Atom altı parçacıklardan ve fotonlardan daha küçük ne var bilmiyoruz. Gözlemlenebilir evrenin ötesinde ne olduğunu da bilmiyoruz.
Tanjant’ın değeri 89’dan 90’a ve 269’dan 270’e yaklaşırken artı sonsuza, 91’den 90’a ve 271’den 270’e yaklaşırken de eksi sonsuza yaklaşır.
Yaşadığımız evrende aslında hiçbir cisim öklid dışı değildir. Ama mesela 3 boyutlu olan Dünyamızın 2 boyutlu olan yüzeyinin geometrisi öklid dışıdır. İnternette de öklid dışı 3 boyutlu geometrinin nasıl gözükeceğine dair videolar mevcuttur.
Neden sonsuzluk? Özellikle konumuz metafizik olduğunda sonsuz kelimesinin geçtiği pek çok yer vardır. Pek çok sırrı barındırıyor olabilir. Ama aklın mantığın alması da oldukça zordur.
Kilometre, 10 üzeri 3 metredir. Milimetre ise 10 üzeri eksi üç metredir. 1 ışık yılı yaklaşık 10 üzeri 13 metredir. Bir protonun çapı ise yaklaşık 10 üzeri eksi 15 metredir. Dikkat ederseniz 13 ve 15 sayıları çok da yüksek sayılar değil. Vigintilyon, 10 üzeri 63 ve Sentilyon ise 10 üzeri 303 demektir. Peki 10 üzeri Vigintilyon ve 10 üzeri Sentilyon nedir? Matematikte hiperişlemler vardır ve bu işlemlerle elde edilen sayıları kağıt üzerinde göstermek için dahi özel yöntemler gerekmektedir. Ama bunların en yukarıları bile sonsuz değildir! Sonsuza yakın bile değildir! Bir de 1 bölü sonsuz olarak tanımlayabileceğimiz sonsuz küçük diye birşey de vardır. Bunların hepsi çok farklı alemlerdir. Metafizik hakkında binlerce yıldır sayısız şey söylendi. İmrenilerek bakılan antik yunanlılar, negatif sayıların olabileceğini akıl edemiyorlardı. Sıfır sayısı bile matematik ve astronominin çıkışından çok çok uzun süre sonrasının bir ürünüdür. Kök ikinin rasyonel bir sayı olmaması da Pisagor’u çökertmişti. Bir şeyi oradaki en muteber kimseler bile anlayamayabilir ama bu öyle bir şeyin kesinlikle olmayacağı anlamına gelmez! Saatte 30 kilometreden fazla hız yapmanın insan bedenine zarar vereceğine inanılıyordu bir zamanlar…
‘Akıl, hayalgücünün düşmanıdır’ der Heidegger. Bu tarz şeyleri anlayabilmek için Hayalgücüne ihtiyacımız var. Mantıklı zihin bir yere kadar bizi taşıyabilir. Ondan sonra başka şeylere ihtiyacımız var. Söyleyin bakalım; fizik kanunlarının ve mantık kurallarının çok farklı olduğu bir aleme dünyadakiymiş gibi yaklaşırsak ne olur? Bambaşka ihtimaller var! Dünyanın gelmiş geçmiş en büyük zihinlerinin akıllarının almadığı şeylerden bahsettim size! Fantastik alemler… En uçuk fantastik romanların dahi ötesine geçecek şeyler bizleri bekliyor olabilir!
Ben size başka bir alemi tanıtmaya çalıştım. Bir nevi turist rehberi sayın. ‘Öyle şey olmaz’ diye geçiştirmeyin. Bambaşka ihtimallere zihninizi açın!
İnstagram: @bahatunafikir
mail: xyztu12345@gmail.com