yalovahabercihabergazetegündemgüncelson dakikaenflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhpak parti
DOLAR
34,0565
EURO
38,0492
ALTIN
2.827,77
BIST
9.975,61
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Yalova
Hafif Yağmurlu
25°C
Yalova
25°C
Hafif Yağmurlu
Cuma Yağmurlu
22°C
Cumartesi Çok Bulutlu
24°C
Pazar Hafif Yağmurlu
24°C
Pazartesi Açık
26°C

GAZİLER GÜNÜ YALOVA’DA KUTLANDI

GAZİLER GÜNÜ YALOVA’DA KUTLANDI
19.09.2024 16:39
0
A+
A-

‘ONLAR; VATANI VATAN, MİLLETİ MİLLET YAPAN KAHRAMANLARDIR’

  •  19 Eylül Gaziler Günü, ülkemizin bağımsızlığı için canlarını feda eden kahramanları anmak ve onlara olan minnet duygumuzu ifade etmek amacıyla Yalova’da düzenlenen etkinliklerle kutlandı.

..”Gazilerimiz; vatan için gösterdiğiniz kahramanlık asla unutulmayacak. Yazdığınız destanlar, milletimizin hafızasında sonsuza dek yaşamaya devam edecektir. Bizler, her zaman sizlere minnettarız.”

  • ..”Aziz milletimizin asırlardır Anadolu toprakları üzerinde verdiği varoluş mücadelesinin şifresi ‘ölürsem şehit, kalırsam gazi’ deyişinde saklıdır.”

..”Vatan, bayrak ve millet aşkıyla tarihe destan yazan gazilerimiz, sadece yaşarken değil, bu milletin ruhunda, her an var olmaya devam edecek. Onur ve şeref abideleridir. Onlar, bizim baş tacımızdır.”

 

Haber \ Büşra GÜNDÜZ

19 Eylül Gaziler Günü dolayısıyla Yalova Valiliği’nce bir dizi etkinlikler düzenlendi. Günün ilk programı Uygulama Oteli’nde gaziler ve şehit yakınlarına yönelik gerçekleştirilen kahvaltı organizasyonu ile başladı.

‘Bizler, her zaman sizlere minnettarız’

Burada bir konuşma yapan Yalova Valisi Dr. Hülya Kaya, şunları dile getirdi: “Çocuklarını askere, düğüne gider gibi uğurlayan, her bir evladını vatan sevgisiyle büyüten bir neslin mirasçılarıyız. Şehitliği ve gaziliği en büyük onur sayan bu millet, tarihin her döneminde hür yaşama kararlılığını canı pahasına ortaya koymuştur. Bağımsızlığımızın bedelini, atalarımız kanlarıyla ve canlarıyla ödemiştir. İşte sizler, bu fedakâr ruhun yaşayan sembollerisiniz. Sizler ki; canınızı ortaya koyarak bu vatan toprağını kutsal bir emanet gibi bizlere teslim ettiniz. Her nefesinizde vatan sevgisinin en saf halini hisseden, bayrağımızın gökyüzünde hür dalgalanması için gözünüzü kırpmadan mücadele eden siz kahramanlarımıza olan minnettarlığımız tarifsizdir. Bu fedakârlığınız, bu vatan aşkınız, her bir evladımızın kalbinde ebediyen yankılanacak. Bizler, sizin izinizde yürüyen nesiller olarak, vatanımıza duyduğumuz sevgiyi ve sadakati sizlerden aldığımız ilhamla gelecek kuşaklara aktaracağız. Bu yüce unvanı taşımak, hiçbir maddi değerle ölçülemeyecek bir şereftir. Gazilik, Allah katındaki ve bu milletin kalbindeki en yüksek mertebelerden biridir. Gazilerimiz; vatan için gösterdiğiniz kahramanlık asla unutulmayacak. Yazdığınız destanlar, milletimizin hafızasında sonsuza dek yaşamaya devam edecektir. Bizler, her zaman sizlere minnettarız. Fedakârlıklarınızın karşılığını ne yapsak ödeyemeyiz. Yalova Valiliği olarak, her daim sizlerin ve kıymetli ailelerinizin yanında olmaya devam edeceğiz. Bilinsin ki; devletimiz var oldukça, milletimiz payidar kaldıkça, şehitlerimizin ve gazilerimizin aziz hatırası, bizim başımızın üstünde taşıdığımız en büyük emanet olacaktır.”

Yalova Valisi Dr. Hülya Kaya’nın konuşması sonrasında Yalova İl Müftüsü İlyas Yılmaztürk dua etti.

Gaziler yürüyüş yaptı

Akabinde gazi dernekleri ziyaret edildi. Gaziler ve şehit yakınları, Vali Dr. Hülya Kaya ve protokol üyelerinin eşliğinde 15 Temmuz Demokrasi ve Cumhuriyet Meydanı’na kadar yürüyüş yaptılar. Buradaki program ise, Atatürk anıtına çelenk sunumu, saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başladı.

‘Şeref günüdür’

Günün anlam ve önemine ilişkin bir konuşma yapan Türkiye Muharip Gaziler Derneği Yalova Şube Başkanı Şakir Güner, “Sakarya Meydan Muharebesi’nin kazanılmasından sonra Türk milleti adına TBMM, 19 Eylül 1919 tarihinde bu emsalsiz zaferin anısına zaferin mimarı, Başkomutan Mustafa Kemal Atatürk’e ‘Gazi’ unvanı ve ‘Mareşal’ rütbesini tevcih etmiştir. Üzerinde yaşadığımız toprakların bizler için vatana dönüşmesi, bayrağımızın özgürce dalgalanması, şehitlerimiz ve gazilerimizin emsalsiz fedakarlıklarının eseridir. Tarihin her döneminde hür yaşamayı, bağımsızlık ve istikbalini canı pahasına korumayı ilke edinen aziz milletimiz, bu uğurda şehit ve gazi olmayı büyük bir onur ve gurur kaynağı saymıştır. Aziz milletimizin asırlardır Anadolu toprakları üzerinde verdiği varoluş mücadelesinin şifresi ‘ölürsem şehit, kalırsam gazi’ deyişinde saklıdır. Yüce Türk milletinin bağrından çıkmış, şanlı ve şerefli Türk ordusu dün olduğu gibi bugün ve yarın da vatanımızın bölünmez bütünlüğünün sigortası, hürriyet ve bağımsızlığımızın en büyük güvencesi ve dayanağıdır. İnanıyoruz ki, kan dökülerek vatan olan bu topraklar bugüne kadar olduğu gibi bundan sonrada Türk milleti tarafından en kutsal emanet olarak korunacaktır. 19 Eylül Gaziler Günü, bedeli canla ve kanla ödenmiş bu toprakların vatan olmasında ve devletimizin bekası uğrunda canlarını adayanların gurur ve şerefle hatırlandığı ve anıldığı bir gündür. 19 Eylül, Kurtuluş Savaşı’nda, Kore’de, Kıbrıs’ta savaşan muharip gaziler ile Türkiye Cumhuriyeti’nin rejimi, üniter yapısı ve toprak bütünlüğü uğrunda vatan hainlerine, terör örgütlerine karşı kahramanca mücadele eden asker, polis, güvenlik korucuları ve 15 Temmuz’da meydana gelen hain darbe girişiminde vücutlarını siper eden tüm malul gazilerin şeref günüdür” şeklinde konuştu.

‘Vatanı vatan, milleti millet yapan kahramanlardır’

Ardından Türkiye Harp Malulü Gaziler, Şehit, Dul ve Yetimleri Derneği Yalova Şube Başkanlığı tarafından gaziler adına konuşmayı Gazi Gürkan Kaşıkçı gerçekleştirdi. Kaşıkçı, “Bu topraklar, şehit ve gazilerimizin kanlarıyla sulanmış, fedakârlıklarıyla yoğrulmuştur. Yüce dinimizden aldığımız ilhamla, milletimizin cesareti birleşmiş; gaza ruhu, bu vatanın bağrında ölümsüzleşmiştir. Türk tarihi şehitlik ve gazilik destanları ile doludur. Her Türk evladı bu onura sahip olabilmek için, vatanı, milleti, bayrağı, milli ve dini değerleri için savaşmayı kendisinin ulaşabileceği en büyük değer olarak görmektedir. Vatanımız, bayrağımız ve toprak bütünlüğümüz uğruna canlarını hiçe sayarak, şer odaklarının yürüttüğü terör faaliyetlerine ‘dur’ diyen ve bu hainlerine karşı kahramanca mücadele eden asker, polis, öğretmen ve 15 Temmuz kahramanları ile Kurtuluş Savaşı bunun en büyük örneğidir. Kahramanlık öykülerini sadece yurt içinde değil, yurt dışında da tüm dünyaya ezberleten Türk milleti, eşi benzeri görülmemiş vatan savunmasıyla Çanakkale’de, dünya barışı için Kore’de adaletin ve barışın en büyük mimarı olarak dünya tarihine adını altın harflerle yazdırmış bugünün hür ve bağımsız Türk devletinin yolunu açmıştır. Birinci Dünya Savaşı sonunda savaş bölgelerinden, Çanakkale ve diğer cephelerden İstanbul’a gelip ihtiyaçlarını karşılayamayan ve memleketine gidemeyen yaralı harp malullerinin memleketlerine gönderilmelerinin sağlanması, eksik uzuvlarının yerine protezlerinin taktırılması ve harçlıklarının sağlanması amacıyla 1916 yılında kurulmuş, 18 Haziran 1983 gün ve 100819 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan 7847 sayılı kanun gereği kamu yararına çalışan bir dernektir. Dünya Eski Muharipler Federasyonu kurucu ve faal üyesidir. Tarihin her döneminde, bu milletin evlatları canlarını kutsal değerlerimiz uğruna feda etmiştir. Şehitlik ve gazilik, milletimizin ulaştığı en şerefli mertebelerdendir. Vatan, bayrak ve millet aşkıyla tarihe destan yazan gazilerimiz, sadece yaşarken değil, bu milletin ruhunda, her an var olmaya devam edecek. Onur ve şeref abideleridir. Onlar, bizim baş tacımızdır. Onlar ki vatanı vatan, milleti millet yapan kahramanlardır. Her biri, bu toprakları bize emanet eden şanlı birer bayraktır. 19 Eylül Gaziler Günü bu aziz vatana canını adayan kahramanların günüdür. Kahraman gaziler. Gaziler Gününüz kutlu olsun” ifadelerini kullandı.

Konuşmanın ardından Yalova Anadolu Lisesi öğrencilerinden Yunus Durmuş Yiğit, ‘Mehmetçiğim’ adlı şiirini okudu. Günün son programında ise tüm şehitlerimiz ve ebediyete intikal eden kahraman gazilerimiz için Yalova Merkez Cami’nde Mevlid-i Şerif programı düzenlendi.

 

 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.