yalovahabercihabergazetegündemgüncelson dakikaenflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhpak parti
DOLAR
34,7399
EURO
36,5510
ALTIN
2.956,44
BIST
9.827,23
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Yalova
Hafif Yağmurlu
11°C
Yalova
11°C
Hafif Yağmurlu
Çarşamba Hafif Yağmurlu
12°C
Perşembe Çok Bulutlu
14°C
Cuma Parçalı Bulutlu
16°C
Cumartesi Parçalı Bulutlu
17°C

BESİN ZEHİRLENMELERİNE DİKKAT!

BESİN ZEHİRLENMELERİNE DİKKAT!
28.06.2024 14:35
0
A+
A-

Tarım ve Orman İl Müdürlüğü, yaz aylarında yaşanan gıda zehirlenmelerine dikkat çekti.

 

Haber \ Büşra GÜNDÜZ

Tarım ve Orman İl Müdürlüğü yaptığı açıklamada, yaz aylarında besin zehirlenmelerine karşı dikkat çekti. Açıklamada şu ifadelere yer verildi: “Yaz mevsiminde en çok görülen hastalıklardan biri de besin zehirlenmeleridir. Hijyene dikkat edilmemesi, son tüketim tarihi geçmiş ve soğuk zincirin ihmal edildiği açıkta satılan ürünlerin tüketilmesi besin zehirlenmelerinin başlıca sebeplerindendir. Yaz ayı ile birlikte insanların dış ortamlarda daha fazla vakit geçirmeye başlaması açıkta satılan yiyeceklerin tüketimini artırıyor. Sıcaklık artışıyla beraber uygun koşullarda muhafaza edilmeden, gıdaların hijyen şartlarının gerekliliklerine önem verilmeden sunulan ve hazırlanan besinlerin tüketilmesiyle gıdalarda bulunan bakterilerin ve ürettikleri toksinlerin vücuda alınması sonucunda besin zehirlenmeleri ortaya çıkıyor. Özellikle et ve süt ürünleri gibi hayvansal kaynaklı ürünler başta olmak üzere pirinç, konserve gibi gıdaların tüketimine dikkat edilmelidir. Özellikle açıkta satılan ve önceden pişirilmiş besinlerin riskli olduğunu bilmek ve ayrım yapmadan açıkta satılan hiçbir ürünün tüketilmemesi gerekmektedir. Dünya Sağlık Örgütü (WHO) ve BM Gıda ve Tarım Örgütü (FAO), gıda güvenliği, hastalık­ların önlenmesi ve sektörler ara­sında bu konudaki işbirlikçi yak­laşımların tartışılması amacıy­la her yıl 7 Haziran’ı Dünya Gıda Güvenliği Günü olarak kutluyor. Birleşmiş Milletler (BM) verilerine göre, dünya ge­nelinde, yılda 125 bini 5 yaş altında 420 bin kişi, güvenli olmayan gıdalar nedeniyle yaşa­mını yitiriyor. Güvenli olmayan gıdalardan kaynaklı hastalıklar nedeniyle dünya genelinde yılda yaklaşık 600 milyon vaka hastanelere başvuruyor. Güvensiz gıda tüketiminden kay­naklı sorunlara dikkat çekilen uluslararası günün bu yılki sloga­nı “Gıda Güvenliği: Beklenmedik Durumlar İçin Hazırlık Yap” ola­rak belirlendi. Besin zehirlenmesi ile karşılaştığımızda ilk olarak en yakın sağlık kuruluşuna başvurmalıyız. Buna ek olarak İl/İlçe Tarım Müdürlüklerine yaşanılan durum ile alakalı bir dilekçe verilmesinin yanında Alo 174 Gıda Hattı’nı bizzat arayarak, mail atarak veya whatsapp uygulaması üzerinden şikâyet ile ilgili bildirimde bulunulmak sorunun kaynağına gidilmesi ve tarafımızca gerekli reaksiyonların alınması açısından çok önem arz etmektedir.”

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.