Bazıları ‘arkadaşım dünyaları yiyor ama tığ gibi, ben ise su içsem yarıyor’ diye üzülür; ama su içse yarayan kişi, dünyaları yiyip hala tığ gibi olan kişiye nazaran bir toplama kampında veya 1315-1317 Kıtlığı gibisinden bir kıtlıkta çok daha şanslı olacağını da unutmamalı! Yakın zamanımızda bunları unuttuk ama sadece birkaç yüzyıl öncesinde insanların başına hayal etmeyi başaramayacağımız sayılarda bu tarz olaylardan geliyordu!
İnsanlarda soyunu devam ettirmekte en başarılı olanlar alfalarmış gibi gözükebilir ama omegaların, otizmlilerin, şizofrenlerin vs insan gen havuzundan kaybolmuyor olması bize başka birşeylerden bahsediyor! Yetişkinlerin sütü sindirebiliyor olması; 6 parmaklılık veya kurtadam sendromu ile çok benzer olan nadir bir mutasyon olmasına karşın işe yararlığı sebebiyle soyunu devam ettirebilme konusunda inanılmaz bir başarı göstermiştir! Ki; günümüzde otizm’in hızla artmakta olduğu gerçeği var! Bazıları, ‘otizm artmıyor aşırı teşhis konuluyor’ diyor, bazıları ‘spektrum çok genişledi’ diyor, bazıları aşıların veya kimyasalların neden olduğu iddiasında, bazıları televizyon, internet, elektronik cihazlar vs’ye bağlıyor vs vs… Belki de yanılıyorumdur ama bu artışın sebebi tıpkı zürafaların boynunun uzaması gibisinden Lamarkçı epigenetik bir mekanizmaymış gibi geliyor bana! Dediğim gibi yanılıyor olma ihtimalini de reddetmiyorum! Gerçekten dünyanın genelinde kimyasal kirliliği ve radyasyon miktarları inanılmaz seviyelere çıktı, tarihte çok nadir görülen kanser gibi hastalıklar ile tarihte yalnızca zenginlerde görülen kalp-damar hastalıkları gibi hastalıklar çok çok arttı, kadınların ilk doğumlarını yaptıkları yaş tarihte hiç görülmemiş rakamlara ulaştı, ve daha belki neler neler sayabiliriz… Bunlar gibisinden şeyler Lamarckçı epigenetik bir reaksiyonu tetiklemeye fazlasıyla yeter de artar bile!
Kropotkin’in ‘Karşılıklı Yardımlaşma’ Tezini duymuş muydunuz? İnsanlarda ve canlılarda birbiri ile yardımlaşan türlerin yardımlaşmayanlara göre hayat karşısında çok daha başarılı olduğunu söyler! Tezinde verdiği örnekler oldukça iyidir. Ayrıca insan hayatında da, doğada da bu tezin lehine olabilecek daha başka pek çok örnek mevcuttur. Benim ‘İkinci Panda’ hikayem vardır; Pandalar ikiz doğum yaptıklarında bir yavruyu seçerler ve diğerini ölüme terkederler; ben ise ölüme terkedilen yavruya sahip çıkarım ve o büyüdüğünde hiçbir şey olmazsa bana çok iyi bir arkadaş olur! İlla Panda olmak zorunda değil; daha nelerden nelerden çok benzer örnekler bulunabilir! Zaten dememişler mi ‘bir ok kolayca kırılır ama çok ok kırılmaz’ diye! Piramitlerin veya Eiffel kulesinin inşasında kaç kişi çalıştı? Gerçi yanılmıyorsam İspanya’da tek başına katedral inşa etmeye çalışan bir adam vardı diye hatırlıyorum! Ayrıca hesaba katmayı asla unutmamamız gereken birşey de elimizin altındaki şeyleri icad eden kimselerin de emeği olduğudur; ama bunu unutmaya çok meyilliyiz! Elimizdeki akıllı telefonların geçmişini abaküslere kadar götürebiliriz! Daha sonra Blaise Pascal mekanik bir hesap makinesi icad etmişti; daha sonrasında Enigma; ondan sonra oda büyüklüğünde bilgisayarlar; ve üç şey beş şey daha ekleye ekleye akıllı telefonlara varmış oluyoruz! Dahası da yolda emin olun!
İnsanoğlu sadece alfalar ile hayatta kalabilir ama Atlatl (mızrak fırlatıcı) ve ilkel düdükler gibi taş devri mühendisliği için dahi alfa olmayanlar gerekir çünkü alfa olanların zaten bunlara ihtiyacı olmaz ama alfa olmayanların geliştirdiği buluşlar fikirler vs alfalara dahi fayda ve kar sağlayacaktır! Satürn’de halka manzaralı ev için hangi teknolojiler, hangi ekipmanlar ve hangi materyaller gerektiğini söyleyebilir misiniz? Satürn’de kurulacak tek bir bungalov için bile belki milyonlarca insanın emek etmesi gerekecektir! Yunuslar da oldukça zekidir ama insanoğlunun aksine icad etmeye ihtiyaç duymazlar ve dolayısıyla da icad etmezler. Bizi gorillerden, orangutanlardan ve şempanzelerden ayıran belki de en büyük fark beyin hacmimizin bedenimize oranının çok daha yüksek olmasıdır! Ayrıca öğrendiklerimizi kuşaklarca aktarabiliyoruz! Sadece yazı değil; mesela Avustralya Aborjinlerinin geleneksel ezberleme teknikleri 21. Yüzyıl teknolojisi ve birikimi ile oluşturduklarımıza rahatlıkla rakip olabilecek durumda ve mesela geçmişi belki onbinlerce yıllık olan Dreamtime külliyatları dahi vardır! Keltlerin Druid Tradisyonunda da yazı yazmak yasaktı ve gelenek tamamen sözlü idi! Tabi çözülmek istenmeyen İnkaların Quipu Sistemi gibi yazı dışında fiziksel kayıt tutma olanakları da var! Şempanzeler ise alet yaparlar ve teknikler, taktikler vs geliştirirler ama çok çok birkaç jenerasyonda tamamen unutulur!
Organik varlıklarız. Nefes alıp veriyoruz. Daha önceki yüzyıllarda yaşamış insanları akılsız zannediyoruz ama bizler belki onlardan dahi daha akılsızız!
Doğru olan ne ise onu yapın!