yalovahabercihabergazetegündemgüncelson dakikaenflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhpak parti
DOLAR
34,0565
EURO
38,0492
ALTIN
2.827,77
BIST
9.975,61
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Yalova
Hafif Yağmurlu
25°C
Yalova
25°C
Hafif Yağmurlu
Cuma Yağmurlu
22°C
Cumartesi Çok Bulutlu
24°C
Pazar Hafif Yağmurlu
24°C
Pazartesi Açık
26°C

YENİ SOĞAN ÇEŞİTLERİ PİYASAYA SÜRÜLDÜ

YENİ SOĞAN ÇEŞİTLERİ PİYASAYA SÜRÜLDÜ
13.09.2024 15:46
0
A+
A-

Atatürk Bahçe Kültürleri Merkez Araştırma Enstitüsü tarafından geliştirilen 4 soğan çeşidi üretim ve pazarlama hakkı özel sektöre devredildi..

 

Haber / Zeynep TAŞTAN

Atatürk Bahçe Kültürleri Merkez Araştırma Enstitüsü, Türk tarımına katkı sağlamak amacıyla yürüttüğü ıslah çalışmaları sonucunda geliştirdiği dört yeni soğan çeşidinin üretim ve pazarlama hakkını özel sektöre devretti. Verim ve kalite özellikleriyle dikkat çeken bu soğan çeşitleri, üreticiler ve özel sektör tarafından büyük beğeni topladı.

YERLİ SOĞAN ÇEŞİTLERİ ÖZEL SEKTÖRLE BULUŞTU..

Özellikle beyaz etli ve sarı kabuklu soğan grubunda yer alan Akgün12 (Yalova Sarısı) ve Soylu soğan çeşitleri, üstün verim ve kalite özellikleriyle dikkat çekiyor. Bu çeşitlerin üretim ve pazarlama hakları 2022 ve 2023 yıllarında özel sektöre devredilerek, piyasada önemli bir yer edindi. Akgün12 (Yalova Sarısı) ve Soylu çeşitleri, hastalıklara karşı dirençli yapıları ve yüksek verim potansiyelleri sayesinde üreticiler tarafından tercih ediliyor. Ayrıca, tüketiciler tarafından beğenilen bu çeşitler, sofralarda yer bulmaya devam ediyor.

YENİ SOĞAN ÇEŞİTLERİ PAZARA SUNULDU..

Soğan üretim piyasasında talep gören bir diğer çeşit olan Kantartopu 3, sarı kabuklu ve beyaz etli yapısıyla hem iç piyasa hem de ihracat taleplerine cevap verebilecek özellikler taşıyor. Kantartopu 3, dayanıklı yapısı ve yüksek depolama süresiyle dikkat çekiyor. Ayrıca, kırmızı kabuklu ve kırmızı etli özellikleriyle öne çıkan Beşirli 77 soğan çeşidi de pazara sunulan yeni ürünler arasında yer alıyor. Beşirli 77, zengin rengi ve lezzetiyle sofralarda fark yaratacak özelliklere sahip. Bu iki çeşit, 03 Eylül 2024 tarihinde gerçekleştirilen ihale sonucunda özel sektöre devredilerek, üreticilerin kullanımına sunuldu.

TÜRK TARIMINA KATKI SAĞLANMASI HEDEFLENİYOR..

Atatürk Bahçe Kültürleri Merkez Araştırma Enstitüsü, uzun süren ıslah çalışmaları ve uzman ekiplerin yoğun çabaları sonucunda geliştirdiği bu soğan çeşitleriyle, yerli tarıma büyük bir katkı sağlamayı hedefliyor. Islahçılar ve tüm personelin özverili çalışmalarıyla elde edilen bu başarı, Türk tarımının gelişimine önemli bir ivme kazandıracak. Enstitü Müdürü Yılmaz Boz, bu çalışmaların ülke ekonomisine katkı sağlayacak yenilikçi tarım ürünlerinin gelişimine öncülük ettiğini belirterek, emeği geçen tüm ıslahçı ve personellere teşekkürlerini iletti. Ayrıca, özel sektör iş birliğiyle bu çeşitlerin hem iç piyasa hem de ihracat hedefli üretiminde başarı sağlanması bekleniyor.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.