
Üç yıl önce 170 dönüm alanda başlayan maviyemiş üretimi, zamanla genişleyerek bugün yaklaşık 300 dönüme ulaştı.
Haber \ Büşra GÜNDÜZ
Altınova ilçesine bağlı Sermayecik Köyü, çilekten sonra maviyemiş (blueberry) üretiminde de önemli bir başarıya imza attı. Köyde atıl arazileri değerlendirmek üzere başlatılan yaban mersini projesinde ilk hasat coşkusu yaşandı.
İLK HASATTA 10 TON ÜRÜN ELDE EDİLDİ
Üç yıl önce 170 dönüm alanda başlayan maviyemiş üretimi, zamanla genişleyerek bugün yaklaşık 300 dönüme ulaştı. İl Genel Meclisi Üyesi ve Sermayecik Köyü Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Resul Çiftçi, bu yıl ilk büyük çaplı hasadın yapıldığını belirterek, “Toplamda 10 ton civarında ürün elde ettik. Üçüncü yılında meyve vermeye başlayan bu bitki, beşinci yılında tam verime ulaşıyor. Önümüzdeki yıllarda rekoltenin daha da artmasını bekliyoruz” dedi.
ÇİLEĞİN TAHTI SARSILIYOR
Bir dönem sadece çilekle anılan köyde artık maviyemiş öne çıkıyor. Resul Çiftçi, “Çilek üretimi devam ediyor ancak alanlar ve miktar azaldı. Şu an köyümüzde maviyemiş üretimi çileğin önüne geçmiş durumda. Ürün desenimiz değişiyor, maviyemiş köy ekonomisine yeni bir soluk getirdi” ifadelerini kullandı.
SERMAYECİK, YALOVA’DA ÖRNEK OLUYOR
Yüksek rakımı ve asidik toprak yapısıyla maviyemiş için uygun koşullara sahip Sermayecik, Yalova’da örnek bir model haline geliyor. Çiftçi, “Köylülerimizle birlikte el ele verdik. Eğitimler düzenledik, fide temininden hasada kadar her aşamada birlikte hareket ettik. Bu başarı, birliğin ve ortak emeğin ürünüdür. Sermayecik’te yakaladığımız bu ivmeyi diğer köylerimize de yaymak istiyoruz” dedi.

