yalovahabercihabergazetegündemgüncelson dakikaenflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhpak parti
DOLAR
34,4783
EURO
36,2440
ALTIN
2.957,81
BIST
9.367,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Yalova
Parçalı Bulutlu
20°C
Yalova
20°C
Parçalı Bulutlu
Cuma Yağmurlu
19°C
Cumartesi Hafif Yağmurlu
9°C
Pazar Çok Bulutlu
10°C
Pazartesi Açık
11°C

DAİMA İLERİ

05.01.2023 15:52
0
A+
A-

 

Hayatta yapacak daha iyi bir işimiz var mı? Yaşamak için daha iyi bir sebebimiz var mı? Kendimizi ilerletmenin, yeteneklerimizi geliştirmenin herhangi bir zararı var mı?

Kastım ruhsal, zihinsel, duygusal anlamda. Şampiyon veya rekortmen olmak zorunda değiliz, bulunduğumuz noktadan bir adım ileriye gitmek de olabilir; tabi o noktaya varıldığında bir sonraki adım hedeflenmelidir ve bu ölene kadar böyle sürebilir. Günde 16 saat çalışan biri çalışırken zihin egzersizleri yapabilir mesela; Bir filmde ağır iş yaptırılan mahkumların işlerini idman yapma fırsatı olarak değerlendirdiği bir hikaye vardı. Doğrusu ben dediğim gibi fiziksel ve maddi başarılardan çok manevi ve zihinsel, ruhsal, duygusal başarılara odaklanmayı tercih ediyorum. Mesela mizacım gereği sorgulamayı çok önemseyen birisiyim. Örneğin kendime koyduğum hedef zihinsel anlamda bir spetsnaz komandosundan bile daha sağlam, dayanıklı, dirençli olmak; ama bedensel olarak o seviyede olmasam da olur. Birçok felsefe ise bağlılıklardan zihni arındırmayı tavsiye eder.

Kevala Jnana diye bir tabir vardır Jain felsefesinde; ruh herşeyi bilebilir ama karmik parçacıklar sinyalleri parazitlendirir ve bilgiye ulaşamaz veya bozuk ulaşır. Kaygılı korkmuş vs olduğunuz zaman sağlıklı düşünebiliyor musunuz? Veya sizi üzen endişelendiren vs bir konuda sağlıklı karar almakta zorlanmıyor musunuz? Sokrat da empirik bilgi olmaksızın önermeler silsilesiyle zihnin bilgiye ulaşabileceğini söylemiştir. Ruhlar, doğası gereği 7/24 mutlu olmak ister ve acılara 1 saniye bile tahammül etmek istemez. Öğretilmiş birşey değil, bu bizim yaratılışımız ve aslında bence bizi robotlardan ve yapay zekadan ayıran şey bu. Tabi anlattıklarımı dayatamam, başkası da dayatamaz, bizzat kendiniz istemelisiniz. Samimiyetle istediğiniz ve gerçekten çabaladığınız takdirde ise faydasını göreceğinizi rahatlıkla söyleyebilirim.

Ama bu yolculukta sahte mürşidlere dikkat etmelisiniz. Bu kişisel gelişimciler ve benzerleri, karizma ve hitabetleri ile insanları etkilerler. Amaçları ise müritlerini geliştirmek ve ilerletmek değil kendilerinden maddi manevi faydalanmaktır. İsim vermekten kaçınıyorum, ancak bu kimselerin aklınıza hayalinize gelmeyecek kadar çok sayıda ve oldukça da güç ve nüfuz sahibi olduğunu söyleyebilirim. Zaten MKUltra ve Monarch programlama gibi teknikleri incelediğinizde bunların aslında binlerce yıllık olduğunu ve tahmin edemeyeceğiniz şahısların bu yöntemleri ustalıkla kullandığını görebilirsiniz. Sahte mürşidlere karşı önlem olarak söylenen bir söz ile noktalayayım: ‘En iyi guru içinizdeki gurudur’.

İstisnasız herşey sorgulanmalı! ‘Ama’ ve ‘Fakat’ yok! Bu dünya kötülüklerle doludur. Ama şeytanlar bilgeliği yok etmeyi başaramamış. Birçok insan ömrünü aptalca şeylerle tüketiyor. Bunlardan biri olmadığınızdan gerçekten de emin misiniz? Yanılmadığınızı, yanlış yapmadığınızı nerden biliyorsunuz? İnsan neden yaşıyor? İnsan yaşarken ne yapmalı? Bu dünyada acılardan kederden kaçış yoktur. Zebaniler her yerde. Bu dünya zebanilerin dünyasıdır. Modern dünyada tekkeler ve manastırlar istenmiyor çünkü global düzenin üretecek kölelere ve tüketecek zombilere ihtiyacı var.

İnsanlar kötüdür. Dünya kötüdür. Hayat adil değildir. Hayat zalimdir. İnsanın herhangi birşeyle kendini uyuşturması da bir seçenek olarak görülebilir tabi. Bu hayatta olması gereken ve gerçekte olan şeyler birbirinden çok farklı ve çok ayrı olabilir. Her toplumda farklı farklı ahlak ve kuralları vardır. Ama bunlar gerçekten de bilgelerin elinden mi çıktı? Kimsenin çıkarı karışmadı mı gerçekten de? Sorgulanması gereken o kadar çok şey var ki bu hayatta… İnsanların pek çoğu pek çok zaman doğru yaptığını zannederek yanlış şeyler yapıyor ve belki ölene kadar da bunun farkında olmuyor. Hele de günümüzde bilgeliğe ve bilgelere hiç değer verilmiyor.

Bu dünyada günler zor geçer. Acıyla doludur hayat. Bilgeler bilgeliğe ulaşıncaya kadar nice çile çekmiştir. Ama bu hayatta çileden kaçmak imkansız. Hayatın zorlukları karşısında doğru şeyleri mi yapıyoruz acaba? Yanlış yoldaysak bunu nasıl bilebiliriz? Neden bu dünyadayız? Neden acı çekiyoruz? Hayat pek çok zaman kumar oynamaya benziyor. Günümüzde okullar dünya düzenine hizmetkar yetiştirmekten başka birşey yapmıyor. Takım Buhari‘yi çok severim. İlham verici. Bambaşka bir alem, bambaşka bir dünya görüşü… Ama insanlar kendilerine ezberletilen şeylerden başka birşey olabileceğini hayal dahi edemiyorlar. Jataka hikayeleri ve İzlanda Sagaları ise günümüzdekilerin daha aşina olduğu şeyler.

Okumayı çok seviyorum. İnsan, eğer mümkün olursa okuyabileceği herşeyi okumalı. Ama bu çok yorucu ve yıpratıcı birşey. Bedeli de çok ağır. Sorgulamayı da çok önemsiyorum. Sahte mürşidler dünyanın her yerinde, tarihin her zamanında yanlışı doğruya, yalanı gerçeğe katmışlardır. Amerikan İç Savaşı zencileri özgürlüğe kavuşturdu. Ama gerçekten emin miyiz bunların tarih olduğuna? Peki ya sadece şekil değiştirmiş olmasın? Köle, köle olduğunu bilmezse isyan etmeye çalışmaz. Köle, kölelikten başka birşey bilmezse de gene isyan etmeye çalışmaz. Dünyanın her yerinde okur-yazarlık çok arttı. Artık dünyanın çoğu yerinde İnternet dediğimiz derya deniz bir kaynak var. Ama bunu kim nasıl kullanıyor?

Dediğim gibi, yaşamak için daha iyi bir amacımız veya yapacak daha iyi bir işimiz var mı? Dünyaya gözlerimizi açtık ve deyim yerindeyse başı kesik tavuk gibi geziyoruz. Ama dediğim gibi son karar sizin.

Baha Tuna mail adresi: xyztu12345@gmail.com

 

Yazarın Diğer Yazıları
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.