Haber / Zeynep TAŞTAN
Yalova Genç Romanlar Derneği Başkanı Kerem Koyuncu, Bağlarbaşı Mahallesi’ne yapılması planlanan Kentsel Dönüşüm Projesi ile ilgili ilk kez konuştu. Koyuncu, yaptığı açıklamada projeyi mahalle sakinleri olarak inceleyeceklerini dile getirdi. Koyuncu, “Mahallemiz kentsel dönüşüme girecek. Bilindiği üzere evlerimiz çok yakın birbirine ve bu yüzden kavganın hızlı çıktığı bir yer. Şimdi kentsel dönüşümle bu kavgalı, birbiriyle problemli kişiler de aynı binada olacak. O yüzden sıkıntılarımız olacak. 4-5 katlı binaya 15-20 hane aynı kapıdan giriş yapacak. İnsanların babasından, dedesinden kalmış evler var. Orada herkes hak sahibi olacak diyorlar. Önümüzdeki günlerde detaylarını görüşeceğiz projenin. Yalova Belediyesi ile toplantı yapılacak. Birkaç problemimiz var, o da sahada yapılacak çalışma ile çözülebilir. Bir kısım insanlar da mahkeme yoluna giderek problemini çözme yolunu tercih ediyor” diye konuştu.
‘PROBLEMLERİ ÇÖZECEKLERİNE İNANIYORUM’..
“Yalova iki oda bir salon. Hepimiz kardeşçe görüşüyoruz, geçiniyoruz” diyen Koyuncu, “Tabii ki içeride kötü insanlar olabilir ancak her toplumda iyiler ve kötüler var. 100 yıllık bir mahalleyiz. Takip edeceğiz. Biz orada bir sivil toplum örgütü olarak hiçbir kardeşimizi; mal sahibi de olsa, işgalci de olsa, kiracı da olsa mağdur etmemeye çalışacağız. Bundan sonraki süreç buradaki devlet büyüklerimizde. Belediye Başkan Vekili Mustafa Tutuk’ta, AK Parti İl Başkanı Muğlim Bağatar’da. Onların söylediği hiçbirimizi mağdur etmeyecekleri yönünde. İki proje paylaşıldı. İlk proje harikaydı ve en büyük destekçisi bendim. İkinci projede problem şu; iki farklı sokakta oturanlar aynı apartmanda, aynı binada yer alacak. Seçme hakları da yok. Bu büyük problem olacak. Romanlarda ayrıca bina ve apartman kültürü yok. Bu problemi çözeceklerine inanıyorum. Önümüzdeki günlerde yine bir toplantı var” ifadelerine yer verdi.
‘SOSYAL DONATILAR MUTLAKA OLMALI’..
Koyuncu, sözlerini şöyle sürdürdü: “Kentsel dönüşüm bazı yerlerde yapıldı. Hayvanı olanlara atık toplayanlara farklı projeler yapıldı. Bizler kentsel dönüşüme karşı insanlar değiliz. Problem şu; önce içeride, sahada çalışalım diyoruz. Anket şirketleri de gelsin ona göre çalışılsın. İkinci projede sosyal alanlarımız bile yok. 100 yıllık bir mahalleyiz. Hak sahiplerinin tabii ki önceliği olacak ancak bizim oradaki kiracılar da 100 yıllık. Yüz dönümlük alanda sadece Roman da yok. Tapusu olanlara öncelik verilecek. Tabii daha detaylarını bilmiyoruz. Önümüzdeki günlerde toplantı düzenlenecek ve detayları paylaşılacak. Bizler taleplerimizi ileteceğiz. Bir de şimdi sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakfından kömür yardımı alanlar var. Doğalgaz olunca nasıl olacak, bunları da çalışmamız gerekecek. Binalar yıkıldığı zaman insanlar nerede barınacak, bu da var. Bir kere ön yargı var. Bin haneden bahsediyoruz. Onların 5 hanesi bile ev bulamaz. Roman olduğumuzdan dolayı kiracı olarak yerleştirmeyecekler. Bunları da söyledik. Bunları ilettik. Bakanlıktan konteyner şeklinde evler yapılacak denildi. O çözüldü mü, bilmiyoruz. Toplantılara girdiğimizde ileteceğiz her düşüncemizi.”