yalovahabercihabergazetegündemgüncelson dakikaenflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhpak parti
DOLAR
34,0625
EURO
38,0418
ALTIN
2.834,55
BIST
9.975,61
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Yalova
Hafif Yağmurlu
25°C
Yalova
25°C
Hafif Yağmurlu
Cuma Yağmurlu
23°C
Cumartesi Hafif Yağmurlu
25°C
Pazar Hafif Yağmurlu
24°C
Pazartesi Açık
26°C

BİR TARİH DAHA GÜN YÜZÜNE ÇIKIYOR

BİR TARİH DAHA GÜN YÜZÜNE ÇIKIYOR
22.08.2024 16:20
0
A+
A-

BİNEVA BABA’NIN TARİHİ KENT KİMLİĞİNE KAZANDIRILACAK

  • Yalova İl Genel Meclisi Başkanı Hasan Soygüzel, Osmanlı döneminin manevi önderlerinden Bineva Baba’nın tarihsel mirasını yeniden gün yüzüne çıkarmak amacıyla başlatılan projeye dair önemli bilgiler verdi.

Soygüzel, Bineva Baba’nın mezarının tespit edilerek resmi olarak tescil edileceğini ve bu manevi değerin kültürel miras olarak korunacağını açıkladı.

 

Haber \ Büşra GÜNDÜZ

Yalova İl Genel Meclisi, Osmanlı’nın manevi önderlerinden Bineva Baba’nın tarihi mirasını gün yüzüne çıkarmak için önemli bir adım atıyor. İl Genel Meclisi Başkanı Hasan Soygüzel, Bineva Baba’nın mezarının tespit edilerek tescil edileceğini ve kültürel bir miras olarak korunacağını açıkladı. Soygüzel, “Haberci Gazetesi Köşe Yazarlarından Muhsin Sevencan hocamızın da destek verdiği bu çalışmayla, Bineva Baba’nın tarihi önemini ortaya koyacağız” dedi.

‘YUNUS EMRE GİBİ, MEVLANA GİBİ, HACI BEKTAŞİ VELİ GİBİ ÖNEMLİ BİR ŞAHSİYET’..

Soygüzel, Bineva Baba’nın Yunus Emre, Mevlana ve Hacı Bektaşi Veli gibi önemli manevi şahsiyetlerden biri olduğunu vurgulayarak, bu tarihi mirası Yalova’nın kültürel kimliğine kazandırmak için büyük bir çaba içinde olduklarını söyledi. Soygüzel, “Yavuz Sultan Selim zamanında yaşamış, Osmanlı Tarihçisi İdris-i Bitlisi’nin Heyş Behişt isimli kitabında da geçen Bineva Baba, Osmanlı ordusunun manevi önderlerinden büyük bir tarihi şahsiyet. Pek çok Osmanlı kaynağında da ismi geçiyor. Muhsin hocamızın da ifadesiyle “Eyüp için Eyüp Sultan neyse Yalova için de Bineva Baba odur.’ Bineva Baba Türk-İslam ve Osmanlı tarihinde tıpkı Yunus Emre gibi, Mevlana gibi, Hacı Bektaşi Veli gibi önemli bir şahsiyet. Biz bu tarihi şahsiyetin Yalova kent kimliğinde hak ettiği yere kavuşturulması için bir gayret içerisine girdik” dedi.

‘MANEVİ ŞAHSİYETİNE YAKIŞIR BİR ANITSAL YAPI OLACAK’

Soygüzel, Bineva Baba’nın mezarının tespit edilmesi, tescil edilmesi ve buraya manevi şahsiyetine yakışır bir anıtsal yapı yapılması için Yalova Üniversitesi’nden Cihan Yalvar ve Muhsin Sevencan’ın desteğiyle bir proje başlatacaklarını ifade etti. Soygüzel, “Yalova İl Genel Meclisi’nin kararı ile İl Özel İdaresi olarak Şenköy’de Yaren Baba’nın türbesini yapmıştık. Şimdi Bineva Baba ile ilgili benzer bir çalışmayı yürütüyoruz. Yalova Üniversitesi’nden Cihan Yalvar ve Muhsin Sevencan hocamızın da desteğiyle öncelikle Bineva Baba’nın mezarının tespit edilmesi daha sonra tescil edilmesi ve burada manevi şahsiyetine yakışır bir anıtsal yapı yapılması ile ilgili çalışmayı başlatıyoruz” şeklinde konuştu.

 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.