yalovahabercihabergazetegündemgüncelson dakikaenflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhpak parti
DOLAR
34,5193
EURO
36,0063
ALTIN
3.005,46
BIST
9.549,89
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Yalova
Hafif Yağmurlu
10°C
Yalova
10°C
Hafif Yağmurlu
Pazartesi Az Bulutlu
11°C
Salı Parçalı Bulutlu
12°C
Çarşamba Parçalı Bulutlu
13°C
Perşembe Az Bulutlu
15°C

‘ARONYAYI DÜNYAYA TANITACAĞIZ’

‘ARONYAYI DÜNYAYA TANITACAĞIZ’
05.09.2023 16:57
0
A+
A-
  • Yalova’da Tarım ve Orman İl Müdürlüğü tarafından düzenlenen Yalova Aronyası Hasat Şenliği ile aronya hasadı başladı. Altınova ilçesine bağlı Karadere köyündeki aronya bahçesinde hasat şenliği gerçekleştirildi. Etkinliğe katılanlara aronya ile yapılmış içecek, dondurma, tatlı, kurabiye gibi ürünler ikram edildi.

..”Bir projenin belli bir noktaya gelebilmesi emek ister. Ama ondan sonraki süreç de daha fazla emek ister. Sürdürülebilirlik noktasında her bir adım emek ister. Ben de bu yolda sizlerle beraber yürüyeceğime söz veriyorum.”

  • ..”Burada çok güzel bir başarı hikayesi çıkmış. 23 yıllık meslek hayatımda ilk defa böyle bir şey ile karşılaştım. Bu kadar güzel ve koordine olmuş bir ürün üzerinde planlı, kararlı ve çok mantıklı bir şekilde odaklanılmış ve bir marka olabilcek bir ürün ortaya çıkarılmış.”

 

Haber / Zeynep TAŞTAN

Bahçe sahibi Gönül Elitaş, 2018 yılında başladığı aronya üretiminden memnun olduğunu söyledi. Altınova Belediye Başkanı Metin Oral da aronyanın alternatif ürün olarak Altınova’da üretilmeye başlandığını ve bölge için önemli bir tanıtım aracı olacağını belirtti. Tarım ve Orman İl Müdürü Suat Parıldar, 2017-2018’de proje çalışmalarına başlandığını belirterek, “2020 yılında biz 7-8 ton bir rekolte elde ettik. İlk bahçelerimizin ürünüydü. 2021 yılında 27-28 ton oldu rekoltemiz. 2022 yılında 100 tona yaklaştı. İnşallah bu sene de 150 tona yakın bir rekolte bekliyoruz. Tam verim çağına geldiğinde bütün bahçelerimiz Yalova’mızda bugünkü dikilişlerin 500 tona yakın bir ürün vereceğini tahmin ediyoruz” dedi.

‘Üreticiler fırsatı iyi değerlendirdi’..

Parıldar, yaptığı konuşmada şu sözlere yer verdi: “Yalova Aronyası Hasat Günü’nü ilk yıl Safran köyünde, ikinci yıl Çınarcık Şenköy’de, üçüncüsünü Çiftlikköy İlyasköy’de dördüncüsünü ise bugün burada düzenliyoruz. Allah nasip ederse önümüzdeki yıllarda da şenliğe dönüşmesini istediğimiz Yalova Aronyası Hasat Günü’müzü Yalova’nın her ilçesinde yapmaya devam edeceğiz. Ayrıca 7 Eylül’de Aronya üreticileri ile tüketicileri bir araya getirmek amacı ile Yalova’mızın güzide mekanı Yürüyen Köşk’te  ‘İpek Yolunda Bir Akşamüstü Molası 2. Aronya Günleri’ni düzenleyeceğiz’ şimdiden sizleri bu günümüze davet ediyorum. Yalova ülkemizin en küçük yüzölçümüne sahip il olması nedeni ile tarım alanları az ama çok değerli bir ilimizdir. İlimizin tarım parsellerinin yüzde 72,5’i 5 dekar ve altında büyüklüktedir. Bu sebeple birim alandan katma değeri yüksek ürünlere öncelik verilmektedir. Aronyada bu ürünlerden birisidir. Aronyanın ülkemizde ve ilimizdeki hikayesi 2012 yılında başlatılan adaptasyon çalışmaları ile başlamış, çiftçi şartlarında denemelerine İl Tarım ve Orman Müdürlüğümüz tarafından 2017 yılında İl Özel İdaresinin destekleri ile kurulan ilk demonstrasyon bahçelerinde start verilmiştir. Yalova Aronyası Coğrafi İşaret ve Organik Sertifika ile nitelik kazanmış olup tüm aronya alıcılarının dikkatinin Yalova’lı aronya üreticilerinin üzerine çekilmesine vesile olmuştur. Üreticilerimiz bu fırsatı iyi değerlendirerek rekabetçi bir fiyat ve kalite anlayışı içerisinde üretimlerini sürdürmektedirler. Tüm bu çalışmalarla kividen sonra Yalova Aronyası bölgenin 24 ayar altını olarak Yalova’ya kazandırılmıştır. Yalova Aronyası, üreticilerimizin önemli tarımsal gelir kaynaklarından biri haline gelmiştir.”

‘Yalova’nın dışarıda tanıtımı yapılabilecek bir ürün ortaya çıkmış’..

Yalova’nın tanıtımının yapılacağı bir ürün ortaya çıktığını söyleyen Yalova Valisi Dr. Hülya Kaya, “Yalova’yı tanımak adına çok güzel bir etkinlik oldu. 10 gün önce Yalova’ya Vali olarak atandım. Türkiye’nin en güzel illerinden bir tanesi Yalova. Yalova’ya Vali olarak atandığım için de çok mutluyum. İnşallah, sizlerle de güzel projeler gerçekleştireceğiz. Şunu söylemek istiyorum. Burada çok güzel bir başarı hikayesi çıkmış. 23 yıllık meslek hayatımda ilk defa böyle bir şey ile karşılaştım. Bu kadar güzel ve koordine olmuş bir ürün üzerinde planlı, kararlı ve çok mantıklı bir şekilde odaklanılmış ve bir marka olabilcek bir ürün ortaya çıkarılmış.  2017’de tohumu atılan aronyada bugün rekolte 150 tona kadar çıkmış. Bu inanılmaz bir rakam. Ürünün bir yetişme süresi vardır. Verim alabilmeniz için beklemeniz lazım. Bu 4 yılın sonunda 150 tona ulaşılmış. Bu çok güzel bir rakam. Yalova’nın toprağı çok az. Daha çok ormanlık alanlar mevcut. Daha çok yapılaşmanın olduğu, özellikle kaçak yapılaşmanın çok olduğu bir bölgede inanılmaz güzel çözüm olmuş. Çiftçi bu sayede kazanıyor. Yalova’nın dışarıda tanıtımı yapılabilecek bir ürün ortaya çıkmış” dedi.

‘Vali olarak söz veriyorum, tanıtacağız’..

Aronyanın tanıtımı konusunda elinden geleni yapacağını söyleyen Vali Kaya, sözlerini şöyle sürdürdü: “Bir Vali olarak bu işin tanıtılması konusunda elimden gelen tüm desteği vereceğime dair söz veriyorum. Bu inanılmaz gayretleriniz ve başarı hikayenizden dolayı da buradaki bütün emeği geçenlere teşekkür ediyorum. İnşallah bu birlikteliğimiz devam eder. Bir projenin belli bir noktaya gelebilmesi emek ister. Ama ondan sonraki süreç de daha fazla emek ister. Sürdürülebilirlik noktasında her bir adım emek ister. Ben de bu yolda sizlerle beraber yürüyeceğime söz veriyorum. Umarım buradaki çalışmalar yurtdışına da açılır. Yurtdışında özellikle antioksidan olarak kullanılan bir ürün. Biz bunun pazarlamasını ve tanıtımı bundan sonra hep birlikte üstleneceğiz. Özellikle YTSO’dan bunu rica ediyoruz. İnşallah çiftçilerimizin emeklerini alması için elimizden gelen desteği vereceğiz.”

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.