yalovahabercihabergazetegündemgüncelson dakikaenflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhpak parti
DOLAR
33,9949
EURO
38,0377
ALTIN
2.829,82
BIST
9.975,61
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Yalova
Hafif Yağmurlu
25°C
Yalova
25°C
Hafif Yağmurlu
Cuma Yağmurlu
22°C
Cumartesi Çok Bulutlu
24°C
Pazar Hafif Yağmurlu
24°C
Pazartesi Açık
26°C

Altın Çağ veya Karanlık Çağ

18.09.2024 14:24
0
A+
A-

 

Yapay zeka yoluna dolu dizgin devam ediyor ve hem büyük şirketler hem de büyük devletler arasındaki epey gergin ortam devam ettiği müddetçe de hızında bir kesilme olmayacak gibi…

Pandora’nın kutusunun açılacağını söylüyorlar! Yanlış anlamadıysam daha çok korktukları şey bu gücün olmadık birilerinin eline geçmesi; yoksa senaryolar arasında Terminatör benzeri bir isyan çok da yok! Yüksek işsizliğe neden olacağını da söylüyorlar! Sonuçta sanayi devrimi öncesine kıyasla üretim kapasitemiz katlandı ama Keynes‘in öngördüğünün aksine tıpkı Marx‘ın öngördüğü gibi çalışma saatleri ve gün sayısı dünyanın genelinde çok da azalmadı! Ama yapay zeka nedeniyle sayısız vasıflı elemanın vasıflarının gereksiz olacağı ve onların da vasıfsız statüsüne gerileyeceği gerçeği mevcut; ki sanayi devrimine ve makinalaşmaya karşı çıkan Luddite Hareketi de tam da buydu! Şunu da kabul etmek zorundayız ki İngiltere’de 19. Yüzyılın ilk yarısındaki iskeletler 18. Yüzyıla ait olanlardan dahi daha ufaklardı; yani sanayi devrimi her ne kadar total olarak muazzam bir büyüme hamlesi olsa da ortalama bir İngiliz’in yaşam standardı aksine aşağı inmiş ve sefalet artmış anlamına gelir!

Gerçi dünyanın özellikle eğitim düzeyi yüksek yerlerinde hali hazırda doğum oranları problemi var; robotlar ve makinaların pek çok şeyi yapabilmesi harika olur! Ama; hele de uluslararası gerilimin bu kadar arttığı ve birçok milletin huzursuz olduğu bir dönemde yeni bir Luddite Hareketi tetiklenirse o zaman medeniyetimizin sonu gerçekten de gelebilir! Aslında uzay var; teknoloji de sanılanın aksine çoktan hazır; ama maalesef bir türlü seferler yapılamıyor koloniler kurulamıyor! Global sistem aslında çökmüş durumda! Aşırı hantal ve deyim yerindeyse başı kesik tavuk gibi! Her güç odağı ve her klik kendi tarafına doğru çekip aleyhine olabilecek herşeyi de dinamitliyor! Gerçi yapay zeka ipleri tümden eline alırsa bu işler çok daha kolay olabilir! Farkında bile değiliz ama günümüz teknolojisi milyar ışık yılı uzaklarda dahi koloni kurmaya yeter de artar bile!

Standardı düşen insanlar çok tehlikelidir ve dünyadan ayrılamadıkları sürece asla ikinci bir şansları olmayacak! Bütün insanlık kabuslara doğru sürükleniyor! İpler global plütokrasinin elinde olduğu müddetçe Ademoğlu için umut yoktur! Zaten global plütokrasinin kendine hayrı yok! Daha çok da günü ve kendilerini kurtarmanın derdindeler zaten! Kasaplık sığır mıyız biz? Yoksa kümesteki bir hayvan mı? Totaliterizm dayatılıyor; zaten birçoklarının beyni çoktan yıkandı bile ve global plütokrasinin emir eri, yanaşması ve marabası oldular! Yazık oldu onlara! Ateşe gönüllü atlıyorlar ve bizler gibi gerçeği görebilenleri de zorla ateşe atmaya çalışıyorlar! Ama her zaman dediğim gibi Global Plütokrasi tanrılardan değil insanlardan oluşur! İllaki bir zayıf noktası var ve illaki bir yerde hata yapacaklar! Belki sonlarını birbirlerini yemeleri getirecek! Zaten Skynet dahi olsa sonu Fareler ve Küfler ile gelmez değil!

Uzayın potansiyelini görmek istemiyorlar! O gün neden Berlin duvarını ördülerse bugün de aynı nedenden dolayı uzay seferlerini ve kolonileri engelliyorlar! Antarktika’nın kolonizasyonunu dahi engelliyorlar! Nikel gibi metallerin bollaşması bir kısım insana kaybettirir ama geri kalan herkese kazandırır! Bir kısım insanın çıkarı için hepimiz feda ve kurban ediliyoruz! Ama bir laf var ya ‘Alma mazlumun ahını çıkar aheste aheste’ diye! Bizler rahat edemezsek onlar da edemeyecek! Kendilerinden çıkmasa çoluklarından çocuklarından çıkacak! Belki de o arada kendilerini de yokederler! Belki bir kaza olur; belki bir hır çıkar; belki neler olur neler… belki de hayal dahi edemeyiz olacakları bitecekleri… Ama hiçbirisi önemli değil! Zaten geçici değil miyiz bu dünyada? Firavunlardan geriye piramitler kalmış! Nerde Sezar’ın Augustus’un torunları? Bazısını toprak yutar; bazısını toprak bile kabul etmez… Ama içiniz ferah olsun ama öyle ama böyle herşeyin en sonu müsbet olacaktır! Boynuzlunun boynuzunun boynuzsuza verildiği gün… Belki de o gün gelmeden o gün gelir!

Zaten dediğim gibi hiçbirisi tanrı değil; sadece öyleymiş gibi göstermeye çalışıyorlar kendilerini! Cengiz Han da hile yapmıştı ve düşman onun gökteki yıldızlardan daha çok askeri olduğunu sanmıştı!

 

Dünyanın kaderi ne olacak? Ya ruhumuz ne olacak? Ne yapalım? Ne yapsak…?

 

Yazarın Diğer Yazıları
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.