yalovahabercihabergazetegündemgüncelson dakikaenflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhpak parti
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Yalova
Hafif Yağmurlu
28°C
Yalova
28°C
Hafif Yağmurlu
Perşembe Hafif Yağmurlu
28°C
Cuma Az Bulutlu
30°C
Cumartesi Az Bulutlu
31°C
Pazar Az Bulutlu
31°C

MAVİ VATANA SELAM OLSUN!

MAVİ VATANA SELAM OLSUN!
01.07.2024 16:26
0
A+
A-

DENİZCİLİK VE KABOTAJ BAYRAMI KUTLANDI

Yalova’da 1 Temmuz Denizcilik ve Kabotaj Bayramı düzenlenen törenlerle kutlandı..

  •  ..”Günümüzde denizcilik alanında güçlü ve büyük Türkiye idealine ulaşmak amacıyla Marmara’nın incisi güzide şehrimiz Yalova’da yaklaşık 40 bin kişiyi istihdam eden tersanelerimiz, tekne imal tesislerimiz, limanlarımız, balıkçı barınaklarımız ve diğer tüm denizci paydaşlarımızla birlikte var gücümüzle çalışmaktayız.”

Haber / Zeynep TAŞTAN

Denizcilik ve Kabotaj Bayramı 15 Temmuz Demokrasi ve Cumhuriyet Meydanı’nda gerçekleştirilen çelenk sunma töreni ile başladı. Törende Atatürk heykeline Liman Başkanı Deniz Kaya tarafından çelenk sunuldu. Ardından bir konuşma yapan Kaya, deniz ticaretinde çok önemli bir unsur olan kabotaj hakkının, bir ülkenin kendi limanları arasında sadece kendi bayraklı gemilerinin ticaretin yapması demek olduğunu ifade etti. Meydanda gerçekleştirilen törenin ardından Yalova Valisi Hülya Kaya, Yalova Belediye Başkan Vekili Hatice Öncü Yürekkorkutan, Yalova Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Bahçekapı, İl Emniyet Müdürü Salih Gözüm, Jandarma İl Alay Komutanı Albay Ali Naci Birinci, İl Müftüsü İlyas Yılmaztürk ve il protokolü denize tekneyle açıldı. Tekneye balıkçı ve kamuya ait tekneler de eşlik ederek bir deniz korteji oluşturdular. Atatürk’ün Yürüyen Köşkü’nün açıklarında Vali Hülya Kaya ve Liman Başkanı Deniz Kaya denize çelenk bırakıldı.

‘DENİZ TİCARETİNDE SÖZ SAHİBİ OLDULAR’..

“Maalesef geçmişte kapitülasyonlar sebebiyle yabancı gemilere imtiyaz tanınmış ve bu gemiler ülkemizdeki deniz ticaretinde söz sahibi olmuşlardır” diyen Kaya, sözlerini şöyle sürdürdü: “Bu durum uzun yıllar denizciliğimizin gelişmesinin önünde büyük bir engel olarak kalmıştır. 1926 yılında, Türkiye sahillerinde nakliyatı bahriye (kabotaj) ve limanlarla karasuları dahilinde icrayı sanat ve ticaret hakkındaki kanunun yayınlanması ile bu ayrıcalığa bir son verilerek, ülkemizin kendi limanları arasındaki deniz ticareti faaliyetlerinin yalnızca yurttaşlarınca yapılması temin edilmiştir. Kapitülasyonlar kaldırılmış, Türk karasuları içinde yabancı şirketlere olanak sağlayan yüzlerce yıllık düzenlemelere bu kanunla son verilmiştir. 1 Kasım 1937 tarihinde TBMM’nin açılış konuşmasında gazi Mustafa Kemal şu sözlerle denizciliğe yön vermiştir: ‘En güzel coğrafi vaziyette ve üç tarafı denizle çevrili olan Türkiye endüstrisi, ticareti ve sporu ile en ileri denizci millet yetiştirmek kabiliyetindedir. Bu kabiliyetten istifadeyi bilmeliyiz; denizciliği Türk’ün büyük ülküsü olarak düşünmeli ve onu az zamanda başarmalıyız. Bu atılımın, dönemi itibariyle, milli ekonomiye sağladığı katkı kadar ülke saygınlığının önemli bir göstergesi olduğunu da belirtmek gerekmektedir. Yabancılara verilen imtiyazları kaldıran bu kanun ile birlikte, cumhuriyetin kazanımları olarak denizcilik, deniz turizmi, gemi inşa ve tersanecilik, balıkçılık, deniz taşımacılığı, denizcilik eğitimi ve bunun gibi alanlarda siyasi ve ekonomik kazanımlar elde edilmiştir. Günümüzde denizcilik alanında güçlü ve büyük Türkiye idealine ulaşmak amacıyla Marmara’nın incisi güzide şehrimiz Yalova’da yaklaşık 40 bin kişiyi istihdam eden tersanelerimiz, tekne imal tesislerimiz, limanlarımız, balıkçı barınaklarımız ve diğer tüm denizci paydaşlarımızla birlikte var gücümüzle çalışmaktayız.” Protokol mensupları ve diğer teknelerde bulunan vatandaşlar da gösterileri ilgiyle takip ettiler. Kutlamalar, yat limanında gerçekleştirilen kokteyle sona erdi.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.