukların hayalleri ve insanlığın vicdanı da ateşe verilmişti. Burada olmamızın nedeni; bu zulmü unutmamak, unutturmamak ve bir daha asla yaşanmaması için hafızamızı diri tutmaktır. Biz unutmadık. Korkaklar tarafından şehit edilen binlerce canın sesini bu topraklarda hâlâ yankılıyoruz. Şehitlerimizin bize bıraktığı bu kutsal mirasa sahip çıkmak, geçmişin acılarından güç alarak geleceğin onurlu yolunu çizmek, bizim en büyük görevimizdir. Ruhları şad, mekânları cennet olsun. Onları unutmadık, unutturmayacağız. Ne mutlu ki bu vatan uğruna can verenlerimiz var! Ne mutlu ki bu emaneti yaşatacak bir milletimiz var!” ifadelerini kullandı.
Konuşmaların ardından öğrenciler şiir okudu ve Kocadere Şehitliği’ndeki tören sona erdi. Kocadere köy meydanında mehter takımı marşlar okudu ve törene katılanlara etli pilav ikramında bulunuldu.

