yalovahabercihabergazetegündemgüncelson dakikaenflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhpak parti
DOLAR
34,5424
EURO
36,0063
ALTIN
3.006,41
BIST
9.549,89
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Yalova
Yağmurlu
19°C
Yalova
19°C
Yağmurlu
Cumartesi Hafif Yağmurlu
9°C
Pazar Hafif Yağmurlu
10°C
Pazartesi Az Bulutlu
10°C
Salı Çok Bulutlu
13°C

GÖÇ İLE GELEN EL SANATLARI SERGİLENECEK

GÖÇ İLE GELEN EL SANATLARI SERGİLENECEK
20.11.2022 14:42
0
A+
A-

 

 

  • Subaşı Sözlü Tarih Çalışma Grubu, ‘Annelerin Sandıklarından Duvar Yaygıları’ isimli sergi, 22 Kasım’da Yalova Kent Müzesi’nde ziyarete açılacak.

 

Haber \ Büşra GÜNDÜZ

Subaşı Belediyesi ve Subaşı Sözlü Tarih Çalışma Gurubu’nun hazırlamış olduğu ‘Annelerin Sandıklarından Duvar Yaygıları’ adlı sergi, 22 Kasım Salı günü, saat 15.00’te Yalova Kent Müzesi’nde ziyarete açılacak. 28 Kasım tarihine kadar açık olacak sergide; göç ile gelen kültür emanetlerinde el sanatları, el işlemeleri, malzemeleri, üretim teknikleri, biçimleri, renk ve desen özellikleri bakımından önemli ve özgün olan duvar yaygıları yer alacak.

‘Tarihi, işlemeleri ile ifade etmişler’..

Sergi ile ilgili konuşan Subaşı Sözlü Tarih Çalışma Grubu Başkanı Zeki Gürsu, “İlk çağlardan beri insanlar duygularını, düşüncelerini ifade etmek, yaşadıkları dünyayı anlamak ve ona bir anlam katabilmek, deneyimlerini aktarmak, doğayla olan ilişkilerini yansıtmak, inançlarını savunmak, yaratıcılıklarını ortaya koymak ve bu hedefler doğrultusunda ürettikleri her şeyi diğer insanlarla paylaşmak ve gelecek nesillere aktarmak adına birçok yapıta imza attılar. Bu sergimizin konusu olan duvar örtüleri de tıpkı diğer çeyiz malzemelerinde olduğu gibi; hayattan, sevmek ve sevilmekten, evlilikten, çocuk sahibi olmaktan beklentilerini motifler ve renkler aracıyla dokumalara nakşederek kendilerini ifade eden genç kızların işleyip sandıklarına koydukları örtülerden bir demet. Sergilediğimiz duvar örtüleri, 1935’te Romanya’dan (ama şu anda Bulgaristan sınırları içinde kalan topraklardan) göçerken yaşı henüz çok küçük olan ve gençlik dönemlerini Türkiye’de yaşamış, burada evlenmiş olan kadınların işledikleri örtülerdir. Büyüklerinden gördüklerini, onlardan miras kalanları, yaşadıkları dönemin malzemeleriyle yeniden üreterek onlar da bu kervana katılmışlar ve bizlere bu naif, zarif örnekleri bırakmışlar. Sergimizdeki  duvar örtüleri 50’li yılların başlarından 60’lı yılların sonlarına kadar işlenen örneklerden oluşuyor. Zaten daha sonraki yıllarda, duvar örtüleri şimdilerin deyimiyle ‘trend’ olmaktan çıkıyor, ev dekorasyonunda kullanılmaz oluyor ve sandıklara geri dönüyor. Tarihin dokusunu sizler ile birlikte keşfedip paylaşalım. Sandıklarındaki duvar örtülerini sergilememize izin vererek sizlerle buluşmasını sağlayan büyüklerimize, birlikte çalıştığımız grup üyelerimize çok teşekkür ediyorum” dedi.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.