yalovahabercihabergazetegündemgüncelson dakikaenflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhpak parti
DOLAR
32,6610
EURO
35,4440
ALTIN
2.506,82
BIST
10.851,78
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Yalova
Hafif Yağmurlu
30°C
Yalova
30°C
Hafif Yağmurlu
Cumartesi Açık
32°C
Pazar Açık
32°C
Pazartesi Az Bulutlu
32°C
Salı Az Bulutlu
33°C

ÇOBANKALE’DE KAZI SEZONU AÇILDI..

ÇOBANKALE’DE KAZI SEZONU AÇILDI..
03.07.2024 17:18
0
A+
A-

‘TARİHE IŞIK TUTACAK’

  • Altınova Belediyesi tarafından düzenlenen Çobankale kazısı 2024 sezon açılış programı Yalova Valisi Dr. Hülya Kaya ve protokolün katılımıyla gerçekleştirildi..

..”Buradaki çalışmalar hem ülkemiz için hem dünya için özellikle de Yalova için tarihe ışık tutacak çok güzel bir çalışma yürütülüyor. Geldiğimiz noktada aslında buradaki çalışmalarda sona yaklaştığımızı görüyoruz.”

..”Hem Bizans hem de Osmanlı döneminde çok önemli savaşlara sahne olmuş, çok özel bir mekan Yalova sınırları içerisinde. Dolayısıyla bunun tarihe ışık tutma noktasında elde etmiş olduğumuz veriler de onu gösteriyor ki; aslında Yalova tarihten önce, milattan önceye kadar giden eski bir tarihe sahip.”

Haber / Zeynep TAŞTAN

Yalova’nın Altınova ilçesine bağlı Ayazma Köyü’nde bulunan Çobankale Kazı Evi’nde sezon açılış programı düzenlendi. Etkinliğe Yalova Valisi Dr. Hülya Kaya ve protokol üyeleri katılım sağladı. Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Selçuk Seçkin, kazı çalışmaları ile ilgili bir sunum gerçekleştirdi.

‘TARİHE IŞIK TUTACAK’..

Çok önemli bir mekanın Yalova sınırları içerisinde bulunduğunu söyleyen Yalova Valisi Dr. Hülya Kaya, “Buradaki çalışmalar hem ülkemiz için hem dünya için özellikle de Yalova için tarihe ışık tutacak çok güzel bir çalışma yürütülüyor. Geldiğimiz noktada aslında buradaki çalışmalarda sona yaklaştığımızı görüyoruz. Hem Bizans hem de Osmanlı döneminde çok önemli savaşlara sahne olmuş, çok özel bir mekan Yalova sınırları içerisinde. Dolayısıyla bunun tarihe ışık tutma noktasında elde etmiş olduğumuz veriler de onu gösteriyor ki; aslında Yalova tarihten önce, milattan önceye kadar giden eski bir tarihe sahip. Bu yapılmış olan çalışmaların bir an önce hem uluslararası alanda hem Türkiye’de tanınırlığı, bilinirliği açısından çalışmalar yürütülüyor” dedi.

‘HALKA AÇILACAK’..

Çobankale’deki çalışmalar bitirildiği zaman halka açılacağını söyleyen Vali Hülya Kaya, “Bütün kazı çalışmalarındaki elde edilen veriler de uluslararası yayınlara dönüşmüş durumda. Şu ana kadar 22 tane bu alanda yayınlanmış makaleler çıktı. Kısa zaman içerisinde buranın eski formuna dönüştürülmesi, kale olarak tekrar hizmete açılabilmesi içinde proje çalışmaları devam ediyor. Projenin ihalesinin yapılmasıyla birlikte de 2 yıl kadar kısa bir zaman içerisinde ziyaretçilerini ağırlamaya başlayacak. Bu noktada yerel yöneticiler olarak biz çok heyecanlıyız. Yalova’nın tarihte çok önemli bir yer tuttuğunu biliyorduk ama bunu sergileme imkanı elde etmiş olacağız. Mevcuttaki gezi alanı içinde yer alabilecek bir yer olabilir. Hersek Lagünü’ndeki alandan başlayıp, Deniz Feneri’nin olduğu alanı da içine katacak bir yer. Turistlerin de tarihseverlerin de çok rahat gelebileceği, konaklayabileceği, tarihsel verileri yerinde görebileceği güzel bir alan ortaya çıkacak. Ben emeği geçen herkese çok teşekkür ediyorum. Kültür Bakanlığı’mıza da bize böyle bir imkan verdiğinden dolayı bütçelerinden dolayı teşekkür ediyorum. Önceden kazı çalışmaları yıllarca sürerdi. Bir türlü sonucunu göremezdik. Şimdi verilen bütçe imkanlarıyla çalışmalar daha kısa zamanda sonlandırılıyor. Bunu da hem turizme kazandırma noktasında daha hızlı aksiyon alabiliyoruz. Şu anki Kültür Bakanlığı’mızın politikası da bu yönde gelişti. Dolayısıyla biz bunu çok verimli bir şekilde kullandığımızı düşünüyorum” ifadelerine yer verdi.

SEÇKİN, ÇALIŞMALAR DEVAM EDECEK..

Doç. Dr. Selçuk Seçkin, Çobankale’nin Türk ve dünya tarihi açısından önemli bir yere sahip olduğunu vurguladı. Seçkin, “Çobankale, İstanbul ve İznik yolu üzerinde stratejik bir konumda bulunuyor. 2017 yılında temizlik çalışmalarıyla başladık, daha sonra sondaj ve 2020 yılından itibaren kazı çalışmalarına devam ettik. Bu süreçte bütün surların açımı gerçekleştirildi ve kale içinde restorasyon çalışmaları yapıldı. 2024 yılından itibaren de kale içinde çalışmalarımız devam edecek” dedi ve devam etti: “Bulunduğu mevki özellikle İstanbul, İznik yolu üzerinde olması bunlar o yolu tutmasında önemli bir kilit noktası. 2017 yılında temizlik çalışması olarak başladık daha sonra sondaj ve 2020 yılından itibaren de kazı çalışması şeklinde çalışmalara başladık ve devam ettik. Bu süreçte bütün surların açımı gerçekleştirildi. Kale içinde de restorasyonunu yaptığımız yapılar var. Bundan sonraki süreçte 2024 yılından itibaren de kale içinde çalışmalarımızı devam ettireceğiz. Ben de Valimiz gibi bizlere bu izni veren, maddi-manevi destek olan Kültür ve Turizm Bakanlığımıza, Türk Tarih Kurumumuza, Altınova Belediyesi’ne, Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Rektörlüğü’ne ve değişik üniversitelerden gelip burada bizimle çalışan akademisyen hocalarımıza, bilim dünyasına, çıkan buluntuları yayınlarını gerçekleştirdiği için bütün ekibimize çok teşekkür ederim.”

‘SUR SİSTEMİ TAMAMEN ORTAYA ÇIKARILDI’..

Seçkin, 2023 yılında sur sisteminin tamamen ortaya çıkarıldığını ve kaleye giriş kapısının bulunduğunu belirtti. Çok sayıda küçük buluntu elde ettiklerini ve bunların Türkiye’nin önde gelen indeksli dergilerinde yayınlandığını ifade etti. Seçkin, “2023 yılında sur sistemi tamamen ortaya çıkartıldı ve dolayısıyla restorasyon yapılabilecek hale geldi. Ayrıca kaleye giriş kapısını da bulduk. Daha önce tahmin ettiğimiz, araştırmacıların söylediği bir nokta vardı orada sondaj açarak kalenin kapısını da ortaya çıkardık bu önemli bir bulgu bizim için. Çok sayıda küçük buluntu geldi. Türkiye’nin önde gelen indeksli dergilerinde bu buluntular yayınlandı. Dünya çapında ünlü bir dergide buna yer verdi. Dolayısıyla bizim için bilim adamı için çok önemli sonuçlar çıktı. ‘Neden’ derseniz bir makalenin yayınlanma süreci yaklaşık 1 yıl sürüyor. İşte hakemlere gidiyor, eleştiriler alıyor. Bu süreçte bizim bu kadar yayın yapabilmemiz aslında akademisyenlerin de buradan çıkan buluntulara ilgi duyduğunu gösteriyor. Onun dışında burada Valilik, İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü ve Altınova Belediyesi bizimle doğrudan ilgileniyor ve ihtiyaçlarımızı giderme noktasında elindeki imkanlarıyla bize destek oluyorlar. Bu da bizim için çok önemli. Yerelde de bunun karşılığının olması sadece Ankara’dan Bakanlıktan gelen destekle değil; burada yerelde de bize bu şekilde destek olunması bizim önümüzü açıyor. Bize mutluluk veriyor, moral ve destek sağlıyor” ifadelerine yer verdi.

‘TURİZM NOKTASINDA ÖNEMLİ ADIMLAR ATILACAK’..

Hersek deltası ve Çobankale kazı çalışmalarının aralıksız devam ettiğini, Altınova Belediyesi olarak çalışmaları yakından takip ederek, desteklediklerini belirten Altınova Belediye Başkanı Yasemin Fazlaca, “Çobankale Türk ve dünya tarihi için önemli bir konuma sahip. Kazı çalışmaları sonrasında ortaya çıkacak olan her eserlerin ilçemizin turizm potansiyelini çok önemli katkıları olacaktır. İlçemiz sahip olduğu eserlerle bir turizm güzergâhı içerisine girmiş olacak. Emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. Altınova Belediyesi olarak tüm çalışmaları takip ediyor ve değerli arkeologlarımızdan bilgi alıyoruz. Belediye olarak tüm desteklere her zaman hazırız. Çobankale yeni çalışma sezonunun hayırlı olmasını temenni ediyorum’’ diye konuştu.

 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.