yalovahabercihabergazetegündemgüncelson dakikaenflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhpak parti
DOLAR
34,0783
EURO
38,0674
ALTIN
2.833,55
BIST
9.975,61
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Yalova
Hafif Yağmurlu
25°C
Yalova
25°C
Hafif Yağmurlu
Cuma Hafif Yağmurlu
22°C
Cumartesi Hafif Yağmurlu
25°C
Pazar Parçalı Bulutlu
24°C
Pazartesi Parçalı Bulutlu
26°C

‘KORKUYU UNUTAMADIKLARIMIZ’

‘KORKUYU UNUTAMADIKLARIMIZ’
16.08.2024 14:46
0
A+
A-
  • CHP Yalova Milletvekili Tahsin Becan, 17 Ağustos 1999 depreminin yıldönümünde bazı açıklamalarda bulundu. Becan, üzerinden geçen 25 yıla karşın, 6 Şubat 2023’te meydana gelen depremler ile Türkiye’nin afete hazırlık ve afet yönetimi konularında halen ne denli zayıf olduğunu çok büyük bir yıkım ve acıyla bir kez daha yaşandığını belirtti..

 

Haber / Zeynep TAŞTAN

CHP Yalova Milletvekili Tahsin Becan, 17 Ağustos 1999 depreminin üzerinden geçen 25 yıla karşın, 6 Şubat 2023’te meydana gelen depremler ile Türkiye’nin afete hazırlık ve afet yönetimi konularında halen ne denli zayıf olduğunu çok büyük bir yıkım ve acıyla bir kez daha yaşandığını belirterek şunları aktardı: “17 Ağustos 1999 Marmara depreminden bugüne geçen 25 yılda üzülerek görüyoruz ki, doğal afetler sonucunda yaşanan yönetimsel zafiyet, bu alanda kaybettiğimiz on binlerce insanla, devasa ekonomik kayıplarla sosyal travmaların Türkiye’ye korkunç ve telafi edilemez bedelleri olmuştur. Söz konusu zafiyet, 22 yıllık iktidarın umursamaz politikaları sonucu halen geçici ve dağınık şekilde devam ediyor. Oysa ki bilimsel ve mesleki raporlarla kalıcı çözümler üretmek ve bütüncül bir hukuki altyapıyı oluşturmak gerekirdi” dedi. Yıllar içerisinde toplanan deprem vergilerinin hesabını veremeyenler ve imar barışı adı altında aflar çıkaranların bugün halen iktidarda olduğunu dikkat çeken Becan, 25 yıllık süreç içinde gerekli önlemlerin alınmadığını, kentsel dönüşümün gerçekleşemediğini, Yalova’da olduğu gibi bölgede bulunan mevcut yapıların yarısına yakınının 1999 depremini yaşadığını ve bu binaların yorgun yapılar olduğunu söyleyerek şöyle devam etti: “Her an deprem riski altındaki ilimizde gerek konut gerek işyeri gerekse de endüstriyel tesislerimizin büyük çoğunluğunun, depreme karşı güvenli olduğunu ne yazık ki; tam anlamıyla ifade edemiyoruz. Üstelik geçen sürede ne kadar uygunsuz, imara aykırı ve hatta kaçak yapı varsa, imar barışı adı altında belirli bir tutar karşılığında kayıt altına alındı. Özellikle şehir merkezinde kentsel dönüşüm yapılmadığı takdirde yaşanabilecek yıkımlar bizleri çok vahim bir tablo ile karşı karşıya bırakabilir. Depreme en büyük hazırlık, sağlam ve deprem teknolojisine dayalı yeni binalar inşa etmektir. Büyük acılar yaşamamamız için 17 Ağustos depreminde orta ve az hasar almış ya da hasarsız olarak tespit edilmiş konutlarımızın durumları mutlaka yeniden gözden geçirilmelidir” dedi. Becan, CHP’nin Nisan 2023 de Meclis’e sunduğu, o günkü Genel Başkanı Sayın Kılıçdaroğlu’nun ilk imzacısı olduğu, bugünkü Genel Başkanı Sayın Özgür Özel’in de imzası bulunan Türkiye Afet Yönetimi Kanun Teklifi’nin önemini hatırlatarak son olarak şunları aktardı: “17 Ağustos 1999 Marmara Depremi, en acı felaketlerden biri olarak tarihteki yerini alarak, yıllar geçse de ne acılarımız azaldı ne de kaybettiklerimizi unutturdu. Böyle bir felaketin ve acının ülkemizde ve dünyada bir daha yaşanmamasını temenni ediyor, depremde hayatını kaybeden vatandaşlarımızı birkez daha rahmetle anıyorum” dedi.

 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.