yalovahabercihabergazetegündemgüncelson dakikaenflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhpak parti
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Yalova
Hafif Yağmurlu
15°C
Yalova
15°C
Hafif Yağmurlu
Çarşamba Az Bulutlu
17°C
Perşembe Az Bulutlu
20°C
Cuma Az Bulutlu
17°C
Cumartesi Hafif Yağmurlu
18°C

‘HERKES RAHAT OLSUN YALOVA BELEDİYESİ ADİL YÖNETİLİYOR’

‘HERKES RAHAT OLSUN YALOVA BELEDİYESİ ADİL YÖNETİLİYOR’
06.04.2022 17:52
0
A+
A-

 

Haber / Zeynep TAŞTAN

Yalova Belediyesi’nin Nisan ayı 2. oturumu Belediye Meclis Salonu’nda yapıldı. Toplantıya Yalova Belediye Başkan Vekili Mustafa Tutuk başkanlık etti. Yapılan oturumda 2021 yılı Denetim Komisyon Raporu okundu. Raporu AK Partili Meclis Üyesi Alpan Solmaz meclis üyeleri ile paylaştı. Solmaz, açıklamasında raporda 14 adet bulgu olduğunu dile getirdi. Denetim Komisyonu Raporu’nun okunmasının ardından CHP Grubu adına konuşan Meryem Ataç ise, “Kurumumuzun toplamda 291 milyon 484 bin 610 TL borcu bulunmaktadır. Bu rakamlar bize çok yüksek geliyor. Basında sık sık, ‘borçları sıfırladık’ diyorsunuz. Biz de bunun böyle olmasını çok isterdik. Ama raporlarda görüyoruz ki; piyasaya 16 milyon TL borcumuz var. Oysa bize taksi plakalarından 38 milyon TL geldi. Ona rağmen 16 milyon borç var. Bütçe hazırlayan ekibin, vizyon, öngörü ve planlamadaki başarısını ortaya koyar. Bütçe hazırlanırken para politikalarının yönetiminde, bütçenin dağılımında ve harcama politikalarında eksiklik ve yanlışlıklar görüyoruz” dedi.

’22 MİLYON 337 BİN TL İMHA EDİLMİŞTİR’..

CHP adına söz alarak, belediyeyi borçlar üzerinden eleştiren Meryem Ataç, “Bizce 2021 yılı bütçesi üç ana başlıkta değerlendirilmelidir. Bunlardan ilki, müdürlüklerimizin verilen bütçenin tamamını kullanmayıp; 22 milyon 337 bin TL imha olmasıdır. Bunun büyük bir kısmı projelerin ertelenmesi veya ihaleye çıkmamasından yani projenin gerçekleşmemesinden ve bir kısmı mal ve malzeme alımlarının olmamasıdır” ifadelerini kullandı.

‘BÜTÇENİN HARCAMA POLİTİKALARINDA EKSİK KALINMIŞ’..

Sözlerine örnek vererek devam eden Ataç, “Emlak ve İstimlak Müdürlüğü’nde arsanın kamulaştırması planlanmış ama gerçekleşmediğinden 1 milyon 593 bin TL, İmar Müdürlüğü’nde bir bölgenin imar çizimi yapılması planlanmışken gerçekleşmediğinden 1 milyon 41 bin TL, Fen İşleri Müdürlüğü’nde büfelerin yenilenmesi projesi gerçekleşmemiş 5 milyon 600 bin TL, Ulaşım Müdürlüğü’nde ara durak projesi gerçekleşmediğinden -İDO yan tarafı büfeler ve minibüs durakları- 1 milyon 950 bin TL, Bilgi İşlem Müdürlüğü’nde 120 bilgisayar alım işi olmadığından 850 bin TL, Çevre Temizlik Müdürlüğü’nde çevre koruma projesi ertelenmesinden 2 milyon 650 bin TL, çöp konteyner alımı yapılmamasından 530 bin TL, Kadın ve Aile Müdürlüğü’nden medikal malzeme alımı ve PKU hastalarının yiyecekleri alınmadığı için 1 milyon 219 bin TL, Hal ve Mezarlık Müdürlükleri’nde araç alımı yapılmadığından 560 bin TL, Su Kanalizasyon Müdürlüğü’nde pompa ve kamyon alımı olmadığından 874 bin TL İşletme ve İştirakler Müdürlüğü’nde Samanlı akıllı su sayaçlarının alınmamasından 1 milyon 193 bin TL kullanılmamıştır. Kısacası 2021 yılının bütçesi hazırlanırken bu projelerimizin gerçekleşmesi ve bu malzemelerin alınması vaadi verilmiş ama gerçekleşmemiştir. Bütçe planlaması yapılırken proje tercihlerinde, bütçenin harcama politikalarında eksik kalındığı görülmüştür” diye konuştu.

‘777 ADET DOĞRUDAN TEMİN YAPILMIŞTIR’..

Doğrudan temin oranının yüzde 10 olmasına rağmen Yalova Belediyesi’nde bu oranın yüzde 16.53 olduğunu ifade eden Ataç, “İkinci ana başlığımız ise doğrudan teminlerdir. Doğrudan teminin yasal oranı yüzde 10 olmasına rağmen yüzde 16.53 oran ile Yalova Belediyesi’nde bu tarihe kadarki en yüksek orandır. Toplam rakam 36 milyon 24 bin TL olup; tam 777 adet doğrudan temin yapıldığı tespit edilmiştir. Daha önceki doğrudan teminlerin sayısı bu sayının yarısı kadardır. Mail İşler Müdürlüğü’nden doğrudan temin ile ilgili iki farklı raporun gelmesi ve oranların tutmaması şüphe uyandırmakta. İlk gelen raporda yüzde 16.53 iken ikinci raporda bu oran yüzde 11,87 olarak gelmesi veri tabanından ne isteniyorsa ona göre çıktı alınabileceğini gösteriyor” sözlerine yer verdi.

‘İHALE İLE ÇOK DAHA UYGUNA ALINABİLİRDİ’..

Bazı müdürlüklerin hep aynı firmalara teklif vermesinin dikkat çekici olduğunu söyleyen Ataç, “Bunun bir benzer örneği ise personel giderlerinin hesaplamasında yapılmıştır. Kurumumuzun 18 müdürlüğünde yasal yüzde 10 oranı aşımının her geçen yıl artarak yükselmesi, bazı müdürlüklerimizde hep aynı firmalara teklif götürmesi dikkat çekicidir. Örnek verecek olursak; binamızın hasarlı olduğundan ve taşınması gerekliliğinden dolayı birim müdürlüklerimiz mobilya alımında bulunmuş. Her bir müdürlüğümüz kendi bütçesinden doğrudan temin ile ve birçoğu aynı firmalardan alınmış. Bir başka örnek ise park ve bahçelerin 2021 yılında yenilenmesi ve bakımı bütçede yer almasına rağmen, her bir park için malzeme alımı ayrı olarak doğrudan temin ile yapıldığı ve aynı firmalardan alındığı görülmüştür. Oysa tüm birim müdürlüklerimizin mobilya ihtiyaçları liste halinde hazırlanabilir, park ve bahçelerdeki yenilenme için gerekli malzeme alımı hesaplanabilir, müdürlükler arası düzgün bir planlama yapılarak açık ihale ile çok daha uyguna alınabilirdi. Bütçenin dağılımında ve harcama politikalarında doğru planlamanın yapılamadığı çok nettir. Ayrıca dikkatimizi çeken bir hususta pazarlık usulü ile yapılan Avukatlık Danışmanlığı ihalesidir. Kurumumuzun avukatları bulunmasına rağmen neden böyle bir danışmanlığa gerek görülmüştür. Hadi diyelim gerek görüldü. Neden Yalova’daki hukuk firmalarından teklif alınmamıştır? Yeterli değiller midir? İstanbul, Bursa gibi yakın illerden de teklif bulunmamaktadır. Üç teklifin de Ankara’dan hukuk firmalarından olması tercihlerin doğruluğunun sorgulanmasına neden olmaktadır” dedi.

‘291 MİLYON 484 BİN 610 TL BORÇ BULUNUYOR’..

Yalova Belediyesi’nin borcunu açıklayan Ataç, “Kurumumuzun toplam 291 milyon 484 bin 610 TL borcu bulunmaktadır. Hem mecliste hem de basında defalarca ‘borçları sıfırladık, piyasaya borcumuz yok’ dediniz. Oysa taksi plakalarının satışından 40 milyon TL gibi nakit akışı olmasına rağmen; piyasaya hala 16 milyon TL borcumuz bulunmaktadır. Taksi plakalarından elde edilen gelirin bir kısmı ile borçlar neden bitirilmemiştir? Sonuç olarak bütçe planlanırken para politikalarının yönetiminde, bütçenin dağılımında ve harcama politikalarında yanlışlıklar ve eksiklikler vardır” şeklinde konuştu.

‘YALOVA BELEDİYESİ ADİL YÖNETİLİYOR’..

CHP’li Meclis Üyesi Meryem Ataç’ın ithamlarına cevap veren Yalova Belediye Başkan Vekili Mustafa Tutuk, “Biz, müteahhit ve özel olmak üzere bin 186 kişiye olan borçlarımızı ödedik. 281 icra dosyasını kapattık. ‘Kamu borçları bunun dışındadır’ dedim her defasında. Göreve geldiğimiz günden beri Yalova Belediyesi 10 milyon TL’nin üzerinde tazminata mahkum oldu. Bunlar bizim dönemimize ait olmayan borçlar. ‘Piyasaya 16 milyon TL borcunuz var’ dediniz. 16 değil 50 milyon TL de olabilir. Çünkü biz Yalova’ya hizmet etmeye devam edeceğiz. 2021 yılından 2022 yılına 10 milyon TL nakit para ile devrettik. Hiçbir müteahhitte borcumuz yok. ‘Benim Yalova Belediyesi’nden alacağım var’ diyen bir kişi varsa buyursun gelsin, nakit ödeyelim. Yalova Belediyesi güvenli ellerde. Ne mali işlerde bir yolsuzluk olur, ne de bir israf olur. Herkes rahat olsun Yalova Belediyesi adil yönetiliyor” ifadelerine yer verdi.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.