yalovahabercihabergazetegündemgüncelson dakikaenflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhpak parti
DOLAR
34,2474
EURO
37,2390
ALTIN
2.992,21
BIST
8.793,61
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Yalova
Az Bulutlu
16°C
Yalova
16°C
Az Bulutlu
Cumartesi Az Bulutlu
18°C
Pazar Çok Bulutlu
18°C
Pazartesi Az Bulutlu
20°C
Salı Çok Bulutlu
21°C

MEME KANSERİNDE ERKEN TEŞHİSE DİKKAT ÇEKTİLER

MEME KANSERİNDE ERKEN TEŞHİSE DİKKAT ÇEKTİLER
15.10.2024 15:17
0
A+
A-

Ekim ayı, dünya genelinde olduğu gibi Türkiye’de de Meme Kanseri Farkındalık Ayı olarak kutlanıyor. Bu bağlamda Yalova İl Sağlık Müdürlüğü, meme kanserine dikkat çekmek ve farkındalık oluşturmak amacıyla bir dizi etkinlik ve bilgilendirme çalışmaları başlattı.

 

Haber / Zeynep TAŞTAN

Yapılan açıklamada, meme kanserinin kadınlarda en sık görülen kanser türü olduğu vurgulanarak, erken tanının önemine dikkat çekildi. Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre, her yıl dünya genelinde 2,3 milyon kadın meme kanseri teşhisi alırken, Türkiye’de bu sayı yaklaşık 27 bin kadına ulaşıyor. Meme kanseri, kadınlarda yeni tanı konulan kanserlerin %23,8’ini oluşturarak ilk sırada yer alıyor. İl Sağlık Müdürlüğü, Türkiye genelinde olduğu gibi Yalova’da da erken teşhisin yaygınlaştırılması amacıyla tarama programlarının artırıldığını belirtti.

RİSK FAKTÖRLERİ VE ERKEN TEŞHİSİN ÖNEMİ..

Meme kanserine neden olabilecek risk faktörleri konusunda halkın bilinçlendirilmesi gerektiğini vurgulayan müdürlük, tütün ve alkol kullanımı, hareketsizlik, fazla kilo, geç doğum, emzirmeme gibi durumların riski artırdığına dikkat çekti. Ayrıca, meme kanserinin belirtileri arasında memede ele gelen ağrısız kitle, meme ucunda akıntı, portakal kabuğu görünümü ve koltuk altında şişlik gibi bulguların yer aldığı aktarıldı. Erken teşhis konusunda, kadınların kendi kendine meme muayenesini 20 yaşından itibaren ayda bir yapmaları, 40 yaşından itibaren ise düzenli mamografi çektirmelerinin büyük önem taşıdığı ifade edildi. Tarama programları sayesinde erken teşhis edilen kanser vakalarının %90 oranında başarılı tedaviyle sonuçlandığı belirtilerek, Yalova’da da bu konuda bilinçlendirme çalışmalarının sürdüğü ifade edildi.

TEDAVİ YÖNTEMLERİ VE ÜCRETSİZ TARAMA İMKANLARI..

Yalova İl Sağlık Müdürlüğü açıklamasında, meme kanseri tedavisinin kişiye özel belirlendiğini, cerrahi müdahaleden kemoterapi ve radyoterapiye kadar birçok tedavi yönteminin bulunduğunu aktardı. Erken teşhis edilen hastalarda sağ kalım oranlarının çok yüksek olduğuna dikkat çekilirken, halkın Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezleri (KETEM), Aile Sağlığı Merkezleri (ASM) ve Sağlıklı Hayat Merkezleri’nde ücretsiz tarama yaptırabileceği hatırlatıldı. Ayrıca, bu merkezlerde kadınlara kendi kendine meme muayenesi eğitimi verildiği ve toplumun kanser konusunda daha bilinçli hale getirilmesi için çalışmaların devam ettiği vurgulandı. Müdürlük, meme kanserinden korunmak için sağlıklı beslenme, düzenli fiziksel aktivite ve tütün-alkol kullanımının bırakılması gerektiğine dikkat çekerken, emzirmenin meme kanserine karşı koruyucu etkisi olduğuna dair çalışmaların önemine de vurgu yaptı.

Yalova İl Sağlık Müdürlüğü, tüm kadınları meme kanseri taramaları konusunda daha bilinçli olmaya ve düzenli kontrollerini yaptırmaya davet ederek, farkındalık kampanyalarına destek olmaya çağırdı.

 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.