yalovahabercihabergazetegündemgüncelson dakikaenflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhpak parti
DOLAR
34,2271
EURO
37,2249
ALTIN
2.994,53
BIST
8.793,61
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Yalova
Hafif Yağmurlu
16°C
Yalova
16°C
Hafif Yağmurlu
Cumartesi Az Bulutlu
18°C
Pazar Hafif Yağmurlu
17°C
Pazartesi Parçalı Bulutlu
20°C
Salı Çok Bulutlu
21°C

Designer Baby Meselesi

09.10.2024 14:32
0
A+
A-

Designer Baby Meselesi, yakın gelecekte epey konuşulan ve tartışılan bir konu olmaya aday. Evcil hayvanların ticari olarak klonlandığı bir çağda birilerinin gizli kapaklı insan klonlamayacağına inanmak naiflik değilse nedir? Belki kelime yetersiz kalabilir. Sadece etik gerekçeler ne kadar fren etkisi görebilecektir? Artık embriyolara istedikleri geni ekleyip istediklerini çıkartma şansına sahip olduklarını da biliyoruz. Özellikle büyük güçlerden biri köşeye sıkıştığına inandığı anda gayet de Pandora’nın Kutusu’nu açabilir. Yapay rahim teknolojisi de hızla ilerliyor. 300 IQ’luk bir bebek daha 6 aylıkken bilgisayar eğitimi almaya başlayabilir ve daha 2 yaşında iken öğretmenlerinin seviyesinin üstüne çıkabilir; siz bir de 25-30 yaşında geleceği halini hayal edin… Özel kuvvetler için de tabiki kopan kollarını, bacaklarını, kaybettikleri gözlerini ve duyu yetilerini vs bir nekahat dönemi sonrasında geri getirebilecek sürüngen veya planarya benzeri gen modifikasyonları başta olmak üzere kırılmaz kemiklerden süper stamina’ya, halter ve strongman gibi şeylere doğal yetenekten 100 kat daha fazla renk görmeye kadar sayısız süper güç için teknoloji çoktan hazır; ve üstelik bu teknolojilerin hali hazırda var olduğunu ortodoks bilim dahi reddetmiyor!

Aldous Huxley‘in daha 1931’de yazdığı Cesur Yeni Dünya distopyasında insanların görevlere uygunluk açısından modifiye edilmesi meselesi çok önemli bir yer tutuyordu. Star Wars Evreni‘nin 2002’de çıkan filminden itibaren de tam şu anda bahsettiğim tarzda klon orduları ile tanışmıştık.

Bana sorarsanız artık frenler çoktan patladı; yani ne kadar frene basarsak basalım en fazla işi yavaşlatabiliriz; ama dediğim gibi özellikle çaresizlik ve köşeye sıkışmışlık hissine kapılan bir süper güç neler neler yapabilir… Sadece birçok yerde yazılım ve yapay zeka alanındaki yetenek açığı dahi bazı şeylerin vahametini idrak etmenize yeter zannediyorum! Ayrıca dünyanın özellikle de en iyi eğitimli coğrafyaları, doğum oranları yüzünden ciddi belalarla boğuşuyor! Kaldı ki böyle teknolojiler gizli kapaklı olduğunda nasıl engellenebilir ki? Rüşvet dağıtarak kimsenin burnunu sokmasının engellenebileceği ve kapalı kapıların da asla açılmaya teşebbüs dahi edilmeyeceği bir ülke bulmak ne kadar zor olabilir ki?

Bana sorarsanız en azından Pandora’nın ilk kutusu çoktan açıldı ve o kutuda da tıpkı Matruşkalar gibi yeni Pandora’nın kutuları var! ‘Açmayalım’ demek gayet doğal, ama sonsuza kadar açılmadan kalacağına kesinlikle inanmıyorum! Bir süre sonra bu alanın insan ticaretinin dahi önemli bir parçası olabileceğini düşünüyorum! Koşulsuz itaat eden köle işçiler ve hatta cariyeleri görmemiz dahi şaşırtıcı olmayacaktır bence. Kadın ticareti, bu teknolojinin adı bile yokken de çok karlı bir alandı ve koşulsuz itaat edip hiçbir şeyi sorgulamayıp karın tokluğuna çalışacak kölelere ağzı sulanarak bakacak sayısız kimse mevcut. Bir insanın tam erişkinliğe gelmesi için 20 yıl kadar bir süreye ihtiyaç vardır ama bu süreç birkaç aya kadar dahi indirilebilir ve ayrıca bu klonların yaşlanmasını da tamamen durdurabilmek mümkündür. Uzun vadede bu işin endüstriyel olarak yapılmasından kaçamayacağız bence!

 

Bir çılgınlık çağı… Kapımıza dayandı bile! Artık kaçacak yer kalmadı…!

 

Yazarın Diğer Yazıları
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.