Haber \ Büşra GÜNDÜZ
Yalova Kasaplar Derneği Başkanı Turgay Bahar, etteki fiyat artışının haftalık oranda değişiklik gösterdiğini dile getirdi. Birkaç yıl önce, Ramazan’ın ilk günlerinde talebe yetişemediklerini ifade eden Bahar, “Şimdilerde dükkanda boş boş oturuyoruz. Fiyat sorup giden vatandaşlarımız var. Fiyat söylemeye utanıyoruz” dedi.
‘Üç ayda yüzde 40’lık artış’
Önceki yıllara göre en yüksek fiyat artışının yılsonunda başladığını belirten Bahar, “Sektörümüz daha önceden böyle bir fiyat artışı yaşamamıştı. Kıymanın kilosu 130 TL, kuşbaşı 140 TL, kuzu kol 130 TL, pirzola 200 TL, tavuğun kilosu 40 TL, göğüs eti ise 75 TL oldu. Üç ay gibi bir sürede yüzde 40’lık bir artışı yaşadık. Firmadan aldığımız ürün gelene kadar yolda fiyatı yükseliyor” dedi.
‘Market daha ucuza et satıyor’
İthal etin de artık vatandaşlar için bir çözüm olmadığını söyleyen Bahar, “Eti stoklama gibi bir durum söz konusu değil. Bu ürün daima tazelik istiyor. Ondan ziyade biz yüklü oranda üreticiden et alamıyoruz. Çünkü kapasitemiz belli. Vatandaşlar marketlere yöneliyorlar. Marketlerdeki gibi satış yapsak, o fiyata daha kaliteli ürün satarız. Mesela kıyma, hilesi en bol olan ürün. Kasaplarda asla bir hile ile karşılaşamazlar. Bizim sattığımız ürünleri marketlerin satması mümkün değil” şeklinde konuştu.