..”Önümüzdeki yıllarda bir TEKNOFEST yarışmasını Yalova’da yapabilir miyiz? Deneyap Atölyelerimizin sayısını artırabilir miyiz? Ne kadar daha fazla genç kardeşlerimize ulaşabiliriz? Bunları hayal ediyoruz.”
Haber \ Büşra GÜNDÜZ
AK Parti Yalova Milletvekili Ahmet Büyükgümüş ve İl Genel Meclisi Başkanı Hasan Soygüzel, Türkiye Teknoloji Takımı (T3) Vakfı TEKNOFEST finalistleriyle düzenlenen bir organizasyonda buluştu. Program, Yalova Uygulama Oteli’nde gerçekleştirildi.
Etkinlikte T3 Vakfı İl Sorumlusu Fatih Ayaz, bir selamlama konuşması yaparak vakfın faaliyetleri ve gençlere yönelik çalışmalar hakkında kısa bir bilgilendirme sundu. Ayaz, TEKNOFEST kapsamında geliştirilen projelerin Türkiye’nin teknoloji vizyonuna katkı sağladığını vurguladı.
‘T3 VAKFI YALOVA EKİBİ KISA SÜREDE GENİŞLEDİ’
İl Genel Meclisi Başkanı Hasan Soygüzel, gençlerin potansiyelinin bölgesel ve ulusal kalkınmaya katkıda bulunacağına inandığını ifade etti. Soygüzel, “Çok kısa bir sürede T3 Vakfı ekibi bir hayli genişledi, büyük bir aile oldu. Siz şehrimizi çeşitli organizasyonlarda temsil ediyorsunuz. Elde ettiğiniz başarılarla bizleri gururlandırıyorsunuz. Biz de bu şehrin yöneticileri olarak elimizden geldiğince size destek olmaya gayret ediyoruz. Uzun yıllar gençlik çalışmalarında yer almış bir arkadaşınız olarak, günümüzde gençlik çalışmaları büyük ölçüde form değiştirdi. Daha çok teknoloji odaklı yürütülüyor. Biz o dijital çağın tam ortasında değiliz. Ancak siz bu çağı temsil ediyorsunuz. Sizin sayenizde biz de yeni kavramlarla, teknolojinin yeni fırsatları ile tanışıyoruz” dedi.
‘YALOVA’NIN BİLİM VE KÜLTÜR ŞEHRİ OLMASINI ARZU EDİYORUZ’
Ahmet Büyükgümüş, Yalova’nın bilim ve kültür alanında adından söz ettiren bir şehir haline gelmesini arzu ettiklerini söyledi. Deneyap Atölyeleri ve TEKNOFEST gibi projelerin ülkemizin geleceği için taşıdığı önemi vurgulayan Büyükgümüş, “Her gittiğim TEKNOFEST’te, Deneyap Atölyelerimizde, bu çalışmalarda yer alan her arkadaşlarımızla buluştuğumuzda ülkemizin geleceği adına, sizlerin uğraştığı konulardan, sorduğu sorulardan çok etkileniyorum. Yalova’nın bilim ve kültür şehri olmasını arzu ediyoruz. Sizlerin burada ortaya koyduğu emeği çok değerli buluyoruz. Yalovamızın Türkiye’deki gelişmelere kapı aralamasını, öncü olmasını arzu ediyoruz. T3 Vakfımızın da diğer gençlik çalışmaları yapan kuruluşlarımız gibi sahip olduğu alan ve ortaya koyduğu mücadele gereği biz farklı konuma sahip olduğuna yürekten inanıyoruz. Her çalışmanızda milletvekili olarak değil, ağabeyiniz olarak sizlerle birlikte olduğumu ifade ediyorum” şeklinde konuştu.
‘TEKNOFEST’İ YALOVA’YA TAŞIMAYI HAYAL EDİYORUZ’
Büyükgümüş, şehrin potansiyelini harekete geçirecek önemli hedefler üzerinde durdu. Büyükgümüş, “Önümüzdeki yıllarda bir TEKNOFEST yarışmasını Yalova’da yapabilir miyiz? Deneyap Atölyelerimizin sayısını artırabilir miyiz? Ne kadar daha fazla genç kardeşlerimize ulaşabiliriz? Bunları hayal ediyoruz. Ortaokulda temel fen eğitimi alacak arkadaştan geliştirdiği fikri ticarileştirerek küresel piyasaya çıkarmak isteyen girişimcilere kadar çok geniş bir ekosistemi T3 Vakfımız kuşatıyor. Tüm bunlara Yalova’dan nasıl bir renk katabiliriz. Yeni gelişen organize sanayi bölgemizde sizlerin oluşturduğu fikirler nasıl ticarileşebilir, ülkemize nasıl katma değerli ürün sunabiliriz hayalinin peşindeyiz. Denizcilikle ilgili şehrimiz öncü konumda, tarım sektörü ile ilgili şehrimiz öncü konumda. TEKNOFEST takımları oluşturulurken şehirden aldığı ilhamla bunu gerçekleştirebilirlerse rekabet avantajı da elde edilebilir” ifadelerini kullandı.
‘YAPAY ZEKA İNSANLIĞA HİZMET ETMELİ’
Büyükgümüş, insanlığın büyük bir dönüşüm sürecinin eşiğinde olduğunu vurgulayarak, teknolojinin etik ve felsefi açıdan sorgulanması gerektiğini belirtti. Büyükgümüş, yapay zekanın günümüzde kötü amaçlarla kullanılabildiğine dikkat çekerek, şu açıklamada bulundu: “İnsanlık büyük bir kırılmanın eşiğinde; insanlık tarihi bakımından önemli bir dönüşümün arifesinde tüm bu çalışmaları gerçekleştiriyoruz. Yapay zekada çok iyi, çok karmaşık sistemler hayata geçiriliyor ama çocukları öldürmek için kullanılıyor. Bunun insanlığa bir faydası yok. Ya da dünyanın en zeki yazılımcıları Instagram’da filtre yapmak için istihdam ediliyor. Bunun insanlara yararı ne? Tıbbi konular, bioteknik açılımlar yapılması gerekirken; dermatoloji ile uğraşılıyor. Böyle büyük çelişkilerle karşı karşıyayız.”
‘DİJİTAL KÖLELİĞE KARŞI MÜCADELE EDİYORUZ’
Teknolojinin insanları özgürleştirmek yerine yeni bir kölelik biçimi oluşturduğunu dile getiren Büyükgümüş, internetin tüketim odaklı doğasını eleştirdi. Büyükgümüş, “İnternetteki ayak izimizi dönüştürüp, yeniden bize satan değişik bir kölelikle karşı karşıyayız. Bu durum yalnızca bireyler değil, toplumlar için de ciddi bir tehdit oluşturuyor.”
‘T3 VAKFI, ETİK VE FELSEFİ SORGULAMANIN MERKEZİ OLACAK’
Büyükgümüş, bu sorunların çözümünün T3 Vakfı gibi öncü kuruluşlardan geleceğine inandığını belirterek, vakfın teknolojiyi etik bir perspektiften ele alma konusundaki rolünü şu sözlerle dile getirdi: “Tüm bunları çözecek, teknolojiyi etik ve felsefi yaklaşımlarıyla sorgulayacak anlayışların da biz T3 Vakfı’nın çalışmalarından çıkacağını yürekten inanıyoruz. Dünyanın karşılaştığı zorluklar, insanlığın beklediği cevaplara Türkiye’den güçlü bir ses, güçlü bir irade koymak noktasında T3 Vakfı’nın büyük bir sorumluluğu ve kararlılığı var.”