yalovahabercihabergazetegündemgüncelson dakikaenflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhpak parti
DOLAR
34,4590
EURO
36,3651
ALTIN
2.960,55
BIST
9.295,20
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Yalova
Parçalı Bulutlu
20°C
Yalova
20°C
Parçalı Bulutlu
Cuma Yağmurlu
19°C
Cumartesi Hafif Yağmurlu
9°C
Pazar Çok Bulutlu
10°C
Pazartesi Az Bulutlu
11°C

ARONYA HASAT ŞENLİĞİ YAPILDI

ARONYA HASAT ŞENLİĞİ YAPILDI
11.09.2022 13:38
0
A+
A-

Yalova’da Tarım ve Orman İl Müdürlüğü tarafından Yalova Aronyası Hasat Şenliği düzenlendi..

 

Haber / Zeynep TAŞTAN

Çiftlikköy İlyasköy’de aronya bahçesinde düzenlenen etkinlikte aronya hasadı gerçekleştirildi. Törene katılanlara aronyalı pasta, dondurma ve kurabiye ikramında bulunuldu. Tarım ve Orman İl Müdürü Suat Parıldar, bu yıl 40 ton civarında rekolte beklediklerini dile getirdi. Kente 350 dekarlık bir aronya bahçesi olduğunu ifade eden Parıldar, üretimin yüzde 50’sinin organik olarak gerçekleştirildiğini anlattı.

40 ton rekolte bekleniyor..

Meyvenin Yalova’daki üretiminin tümünü organik yapmayı hedeflediklerini söyleyen Parıldar, “Yalova ülkemizin en küçük yüzölçümüne sahip il olması nedeni ile tarım alanları az ama değerlidir. İlimizin tarım parsellerinin yüzde 72,5’i 5 dekar ve altında büyüklüktedir. Bu sebeple birim alandan katma değeri yüksek ürünlere öncelik verilmektedir. Aronyada bu ürünlerden birisidir. Aronyanın ülkemizde ve ilimizdeki hikayesi 2012 yılında başlatılan adaptasyon çalışmaları ile başlamış, çiftçi şartlarında denemelerine İl Tarım ve Orman Müdürlüğümüz tarafından 2017 yılında İl Özel İdaresi’nin destekleri ile kurulan ilk demonstrasyon ile start verilmiştir. Yalova’da çiftçi parselinde kurduğumuz ilk Aronya bahçesi üzerinden 5 yıl geçti ve bugün il genelinde 140 çiftçi ile 390 dekar alanda Aronya üretimi gerçekleştirilmektedir. 2021 yılında dağıtılan fidanlarla 160 dekar yeni bahçe tesis edilerek projeli olarak 289 dekara, toplamda ise yaklaşık 390 dekara ulaşılmıştır. Geçen yıl oluşturulan 160 dekar aronya bahçelerimiz henüz meyve verecek yaşa gelmemiş olup bunun haricindeki yaklaşık 230 dekar alanda ürün hasadına başladık. 2020 yılında 7-8 tonluk bir rekolte elde edilmişken bu üretim rakamı 2021 yılında yaklaşık 27 ton gerçekleşmiş olup, 2022 yılında 35-40 tonun üzerinde rekolte beklemekteyiz. Bahçelerimiz tam verime geldiklerinde yaklaşık 400 ton ürün alınabilecektir. Yalova Aronyası Coğrafi İşaret ve Organik Sertifika ile nitelik kazanmış olup tüm aronya alıcılarının dikkatinin Yalovalı aronya üreticilerinin üzerine çekilmesine vesile olmuştur. Üreticilerimiz bu fırsatı iyi değerlendirerek rekabetçi bir fiyat ve kalite anlayışı içerisinde üretimlerini sürdürmektedirler” dedi.

‘Kooperatiflerle sektör güçlenecek’..

“Organik Sertifikalı Aronya üretiminin yaygınlaştırılması ve Organik Aronya üretici sayısının artırılması çalışmalarımız devam etmektedir” diyen Parıldar, “Yalova’da üretimi her geçen gün artan Aronya üretim alanlarının önümüzdeki süreçte tümünü organik tarıma geçirmeyi hedefliyoruz. Yalova’nın ilk coğrafi işaretli tarım ürünü olan ‘Yalova Aronyası’ 24 Haziran 2021’de tescil belgesi almıştır. Organik Aronya üretimine ise Yalova İl Özel İdaresi desteğiyle 2019 yılında 15 çiftçi ile 23 dekar alanda başlanmış olup, 2021 yılında kurulan bahçelerle birlikte 41 çiftçi ve 175 dekara ulaşmıştır. İlk ‘Organik Sertifikalı’ ve ‘Coğrafi İşaretli’ Aronya hasadı 2021 yılı Eylül ayında yapılmıştır. 2022 yılında da Bakanlığımız tarafından onaylanan projeler ile birlikte 60 dekar yeni aronya bahçesi tesis edilecek olup, ‘Organiğin Hası, Yalova Aronyası’ ve ‘Organik Aronya Üretiminin Desteklenmesi’ projeleri ile de organik aronya üretimi 53 çiftçimiz ile 250 dekar üzerine çıkartmak için projelerimizi hayata geçiriyoruz. Bu projelerimize gerek Bakanlığımızdan gerekse Özel İdaremizden kaynak sağlıyoruz. 2017 yılından bugüne aronya için Bakanlığımız tarafından 307 bin TL, İl Özel İdare tarafından da 241 bin TL olmak üzere toplam 548 bin TL destekleme sağlanmıştır. Tüm bu çalışmalarla kividen sonra Yalova Aronyası bölgenin ‘24 ayar altını’ olarak Yalova’ya kazandırılmıştır. Yalova Aronyası, ilin önemli tarımsal gelir kaynaklarından biri haline gelmiştir. Aronyanın içeriğindeki antosiyanin maddesinin, bağışıklık sistemini güçlendirdiğini, kalp ve damar rahatsızlıklarının tedavisinde olumlu etkilerinin bulunduğunu, hücre yenilemesini sağladığı bilim insanları tarafından belirtmektedir. Aronyanın yaş meyve olarak tüketilmesi yanında kurutularak tüketilmesi kurabiye, yoğurt, pestil, cezerye gibi ürünlerle birlikte kullanımı konusunda çalışmalar yürütülmektedir. Aronyanın meyve suyu, çay, aronyalı dondurma şeklinde de tüketilmesi için çalışmalar yapılmaktadır. Bu çalışmaları ile her geçen gün artan aronya talebinin yanı sıra, üretim alanları da hızla artmaktadır. Aronya üreticilerimizin yakın zamanda açılışı yapılacak olan ‘Sınırlı SorumluMarcelAronya ve Tıbbi Aromatik Bitkiler Kadın Gelişimi Üretim ve İşletme Kooperatifi’ni kurarak örgütlenmiş olması sektörü daha güçlü hale getirecektir. Kooperatifimizin kurulmasında emeği geçen tüm üreticilerimize Başkan ve yönetim kurulu nezdinde teşekkürlerimizi sunuyorum. Kooperatif faaliyetlerinde her türlü desteği veriyor, vermeye de devam edeceğiz” dedi.

‘Kritik öneme sahip’..

Yalova’da bu yıl üçüncüsü düzenlenen etkinlikte konuşan AK Parti Yalova Milletvekili Ahmet Büyükgümüş ise, “Aronya yetiştiriciliği konusunda hem Yalova hem de ülkemiz mesafeleri her geçen gün birer birer kat ediyor. Özellikle Yalova aronyasına coğrafi işaret almamız bizim açımızdan kritik bir öneme sahipti. Burada bu özel ürünün markalaşmasını temin edecek önemli bir adımdı” diye konuştu.

Sertifikalar verildi, aronya pastası kesildi..

Konuşmaların ardından organik aronya üreticilerine sertifikaları Vali Muammer Erol tarafından takdim edildi. Etkinlik aronya pastasının kesilmesiyle devam etti. Sonrasında ise şenliğe katılanlar aronya hasadı gerçekleştirdi. Etkinliğe Yalova Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Bahçekapılı, İl Genel Meclisi Başkanı Hasan Soygüzel, Cumhuriyet Başsavcısı Duygu Bayar Öksüz, İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Ümit Yılmaz, İl Yalova Emniyet Müdürü Göksel Topaloğlu, Jandarma Komutanı Albay Ali Naci Binici ile kurum müdürleri, personel ve çiftçiler katıldı.

 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.