yalovahabercihabergazetegündemgüncelson dakikaenflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhpak parti
DOLAR
32,6610
EURO
35,4440
ALTIN
2.506,82
BIST
10.851,78
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Yalova
Açık
31°C
Yalova
31°C
Açık
Pazar Açık
32°C
Pazartesi Açık
33°C
Salı Az Bulutlu
32°C
Çarşamba Az Bulutlu
33°C

ASLAN VE CEYLAN

06.04.2023 17:19
0
A+
A-

Aslan, ceylanı kovalıyor. Yakalarsa ceylan yemek olacak; kaçarsa aslan açlıktan ölecek. Şimdi hangisi katil?

Dünya hayatı, pekçok zaman kumar oynamak gibidir. Wu Wei, Kevala Jnana… Çalışmak çabalamak… Ama ne için? Doğru şey için çünkü zaman çok değerli. Biriktirme şansı yok! Sürekli akıyor! Ve de aslında çok kıt! Dünyadaki bu kıt süreyi en iyi şekilde değerlendirmek şart. Ne yaparsak doğru olanı yapmış oluruz? Doğru olanı yapmak, çok önemli olmasına karşın pek kimsenin gündeminde değildir. Genelde insanlar, zamanını koşuşturmaca ile geçirir. Düşünmek, çok önemli bir şeydir. Düşünmeliyiz; okumak yetmez! Sadece okumak ile yetinirsek, kitaplarda yazılı olmayan bilgilerden mahrum kalırız. Akıl mantık da bir yere kadar. Ve ayrıca Gazali, ‘İlim, bu yolda perdedir’ der. Ayahuasca gibi halisünasyon gördüren şeyleri tüketmiş pekçokları, aklının yetmediği hakikatlere ulaşabilmek için.

‘Ne yapmalı’ sorusu üzerine çok düşünülmeli. Dünya acılarla dolu bir yerdir. Acı asla bitmeyecek bu dünyada! Fikirleriniz, görüşleriniz, davranışlarınız vs gerçekten de size mi ait? Gerçekten emin misiniz bundan? Belki birisinin size aşıladığı şeyleri kendinizin benimsediğini düşünüyorsunuzdur. Zihninizin gerçekten size mi ait olduğu sorusu üzerine çok düşünülebilir tabi. Bunun dışında mesela ne için çalıştığınızı, ne için koşuşturduğunuzu sorabilir miyim size? İllaki birşeyler yapıyorsunuz ama bu yaptıklarınızın gerçekten harcadığınız emeğe değdiğinden emin misiniz? Belki de birilerinin kölesi olmuş durumdasınız ama bunun farkında bile olmayabilirsiniz! Çünkü köle, köle olduğunu bilmezse, isyan etmeyi düşünmez. Çünkü köle, kölelikten başka bir yaşam bilmediği takdirde de isyan etmeyi düşünmez. Düşünün! Sorgulayın! Gerçek, doğru, iyi, güzel gibi kavramlar sizin için ne kadar önemli? Ayrıca size ‘Başarı nedir’ diye de sorabilir miyim? ‘Başarı şudur’ denilerek pekçok şey söylenmiştir size eminim. Ve bu kişilerin de kimbilir ne etiketleri vardı… Ama yanılmadıklarından, hatta yanıltmadıklarından gerçekten emin misiniz? Masanobu Fukuoka, Etiyopya ve Somali gezilerinde çölde yaşayan insanların mutluluğundan bahseder. Bir de plazada çalışan; orta direk sayılan; iş stresi yüzünden kalp, şeker, tansiyon vs olmuş ama çocuğunun okul taksitleri yüzünden istifa etmesi mümkün olmayan bir adam var karşı örnek olarak da ve buna daha pekçok benzeri örnek verebiliriz. Çocuklar günde 750 soru çözüyor. Doğru düzgün uyumuyorlar bile. Ne için? Sizi seven birinin gerçekten ihtiyacı olan birşey için herşey yapılır elbette. Ama gerçekten de bunun için mi? Ve ayrıca şunu söyleyeyim ki önemli olan sizi kimin sevdiğidir; sizin kimi sevdiğiniz değil! Size kim değer veriyor? Size değer vermeyenleri, sizi önemsemeyenleri boşverin gitsin. Ama sizi gerçekten sevenlere sıkı sıkı tutunun! Psişik vampirlerden bahsederler. Kanınızı emmek ve sizi sömürmek isteyen pekçokları var.

İnsan yaşarken ne yapmalı? İnsan doğru yolda olup olmadığını nasıl bilebilir? Belki de uçuruma yuvarlanmak üzereyiz. Ne yapmalıyız? Ne yapabiliriz? Günler zor geçecek bu dünyada. Acı, keder eksik olmayacak. Bu dünyadaki belki de tek iyi şey bilgeliktir. Ama onun da bedeli çok ağırdır. Düşünmeliyiz, sorgulamalıyız! İstisnasız herşey sorgulanmalı! ‘Ama’ ve ‘Fakat’ yok! Her zaman ezenler ve ezilenler olacak. Bazen ezenler ezilen olacak, bazen ezilenler ezen olacak… Bunu değiştirebilen yerçekimi kanununu ve eylemsizliği de değiştirebilir.

Bu dünyada belki de yapılabilecek en iyi şey sakinliği en olumsuz anda dahi koruyabilmektir. Ama bunu başarabilmek oldukça zordur ve inanılmaz da emek ister.

Yazarın Diğer Yazıları
08.09.2022 15:15
27.04.2023 14:03
03.07.2024 14:14
13.09.2023 14:40
23.06.2023 15:18
13.12.2023 14:53
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.