yalovahabercihabergazetegündemgüncelson dakikaenflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhpak parti
DOLAR
34,5424
EURO
36,0063
ALTIN
3.006,41
BIST
9.549,89
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Yalova
Hafif Yağmurlu
10°C
Yalova
10°C
Hafif Yağmurlu
Pazar Hafif Yağmurlu
10°C
Pazartesi Az Bulutlu
11°C
Salı Az Bulutlu
12°C
Çarşamba Parçalı Bulutlu
14°C

‘DÖNÜŞÜME BİR AN ÖNCE BAŞLAMAMIZ GEREK’

‘DÖNÜŞÜME BİR AN ÖNCE BAŞLAMAMIZ GEREK’
12.03.2023 15:15
0
A+
A-
  • Jeoloji Mühendisleri Odası İl Temsilcisi Osman Kendir, Yalova için acil deprem master planının yapılması gerektiğini ifade etti..

..”Fay hattı kırılmadan önce, önlemimizi almamız gerekiyor. Marmara bölgesi, Türkiye’deki riskli alanlardan bir tanesi. Türkiye’nin bir deprem ülkesi olduğunu bilmemiz bunların varlığını ortaya koymamız gerekiyor.”

 

Haber / Zeynep TAŞTAN

Yalova’da uzun yıllar Jeoloji Mühendisleri Odası Yalova Temsilciliği yapan İYİ Parti İl Başkanı Osman Kendir, Yalova özelinde deprem master planının hazırlanması gerektiğinin altını çizdi.

‘BÖLGEYİ KONTROL ALTINA ALMAMIZ GEREK’..

Kahramanmaraş’ta meydana gelen depremlerin Marmara’daki fay hattını tetiklemesi gibi bir durumun söz konusu olmadığına dikkat çeken Osman Kendir, “Marmara’da aktif bir fay hattı var. Bu fay hattı süresini tamamladı. Artık kırılacağı zamanı bekliyor. Fay hattı kırılmadan önce, önlemimizi almamız gerekiyor. Marmara bölgesi, Türkiye’deki riskli alanlardan bir tanesi. Türkiye’nin bir deprem ülkesi olduğunu bilmemiz bunların varlığını ortaya koymamız gerekiyor. Fayların artık sürelerinin yaklaştığı veya geçtiği konusunda hem fikiriz. Afet master planı hazırlayıp, bölgeyi kontrol altına almamız gerekiyor. Bu plan, fay hatlarının ortaya konduğu, zemin koşullarının belirlendiği, yapıların durumunun analizinin çıktığı, röntgenini; hastalığını tespit eden bir deprem master planı olmalı. Şehir planlarının ortaya konduğu, harita uygulama sorumluluklarının hukuki boyutlarının açıldığı ve bütün bunların bir arada yer aldığı bir plan olmalı” ifadelerine yer verdi.

‘DÖNÜŞÜME BİR AN ÖNCE BAŞLANMALI’..

Bu plan, bizim afet öncelikli kentsel dönüşüme yöneleceğimiz alanları belirleyecek. Bizim Türkiye’yi dönüştürmemiz gerek. Öncelikle riskli alanları tespit edip bu alanlarda dönüşüme başlamamız gerek. Yalova’da bunlardan biri” diye konuştu.

‘ŞEHİR TARANMALI’..

Türkiye’nin 99 depremiyle önemli kazanımlar elde ettiğine de vurgu yapan Osman Kendir, “Yalova’da bir caddenin başında zemin etüdü yapıyorsunuz 6 metrede sağlam zemine ulaşıyorsunuz 150 metre ilerliyorsunuz o ulaştığınız 6 metrelik zemine 30 metrede ulaşamıyorsunuz. İkisinin inşaat koşulları bir olur mu? Olmaz. Ne yapıyoruz bu anlamda mikro bölgeleme jeolojik etüt raporları diye bir rapor kavramı çıktı. Dediler ki şehirler jeolojik etüt raporlarını mümkünse mikro bölgeleme olarak yapsın. Ne demek bu? Her 100-250 metrede bir yerine göre sondajlar yapın. Şehri karelaj yapın, tarayın. Yani siz plan yaparken alttaki jeolojik etüt ne diyor buna bakın” dedi.

‘PLANLAR YENİDEN DÜZENMELİ, ŞEHİR GÜNEYE TAŞINMALI’..

Kendir, sözlerini şöyle sürdürdü: “Fay hatlarının tespiti önemli ancak deprem hasarlarının önemli kesimi ovalarda, zayıf zeminlerde (alüvyon) meydana geliyor. Şehirleri ‘ovadan dağa taşıyalım’ diyor Bakanlık. Biz yıllardır ‘şehri güneye (tepelere) taşıyalım’ diyoruz. Afet odaklı şehirler planlanmalı, 25.000’lik 1000’lik planlar bu doğrultuda düzenlenmelidir.”

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.