<>.theiaStickySidebar:after {content: ""; display: table; clear: both;}
Yalova’nın en büyük ve en önemli caddelerinden biri olan Gazipaşa Caddesi, mahkeme kararıyla yeniden eski ismini aldı..
Caddenin “Gazipaşa” ismi, 1929 yılından beri kullanılmakta olup, bizzat Gazi Mustafa Kemal’in onayıyla verilmişti. Bu nedenle, bu değişiklik şehirde büyük bir tartışma yaratmış, özellikle tarihîn ve kent hafızasının korunması gerekliliği konusunda farklı görüşler ortaya atılmıştı..
Haber / Zeynep TAŞTAN
Kasım 2023’te Yalova Belediye Meclisi tarafından alınan ani bir karar ile caddenin adı “Atatürk Caddesi” olarak değiştirilmişti. Ancak, bu kararın hukuka uygun olmadığına hükmeden mahkeme, Gazipaşa Caddesi’nin isminin yeniden eski haliyle kullanılmasına karar verdi.
MECLİSİN TARTIŞMALI KARARI..
2023 yılı Kasım ayında Yalova Belediye Başkanvekili Mustafa Tutuk başkanlığında toplanan Belediye Meclisi, Yalova’nın tarihi caddelerinden biri olan Gazipaşa Caddesi’nin isminin “Atatürk Caddesi” olarak değiştirilmesine karar vermişti. Ancak bu karar, meclis gündemine alınmadığı gibi, komisyona da sevk edilmeden sadece 3 dakikalık bir süre içerisinde alınmış ve oybirliğiyle kabul edilmişti. Caddenin “Gazipaşa” ismi, 1929 yılından beri kullanılmakta olup, bizzat Gazi Mustafa Kemal’in onayıyla verilmişti. Bu nedenle, bu değişiklik şehirde büyük bir tartışma yaratmış, özellikle tarihîn ve kent hafızasının korunması gerekliliği konusunda farklı görüşler ortaya atılmıştı.
HUKUK SAVAŞI..
Bu değişikliğe sessiz kalmayan Yalova’da yaşayan Av. Şahap Altunhan, konuyla ilgili yıllara dayanan resmi belgeler, gazete haberleri ve dökümanlardan oluşan 10 sayfalık bir dosya hazırlayarak, 28 Aralık 2023 tarihinde Bursa İdare Mahkemesi’ne başvurdu. Altunhan, mahkemeden bu kararın iptal edilmesini ve yürütmenin durdurulmasını talep etti. Mahkeme, yaptığı incelemeler sonucunda Yalova Belediye Meclisi tarafından alınan kararın hukuka uygun olmadığına hükmetti. Kararda, caddenin isminin Atatürk Caddesi olarak değiştirilmesinin hukuki dayanağının bulunmadığı belirtilerek, Gazipaşa Caddesi isminin korunması gerektiği ifade edildi.
YALOVALILARDAN DESTEK..
Mahkeme kararı Yalova halkı arasında farklı yankılar uyandırdı. Kimi vatandaşlar Gazipaşa isminin korunmasını olumlu bulurken, bazıları Atatürk isminin verilmesinin daha anlamlı olacağını savundu. Ancak genel olarak şehrin tarihine ve kültür mirasına sahip çıkılması gerektiği görüşü baskın geldi. Belediye Meclisi’nden konuyla ilgili henüz resmî bir açıklama yapılmazken, mahkeme kararının ardından Gazipaşa Caddesi tabelalarının yeniden eski haline dönüştürüleceği bildirildi.