yalovahabercihabergazetegündemgüncelson dakikaenflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhpak parti
DOLAR
34,0728
EURO
38,0634
ALTIN
2.834,31
BIST
9.975,61
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Yalova
Hafif Yağmurlu
25°C
Yalova
25°C
Hafif Yağmurlu
Cuma Hafif Yağmurlu
23°C
Cumartesi Hafif Yağmurlu
25°C
Pazar Parçalı Bulutlu
24°C
Pazartesi Parçalı Bulutlu
26°C

KOBİ’LER ÇARESİZ BIRAKMAMALI

KOBİ’LER ÇARESİZ BIRAKMAMALI
29.08.2024 17:02
0
A+
A-

Enflasyon muhasebesi yeni yatırımları ‘askıya aldırabilir’

  • Yalova Ticaret ve Sanayi Odası (YTSO) Başkanı Cemil Demiryürek, enflasyon düzeltmesinin KOBİ’leri gelirleri yerine ‘yatırımlarından’ vergi verir hale getirdiğini söyledi. Demiryürek, “Yatırım yapmış ve satış geliri henüz oluşmayan bir şirketten vergi tahakkuk ettirilmesi işletmelerimizi etkileyecektir. Bu yüzden enflasyon düzeltmesi vergisinden dolayı, yeni yatırım yapacak şirketler yatırımlarını askıya alabilirler” şeklinde konuştu.

 

Büşra Gündüz

YTSO Başkanı Cemil Demiryürek, devam eden yatırımlar için enflasyon muhasebesi yapılarak bunun vergi oluşturduğunun altını çizdi. Bu konunun,  işletmeleri finansal açıdan zora sokacak bir durum olduğunu belirten YTSO Başkanı Demiryürek, “Şirketlerin başka gelirleri yoksa yapılan yatırımdan kaynaklanan ve enflasyon muhasebesi sonucu oluşacak verginin doğmaması gerekir. Kamuoyunda enflasyon muhasebesi olarak bilinen enflasyon düzeltmesi sisteminin, vergi matrahını gerçeklikten uzaklaştıran şekilde artırmayacak ve ilave vergi etkisi olmayacak şekilde düzenlenmesi gerekmektedir. Burada en önemli nokta özellikle istihdam ve katma değer üretecek işletmelerin kapsam dışında tutulması çok önemlidir. Enflasyon düzeltmesi, KOBİ’lerimizi faaliyetten doğmayan kar üzerinden bir vergi yüküyle karşı karşıya bırakmaktadır” şeklinde konuştu.

‘Yatırımlarından vergi verir hale gelmeleri önlenmelidir’..

YTSO Başkanı Cemil Demiryürek, açıklamasını şöyle sürdürdü: “İstanbul Ticaret Odası Başkanımız ve TOBB ne bağlı diğer oda başkanlarımızın da belirtmiş olduğu üzere; enflasyon düzeltmesinin KOBİ’lerin hem vergisel hem de muhasebe süreçlerini yönetilebilir olmaktan çıkarmakta, KOBİ’lerimizin gelirleri yerine ‘yatırımlarından’ vergi verir hale gelmeleri önlenmelidir. Geçici vergi dönemlerinde enflasyon düzeltmesinin yapılmaması ve bilanço verilmemesi, üyelerimizi rahatlatır. Düzenleme yılda bir kere yapılmalı ve vergi etkisi olmamalı. İlave vergilerle şirketler ve özellikle KOBİ’ler çaresiz bırakmamalı. En önemlisi; yatırım yapmış ve yatırım konusuyla ilgili satış geliri henüz oluşmayan bir şirkete vergi tahakkuk edilmesi gibi bir takım sıkıntılı konuların da kalıcı olarak bertaraf edilmesi şarttır. Aksi halde söz konusu yatırımlara hem büyük zarar gelebilir hem de enflasyon düzeltmesi vergisinden dolayı yeni yatırım yapacak olan şirketler söz konusu yatırımlarını askıya alabilirler.” Demiryürek, “Enflasyon düzeltmesi uygulamasına ciro sınırı getirilmesinin de üyelerimize yönelik bir çözüm olabilir, belirlenecek belli bir cironun altında olan firmalar bu kapsamdan muaf tutulabilir böylelikle KOBİ’lerimiz yatırımlarına daha rahat bir şekilde devam edebilirler” diyerek sözlerini tamamladı.

 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.