Haber / Zeynep TAŞTAN
Becan, böylelikle toplam 73 teklifle 724 maddenin yürürlüğe girdiğini belirtti. Becan şöyle devam etti: “Bu 21 teklifin 13’ü torba yasalardı. Bu şekilde 124 ayrı kanunda değişikliğe gidildi. Geçen bir yılda görüşülen tekliflere bakıldığında, hukuk mevzuatını alt üst eden şaşırtıcı rakamlar çıkıyor. Örneğin; tek kalemde vergileri silinenlere dokunulmadan, faturanın sadece gariban, yoksul, emekçiye kesilen vergi kanunlarını 86 maddeyle, yargı bağımsızlığını sağlayacak hiçbir adımın atılmadığı 79 maddelik yargı paketleri ve adeta yapboza çevrilen 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu 17 maddeyle 7 ayrı teklifle değişikliğe gidildi. Ayrıca, bu tekliflerin hiçbirinin kapsamlı etki analizleri yapılmadan, Anayasaya uygunlukları incelenmeden ve tali komisyon raporları alınmadan görüşüldü. Bunun sonucunda kamu yararını sağlaması bir yana, yeni toplumsal sorunları da yaratma riskini de beraberinde getirmiştir.”
‘KOMİSYONLAR İŞLEVSİZ’..
Milli Savunma Komisyonu üyesi Tahsin Becan, meclisin komisyonlarının da dengeli bir çalışma gerçekleşmediğini ve birbirlerinin uzmanlıklarından hiçbir şekilde yararlanılmadığını belirterek şu verileri paylaştı: “Bildiğiniz üzere 19 ihtisas komisyonu var. Yasalaşan 21 teklifin, 11’i plan bütçede, 3’ü imar komisyonunda, 2’şer kere sanayi ve sağlık komisyonları, 1’er kez de mili savunma, adalet ve tarım komisyonları çalışarak, geri kalan 12 komisyonun henüz bir teklifi, genel kurul gündemine alınmadı. 3.yasama yılına bırakılan, 9.yargı paketi, öğretmenlik mesleği kanunu ve e-ticaret hakkında teklifler de gündemde bekleyen diğer konular.”
‘1 AYDA 200 MADDE’..
AKP ve MHP bilerek, meclisin bir yıl boyunca ele alacağı tekliflerin çoğunu, son bir aya sıkıştırdığını belirten Becan, şunları ifade etti: “Bu suretle, alil acele getirilen teklifler ne milletvekilleri tarafından ne de kamuoyunca yeteri kadar tartışabildi. Adeta ‘yangından mal kaçırırcasına’ kanunlar çıkarıldı. Genel kurul ve komisyonlar dahil Temmuz ayında 200 maddelik 6 teklif bazen gece yarılarına bazen sabahlara kadar süren mesaiyle meclis verimsiz bir şekilde çalıştırıldı” dedi.
‘İKTİDAR EKONOMİNİN KONUŞULMASINI İSTEMİYOR’
Geçim derdindeki halkın tek gündeminin, pahalılık, ekonomik kriz ve yüksek enflasyon olduğunu belirten Tahsin Becan, iktidar gündemi değiştirmek amacıyla önce öğretmenlik mesleği kanunu sonra hayvanları koruma kanunu tekliflerini getirerek halkın dikkatini dağıttığını söyleyerek şu tespitlerde bulundu: “2018 yılı itibariyle, Cumhurbaşkanın hem yürütmenin hem partisinin başı olması sonucu, çok kısa sürede hem siyasi hem hukuki sorunları beraberinde getirerek bugün halen yaşanan ağır ekonomik krizi derinleştirip yaygınlaştırdı. Bu krizi, sürekli perdeleme çabasında olan iktidar, her fırsatta oluşturduğu algı operasyonlarıyla gerçeklerin görünmesini istemiyor. Meclis’i de buna alet ederek gündemi değiştirmeye çalışıyor. Oysa ki, ekonomik gerçekler gizlenemeyecek kadar büyük. Örneğin, bugün 4 gençten birisi ne istihdamda ne eğitimde. Bütçe açığı son 4 ayda 700 milyar liraya yaklaştı. Mayıs 2023’te karşılıksız çek tutarı 4,8 milyar TL’ydi, Mayıs 2024’te 3 katına çıkarak 14 milyar TL’ye yükseldi. Türkiye’de konut fiyatları yüzde 12,9 arttı. OECD gıda enflasyonunda yüzde 71,1 ile dünya birincisiyiz. Mazot seçim günü 18 TL’ydi, bugün tam 44 TL. Pahalılık çiftçisiyle, esnafıyla, memuruyla, işçisiyle herkesin tek sorunu.”
‘İKTİDARI DENETLEME ISRARIMIZDAN VAZGEÇMEYECEĞİZ’..
Becan, sözlerini şu şekilde sürdürdü: “Diğer taraftan biz seçilmiş milletvekillerinin, ülke ve seçim bölgelerimizle ilgili sorunlara ilişkin, bakanlıklara verdiğimiz önergelerinin eksik, geç veya hiç yanıtlanmaması da denetim görevimizin önünde engel olmaya devam ediyor. Ayrıca muhalefetin hiçbir vekilinin, ne bir araştırma önergesi kabul edildi, ne bir kanun teklifi gündeme alındı. Örneğin, muhalefetin en son hangi şirketlerin vergi ödemediğini, vergi muafiyetinden yararlandığını ortaya çıkarmak üzere verdiği önerge AK Parti ve MHP’li vekillerin oylarıyla yine reddedildi. Buna rağmen, bugüne kadar 12 ayrı bakanlığa verdiğim 41 yazılı soru önergesi ile 4 kanun teklifi ve 1 meclis araştırma önergesiyle denetim görevimi yapmaya çalıştım. Ayrıca söz alarak gerek komisyonlarda gerekse genel kurulda yaptığım konuşmalarımda hem ülke hem seçim bölgem Yalova’nın sorunlarını her fırsatta dile getirmeye çalıştım. Tüm CHP Grubu olarak, bu şekilde yasama görevimizi yaparak, iktidarı denetleme ısrarımızdan vazgeçmeyeceğiz.”