YALOVA İL TARIM VE ORMAN MÜDÜRLÜĞÜNDEN VATANDAŞLARA SU TARARRUFU ÇAĞRISI..
..”Çok parçalı ve polikültür tarımın yapıldığı ilimizde 5 bin 375 hektarlık yani yüzde 79 kısmı halk sulaması, bin 396 hektarlık yani yüzde 21’i ise devlet sulaması şeklindedir.”
Haber / Zeynep TAŞTAN
İlk olarak 31 Ocak 2023 tarihinde Emine Erdoğan’ın himayesinde Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde düzenlenen Su Verimliliği Seferberliği Tanıtım Toplantısında Su verimliliği konusunda, ulusal ölçekte harekete geçilmesi için uygulanacak stratejiler kamuoyuna duyurulmuş ve çalışmalara odaklanılmıştı. Tarım ve Orman Bakanlığı da “Ulusal Su Verimliliği Seferberliği” kapsamında vatandaşlar ve çiftçilere yönelik afiş ve broşürler hazırlayarak, suyun tasarruflu kullanılması konusunda İl Müdürlüklerine talimat göndererek vatandaşların bilinçlendirilmesini istemişti.
‘SUYU VERİMLİ KULLANMALIYIZ’..
Konuyla ilgili konuşan Tarım ve Orman İl Müdürü Suat Parıldar, “Çok parçalı ve polikültür tarımın yapıldığı ilimizde 5 bin 375 hektarlık yani yüzde 79 kısmı halk sulaması, bin 396 hektarlık yani yüzde 21’i ise devlet sulaması şeklindedir. Suyun tasarruflu kullanılması ve kurumların farkındalık çalışması yapması gerek. Yağışların taban suyundan sızıp kaybının önlenmesi toprağı minimum düzeyde işleyerek doğrudan ekim/dikim yöntemlerinin uygulanması, verimi çok düşük kuru tarım arazilerinde üretimin, hububat yerine fiğ, korunga, aspir gibi ürünlere kaydıracak, münavebe sistemleri uygulanması su verimliliğini arttıracaktır. Toprağın su tutma kapasitesini artıran, bitki besin maddelerinin toprakta tutunmasını sağlayan organik madde ülkemiz genelindeki tarım topraklarında, olması gereken miktarın çok daha altında bulunuyor. Bu nedenle il genelinde topraktaki organik maddeyi artıcı yöntemler hakkında çiftçilere yönelik eğitim, yayım ve yayın sağlanması gerekiyor. Çiftçilerin, kuru tarım yapılan bölgelerde kuraklığa dayanıklı, sulu tarım arazilerinde ise su tüketimi az olan tür ve çeşitler konusunda, bölgeye uyum sağlayabilecek çeşitler ve kısıtlı suyun etkin kullanımı hakkında önerilerde bulunulması, basınçlı-kapalı sulama sistemlerinin yüzey sulama sistemlerine göre üstün yönleri konusunda Tarım ve Orman İl/İlçe Müdürlüğünce eğitimlere devam edeceğiz” dedi.
KÖYLERDE ÇALIŞMA YAPILIYOR..
İl Müdürlüğü ayrıca “Ulusal Su Verimliliği Seferberliği” çalışmaları çerçevesinde “Türkiye Yüzyılı’na Bir Damla da Sen Ol” sloganıyla bastırılan afiş ve broşürleri de köylerde vatandaşların görebileceği yerlere asarak vatandaşları bilinçlendirme çalışmalarını sürdürüyor.