yalovahabercihabergazetegündemgüncelson dakikaenflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhpak parti
DOLAR
34,4951
EURO
36,4206
ALTIN
2.957,31
BIST
9.298,54
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Yalova
Parçalı Bulutlu
20°C
Yalova
20°C
Parçalı Bulutlu
Cuma Yağmurlu
19°C
Cumartesi Hafif Yağmurlu
9°C
Pazar Çok Bulutlu
10°C
Pazartesi Az Bulutlu
11°C

GELENEKTEN GELECEĞE

GELENEKTEN GELECEĞE
21.06.2024 15:26
0
A+
A-

Yalova’nın Çınarcık ilçesine özgü olan ve geleneksel yöntemlerle üretilen Çınarcık İşi el sanatı, Birge Şahin’in çabalarıyla yeniden hayat buluyor.

 

Haber \ Büşra GÜNDÜZ

Çınarcık İşi, Yalova’nın Çınarcık ilçesinde geleneksel yöntemlerle üretilen, ham ipek, pamuklu ve keten kumaşlar üzerinde yapılan özel bir el sanatı olarak dikkat çekiyor. Bu sanatta, kumaşın el dokuması olmasına ve ipliklerin doğal renklerde olmasına özen gösteriliyor.

GELENEKSEL TEKNİKLER VE İNCE İŞÇİLİK

Çınarcık İşi, üç ayrı bölümde inceleniyor. İlk bölümde ana hatların bulunduğu 3 cm boyunda iplikler çıkarılıyor. İkinci bölümde ana hattın her iki tarafında 0,5 cm kumaş bırakıldıktan sonra 1,5 cm iplik çekilerek yapılan yan hatlar bulunuyor. Üçüncü bölümde ise yan hatların 0,5 cm boşluk bırakıldıktan sonra tek sıranın çıkarılması ile oluşturulan simetrik hristo kısımları yer alıyor. Yanlış iplik çekimi ise kumaşın değiştirilmesini gerektiriyor. Antep ajurundan teknik farkı, Çınarcık İşi’nde yalnızca atkı ya da çözgü ipliklerinden birinin çekilerek işlenmesi. Kumaşın kalınlığına göre iplik kalınlığı belirleniyor ve ipek ile pamuk iplikler kasnak üzerinde işleniyor.

TARİHİ VE KÜLTÜREL ÖNEMİ

Çınarcık İşi, Çınarcık dışındaki ilçelerde ve yerlerde yaygın değil. Bu nedenle halk arasında “Çınarcık İşi” olarak adlandırılıyor. En eski örnekleri 80 yıl öncesine dayanan bu sanat, Kent Müzesi’nde sergileniyor. İlk üretildiği dönemlerde yatak takımı olarak hazırlanan Çınarcık İşi, zamanla farklı fonksiyonlar için de kullanılmaya başlandı.

BİRGE ŞAHİN’İN KATKILARIYLA YAŞATILIYOR

Bu el sanatının yaşatılmasında, Birge Şahin büyük rol oynuyor. Şahin’in çabaları sayesinde Çınarcık İşi, gelecek nesillere aktarılmaya devam ediyor. Çınarcık İşi’nin yaşatılması, yerel kültürün korunması ve gelecek kuşaklara aktarılması açısından büyük önem taşıyor. Çınarcık İşi, sadece estetik bir değer taşımakla kalmıyor, aynı zamanda bölgenin kültürel mirasının önemli bir parçası olarak kabul ediliyor.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.