yalovahabercihabergazetegündemgüncelson dakikaenflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhpak parti
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Yalova
Hafif Yağmurlu
30°C
Yalova
30°C
Hafif Yağmurlu
Cumartesi Açık
31°C
Pazar Az Bulutlu
32°C
Pazartesi Az Bulutlu
32°C
Salı Az Bulutlu
32°C

‘MAVİYEMİŞİN PAZAR AÇIĞI OLMAYACAK’

‘MAVİYEMİŞİN PAZAR AÇIĞI OLMAYACAK’
13.06.2024 12:18
0
A+
A-

SERMAYECİK KÖYÜNDE BİR İLK DAHA!

MAVİYEMİŞ 2. YILINDA

  • Sermayaecik köyünde başlatılan maviyemiş bahçeleri projesi, bu yıl ilk hasadını verdi. 200 dekarlık alana yapılan ekimin sonucunda 500 kilo ürün hasat edildi.

..”Yalova’da ilk kez Sermayecik köyü bu kadar organize bir şekilde üretim yapıyor.”

Haber \ Büşra GÜNDÜZ

Altınovalı İl Genel Meclisi Üyesi ve Sermayecik Köyü Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Resul Çiftçi’nin bireysel girişimleriyle hazırlanan proje kapsamında hayata geçirilen maviyemiş bahçeleri, bu yıl 2. yılına girdi. 200 dekarlık alana yapılan ekimin sonucunda 500 kilo ürün hasat edildi. Başkan Çiftçi, bu yılın hasat yılı olmamasına rağmen elde edilen bu verimin umut verici olduğunu belirtti.

‘1 TON ÜRÜN ALMAYI HEDEFLİYORUZ’

Başkan Çiftçi, maviyemiş bahçelerinin geleceği hakkında şu açıklamalarda bulundu: “Bu yıl hasat yılımız değil. Fakat 500 kilo hasat yaptık. Bu yıl 2. yılımız, 3. yılımızda dekardan 400 kilo, 4. yılımızda dekardan 700 kilo, 5. yıl ve sonraki yıllarda dekardan 1 ton ürün almayı hedefliyoruz. Bir bitkinin verim ömrü 30 yıl devam edecek.”

MAVİYEMİŞ ÜRETİMİ VE PAZARLAMA

Maviyemişin her bölgede yetişmeyen, rakımı yüksek olan bölgelerde ve toprak pH’ının uygun olduğu yerlerde verim sağlayan bir meyve olduğuna vurgu yapan Başkan Çiftçi, ürünün dökme olarak 250 liradan satıldığını ve şu an deneme amaçlı hasat yapıldığını söyledi. Büyük anlaşmaların ise gelecek yıl firmalarla yapılacağı planlanıyor. Maviyemişin nadir bulunan ve çok sevilen bir ürün olduğunu kaydeden Çiftçi, “Maviyemiş zaten nadir bulunan ve çok sevilen bir ürün. Bu yüzden pazar açığının olacağını düşünmüyorum” dedi.

SERMAYECİK KÖYÜNÜN İLKLERİ

Başkan Çiftçi, gelecekte bu ürünü çeşitlendirmeyi hedeflediklerini belirtti ve şunları ekledi: “Sermayecik’te bu kadar alanda yapıldı ama ilerleyen zamanlarda bu ürünü çeşitlendirmeyi hedefliyoruz. Yalova’da ilk kez Sermayecik köyü bu kadar organize bir şekilde üretim yapıyor. Bu da Sermayecik köyünün ilkleri arasında yer alıyor.”

 

 

 

 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.