LİMAN BAŞKANI KAYA, ATATÜRK’ÜN SÖZLERİNİ HATIRLATTI:
‘DENİZCİLİĞİ TÜRK’ÜN BÜYÜK ÜLKÜSÜ OLARAK DÜŞÜNMELİ’
Denizcilik ve Kabotaj Bayramı, düzenlenen tören ile Yalova’da kutlandı.
..”Yalova’da yaklaşık 36 bin kişiyi istihdam eden 31 faal tersanemiz, 29 tekne imal yerimiz, 3 liman tesisimiz, 6 balıkçı barınağımız, marinamız ve diğer denizci paydaşlarımızla birlikte var gücümüzle çalışmaktayız.”
Haber \ Büşra GÜNDÜZ
Denizcilik ve Kabotaj Bayramı, 15 Temmuz Demokrasi ve Cumhuriyet Meydanı’nda düzenlenen törenle kutlandı. Yalova Bölge Liman Başkanlığı tarafından Atatürk Anıtı’na çelenk sunuldu. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan programda Yalova Bölge Liman Başkanı Deniz Kaya, günün anlam ve önemine ilişkin konuşmasını yaptı.
‘DENİZCİLİĞİ TÜRK’ÜN BÜYÜK ÜLKÜSÜ OLARAK DÜŞÜNMELİ’
Kaya konuşmasında, şunları söyledi: “Kabotaj hakkı, bir ülkenin kendi limanları arasında sadece kendi bayraklı gemilerinin ticaret yapması demektir. Maalesef geçmişte kapitülasyonlar sebebiyle yabancı gemilere imtiyaz tanınmış ve bu gemiler ülkemizdeki deniz ticaretinde söz sahibi olmuşlardır. Bu durum uzun yıllar denizciliğimizin gelişmesinin önünde büyük bir engel olarak kalmıştır. 1926 yılında Türkiye Sahillerinde Nakliyatı Bahriye ve Limanlarla Karasuları Dâhilinde İcrayı Sanat ve Ticaret Hakkındaki Kanunun yayınlanması ile bu ayrıcalığa bir son verilerek, devletin kendi limanları arasındaki deniz ticareti faaliyetlerinin yalnızca yurttaşlarınca yapılması temin edilmiştir. Kapitülasyonların kaldırılmasıyla birlikte, Türk karasuları içinde yabancı firmalara olanak sağlayan yüzlerce yıllık düzenlemelere son verilmiştir. 1 Kasım 1937 tarihinde TBMM’nin açılış konuşmasında Gazi Mustafa Kemal Atatürk şu sözlerle denizciliğe yön vermiştir: ‘En güzel coğrafi vaziyette ve üç tarafı denizle çevrili olan Türkiye; endüstrisi, ticareti ve sporu ile en ileri denizci millet yetiştirmek kabiliyetindedir. Bu kabiliyetten istifadeyi bilmeliyiz; denizciliği Türk’ün büyük ülküsü olarak düşünmeli ve onu az zamanda başarmalıyız.’ Bu atılımın dönemi itibariyle, milli ekonomiye sağladığı katkı kadar ülke saygınlığının önemli bir göstergesi olduğunu da belirtmek gerekmektedir. Yabancılara verilen imtiyazları kaldıran bu yasa ile birlikte, Cumhuriyet’in kazanımları olarak denizcilik, deniz turizmi, gemi inşa ve tersanecilik, balıkçılık, denizi, taşımacılığı, eğitim ve bunun gibi alanlarda siyasi ve ekonomik özgürlükler elde edilmiştir.”
‘YALOVA’DA 36 BİN KİŞİYİ İSTİHDAM EDEN
31 FAAL TERSANE BULUNUYOR’
Yalova’daki çalışmalardan da bahseden Kaya, “Günümüzde denizcilik alanında güçlü ve büyük Türkiye idealine ulaşmak amacıyla Marmara’nın incisi güzide şehrimiz Yalova’da yaklaşık 36 bin kişiyi istihdam eden 31 faal tersanemiz, 29 tekne imal yerimiz, 3 liman tesisimiz, 6 balıkçı barınağımız, marinamız ve diğer denizci paydaşlarımızla birlikte var gücümüzle çalışmaktayız. Unutulmamalıdır ki denize ve denizciliğe verilecek önem ölçüsünde Türkiye Cumhuriyeti büyüyecek ve güçlenecektir. Bu hedef denizci ülke, denizci devlet ve denizci millet olmakla sağlanabilecektir” dedi.
DENİZE ÇELEN BIRAKILDI
Konuşmanın ardından İDO Yalova-Kartal İskelesi’nden Vali Muammer Erol ve protokol eşliğinde teknelere binildi. Atatürk ve deniz şehitleri anısına Yürüyen Köşk açıklarında denize çelenk bırakıldı. Setur Marina İskelesi’nde teknelerden inilip ikramda bulunulmasının ardından öğleden önceki program sona ermiş oldu.