Günümüzde dünyanın pek çok coğrafyası ve halkı kaynıyor. 70’li ve 80’li yıllardan itibaren başlayan neoliberalizm sonucunda kapitalizmin başından bu yana anne babasından daha az kazanan bir nesil ortaya çıktı. Pek çok ülkede insanlar çok mutsuz ve öfkeli.
Batı ülkelerinden sonra Çin de bir süredir krizde. Doğum oranları düşüyor ve ekonomi sıkıntı çekmeye başladı. Hele de Koronadan sonra halk bir yerde patlayabilir. Peki krizden genel olarak nasıl çıkacak?
Hindistan ekonomisi giderek büyüyor ve bir yol kazasına uğramazsa önü çok parlak. Ama tıpkı Çin gibi şimdiden muazzam bir fosil yakıt kirliliğiyle boğuşuyor. Ortodoks bilimcilerin söylediğine göre Delhi’de yaşamak günde 40 sigara içmeye bedel! Meşhur Ganj da çok uzun süredir kirlilikle anılıyor. Ülkenin enerjiye ihtiyacı var! Gerçi dünya Toryum rezervlerinin dörtte biri tek başına Hindistanda ve zaten nükleere epey yatırım yapıyorlar. Sonuçta fosil yakıt tüketimini bırakın arttırmayı, azaltmak zorunda kaldılar ve enerji ihtiyacı daha uzun süre hızla artmaya devam edecek!
Enerji ucuzsa herşey ucuz olur! Aslında raftan indirilecek sayısız teknoloji şimdiden mevcut. Bunları her birinden ayrı ayrı maksimum kazanmak için sırayla indirecekler; ki raftan inmesi için öncelikle enerjinin sistemin kendisini tehdit eder hale gelecek kadar pahalı ve kıt olması gerekiyor. Yapay zeka yarışının yarattığı muazzam enerji ve su ihtiyacı sonunda birşeylerin raftan indirilmesinin ihtiyacını doğurmuş olabilir gibi duruyor şu anda. Ben sıcak füzyonu bekliyordum ama ondan önce sırada kompakt reaktörler, toryum, breeder reaktör gibisinden şeyler varmış anlaşılan…
Çin’in işi zor! Ekonomik sıkıntılar biraz daha devam ederse ülke sonunda, tarihlerinde birçok defa olmuş olan yıkıcı isyan ve mücadelelerle uğraşmak zorunda kalabilir. Ama dediğim gibi enerji ucuzlayıp bollaşırsa herşey ucuzlayıp bollaşır ve kitleler nihayetinde yatışır! Çin tarihinde halk genel olarak işler iyi gittiği dönemlerde itaat ederken işler kötü gitmeye başladığı zaman isyanlar çıkarmıştır.
Bill Gates ve başkaları nükleere yatırım yapıyor, Mark Zuckerberg, Trump saflarına geçti gibi duruyor, Puff Diddy’ye yapılan operasyon başlı başına çok ilginç arka planlar barındırıyor olabilir… Yeni bir dünya savaşını konuşur olduk. Nükleer savaşın korkuları dahi geri döndü. Afrika’nın bir çok yerini ve Orta Asya’yı cihatçılar düşürebilir! Hiç beklemediğimiz yerlerde hiç beklemeyeceğimiz çatışmalar çıkıp aklımıza dahi gelmeyecek aktörler inanılmaz pozisyonlara gelebilir.
1914’e kadar da dünya kaynadı ve sonunda iki dünya savaşı çıktı! Daha 50’li yıllardan itibaren Frankfurt Okulu, Elvis, Beatles ve Cinsel Devrim gibi aktörlerle gerçek solu yokettiler ve sonunda tıpkı İngiltere’de 19. Yüzyılın ilk yarısındaki iskeletlerin sefaletin artmışlığı nedeniyle 18. Yüzyıldakinden dahi ufalmış olmasını andıran sonuçları yarattılar! Sonunda global sistem hayal ettiği mühendislik harikalarını(!) başarsa dahi telef olanların arasında, hatta en tepesinde onların olmayacağının garantisi var mıdır? Çünkü hepimiz insanız! Onlar kendilerini tanrı gibi göstermeye çalışıyor ama kesinlikle değiller! İnsan yapımı olan hiçbir şey error vermekten kendini azad edemez!
Belki de biz sıradan insanların elini sıcak sudan soğuk suya tutmasına dahi gerek kalmayacak! Stalin gibi bir demir yumruğun bile altında kaynayan klikler yok değildi! Zaten herşeye sahip birisi ölümsüzlüğü de elde etmeyi başarırsa en çok korkması gereken kişi varisleri olmaz mı?
Göreceğiz! Bakalım zaman neler getirecek… Ama en kötüsü olsa dahi her şeyin bir sonu vardır elbette…!