Haber \ Büşra GÜNDÜZ
Doğu Marmara Kalkınma Ajansı (MARKA) desteğiyle yürütülen yenilikçi bir proje kapsamında Yalova’da Fondan Şeker ve Arı Keki Üretim Tesisi kuruldu. Yalova İli Arı Yetiştiricileri Birliği bünyesinde hayata geçirilen proje, arıcılık sektörüne önemli katkılar sağlıyor. Birlik tarafından üretilen arı ürünleri, “kovandan sofraya” izleme sistemiyle güvence altına alındı. Proje kapsamında düzenlenen eğitimlerden biri, Baş Denetçi Gıda Mühendisi Refik Çakmak’ın eğitmenliğinde 8 Haziran 2024 tarihinde Yalova İli Arı Yetiştiricileri Birliği Fondan Üretim Tesisi ve Arı Ürünleri İşleme Tesisi’nde uygulamalı olarak gerçekleştirilecek. PROJENİN DETAYLARI VE KAZANIMLARI
Yalova İli Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Hakan Gündüz, projeyle ilgili önemli bilgiler paylaştı. Gündüz, “Yerel kalkınmaya destek olan ve bilinçli, düşük maliyetli arıcılık olanakları sağlayan ‘Kovandan Sofraya Güvenli ve Sürdürülebilir Arıcılık’ projesi tamamlanmak üzere. Bal, dünyadaki en sağlıklı ve şifalı tatlı olarak tanımlanıyor. Bu nedenle projeye yerel kalkınmanın en tatlı hali diyoruz. Proje, başladığı günden itibaren Yalova’da bal üretimine önemli katkılar sundu” dedi. Proje sayesinde maliyetlerin azaldığını ve ürün kalitesinin arttığını vurgulayan Gündüz, ayrıca ISO kalite belgelerinin alındığını belirtti. Tüketiciler ve üreticiler için bilgilendirici eğitimler düzenleyerek sadece yatırım değil, aynı zamanda kalite ve bilgilendirme sağlayan bir proje oluşturduklarını ifade etti.
ÜRETİM VE KALİTE STANDARTLARI
Gündüz, “Kovandan sofraya kadar olan sürecin tamamını izleme sistemine aldık ve bunu uluslararası akredite olarak belgelendirdik. Böylece ISO 22000 gıda güvenliği ve ISO 9001 kalite sistemi ile üretim yapmaya başladık” dedi.