yalovahabercihabergazetegündemgüncelson dakikaenflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhpak parti
DOLAR
34,4787
EURO
36,4051
ALTIN
2.952,29
BIST
9.305,83
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Yalova
Yağmurlu
22°C
Yalova
22°C
Yağmurlu
Perşembe Parçalı Bulutlu
20°C
Cuma Yağmurlu
19°C
Cumartesi Parçalı Bulutlu
10°C
Pazar Az Bulutlu
10°C

‘EYLEM PLANI HAZIRLANMALI’

‘EYLEM PLANI HAZIRLANMALI’
19.04.2024 16:54
0
A+
A-
  • Termal’de yaşanan orman yangını, çevre ve doğa koruma konusunda önemli bir uyarı niteliği taşıyor. TEMA Vakfı İl Temsilcisi Arzu Demir, orman yangınıyla ilgili üzgün olduğunu belirterek önemli açıklamalarda bulundu..

Demir, yangınların önlenmesi ve yönetilmesi sürecinde birçok kurumun iş birliğinin önemine vurgu yaparak, “AFAD, Orman Genel Müdürlüğü, belediyeler, üniversiteler, askeri birlikler, güvenlik güçleri ve sivil toplum kuruluşlarının iş birliğini güçlendiren yangın yönetim planları hazırlanmalı, bunu sağlamak üzere mevzuat düzenlemeleri yapılmalı” ifadelerini kullandı..

Haber / Zeynep TAŞTAN

TEMA Vakfı İl Temsilcisi Arzu Demir, geçtiğimiz günlerde Termal’de gece saatlerinde başlayan ve yaklaşık 2 hektarlık alanın kül olmasına sebep olan yangın sonrası açıklamalarda bulundu. Demir, yaptığı açıklamada acilen Orman Yangını Eylem Planı’nın hazırlanması gerektiğini ifade etti. Ormanların insan üzerindeki etkisinde de bahseden Demir, “Ormanlar; iklimi düzenleme, su üretimi, sel, çığ ve taşkınları önleme, kuraklık etkilerini azaltma işlevleri ve sahip olduğu biyolojik çeşitlilik nedeniyle, iklim kriziyle mücadele ve biyolojik çeşitliliğin korunması konularında anahtar role sahip” dedi.

‘GEÇMİŞTE ÇIKAN YANGINLARDAN DERS ÇIKARILMALI’..

TEMA Yalova İl Temsilciliği olarak farkındalığı arttıracaklarını söyleyen Demir, “Bu bilinçle çalışmalarımızı yürütürken, başlattığımız Orman Yangınları Farkındalık Projesi ile 2022 yılı yaz aylarında, geçmişte yaşanan yangınlardan dersler çıkarılmasını ve kamuoyunda orman yangınlarını önlemeye yönelik bilinç oluşturulmasını hedefledik. Bu sene, projenin 2. yılında ise Türkiye’deki orman yangınlarının çok büyük bir kısmının insan kaynaklı olduğu gerçeğinden hareketle, yangınların daha çok yaşandığı yaz aylarında insanların ihmal ve dikkatsizliklerinden kaynaklanan orman yangınlarının önüne geçmek için farkındalığın artırılmasını hedefliyoruz” diye konuştu.

‘BİR KIVILCIM YETER’..

Yangın için küçük bir kıvılcımın yettiğini söyleyen Demir, “Ormana ya da ormana yakın alana atılan bir izmarit, çevresindeki otları ve bitkileri yakmaya başlayabilir. İyi söndürülmemiş bir mangal ateşi, rüzgarın etkisiyle tekrar tutuşabilir. Ormana atılan bir cam şişe ya da benzer özelliklerdeki bir atık, güneş ışınlarının mercek etkisi ile ateş oluşturabilir. Anız yakımları orman sınırına yakın alanlarda yapıldığında, bir orman yangınına dönüşebilir. Orman alanlarında ve orman sınırlarına yakın alanlarda kesinlikle ateş yakılmamalı. Ormanlarda izin verilen piknik alanları dışında piknik yapılmamalı. Yakılan piknik ateşlerinin tamamen söndürüldüğünden emin olunmalı. Ormana çöp, plastik, cam şişe ve cam parçaları atılmamalı. Ormanlık alanlarda sigara içilmemeli ve orman kenarı karayollarına, ormana yakın alanlara sigara izmaritleri kesinlikle atılmamalı. Anız yakmaktan vazgeçilmeli. Yangın riski görülen durumlarda ise hemen Acil Çağrı Hattı 112 veya Orman Yangını İhbar Hattı 177 aranarak ihbarda bulunulmalı” dedi.

‘İZİN VERİLEN ALANIN DIŞINA ÇIKILMAMALI’..

Orman yangınlarının önlenmesi için birkaç önlemin de alınması gerektiğini dile getiren Demir, “Orman alanlarında ve orman sınırlarına yakın alanlarda kesinlikle ateş ve mangal yakılmamalı. Ormanlarda, izin verilen piknik alanları dışında piknik yapılmamalı. Ormana çöp, plastik, cam şişe ve cam parçaları atılmamalı. Ormanlık alanlarda sigara içilmemeli ve orman kenarı karayollarına sigara izmaritleri kesinlikle atılmamalı. Ormana sınır durumdaki tarım alanları başta olmak üzere, toprak bozulumuna da sebep olan anız yakımından vazgeçilmeli, yakanlar veya yakma teşebbüsünde olanlar uyarılmalı ve yetkili mercilere bildirilmeli. Bahçe ve tarlalardan çıkan budama ve biçim artıkları yakılmamalı. Ormanlık alanlara yakın yerlerde yapılan düğün ve benzeri organizasyonlarda havai fişek, dilek balonu gibi yanıcı maddeler kullanılmamalı. Orman sınırlarına yakın alanlarda, kuru otların olduğu yerlere araç park edilmemeli. Enerji nakil hatlarında, hatlara zarar verecek ve yangına sebep olabilecek her türlü davranıştan kaçınılmalı. Yangın riski görülen durumlarda hemen Acil Çağrı Hattı 112 veya Orman Yangını İhbar Hattı 177 aranarak ihbarda bulunulmalı” diye konuştu.

‘ORMAN YANGINI EYLEM PLANI HAZIRLANMALI’..

Orman yangınlarının önlenmesi için eylem planının hazırlanması gerektiğini ifade eden Demir, sözlerini şöyle sürdürdü: “Orman yangınları ile mücadelede yeterli araç, gereç ve personeli karşılamak için gerekli bütçe ayrılmalı, yangında yerel personel gereksinimi karşılanmalı. AFAD, Orman Genel Müdürlüğü, belediyeler, üniversiteler, askeri birlikler, güvenlik güçleri ve sivil toplum kuruluşlarının iş birliğini güçlendiren yangın yönetim planları hazırlanmalı, bunu sağlamak üzere mevzuat düzenlemeleri yapılmalı. İklim değişikliği senaryoları da göz önüne alınarak aynı bölgede birden fazla noktada çıkabilecek ve mücadelesi zor orman yangınlarına karşı “Büyük Orman Yangınları Eylem Planları” hazırlanmalı ve uygulanmalı. İl orman yangınlarıyla mücadele komisyonuna sivil toplum kuruluşlarının katılımı sağlanmalı. Orman içinden geçen enerji nakil hatlarında olması gereken standartlar ile direkler ve iletkenler arası mesafeler gözden geçirilerek güvenlik sınırları yeniden belirlenmeli. 6831 Sayılı Orman Kanunu’nun 17. maddesi kapsamında verilecek izinlerin kapsamı daraltılmalı. İklim değişikliği senaryoları dikkate alınarak orman ekosistemlerinin direncini artırmaya ve uyumunu sağlamaya yönelik tedbirler alınmalı. Yangın amirinin konumunu güçlendirecek mevzuat düzenlemesi yapılmalı.”

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.