yalovahabercihabergazetegündemgüncelson dakikaenflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhpak parti
DOLAR
34,5424
EURO
36,0063
ALTIN
3.006,41
BIST
9.549,89
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Yalova
Hafif Yağmurlu
9°C
Yalova
9°C
Hafif Yağmurlu
Pazar Hafif Yağmurlu
10°C
Pazartesi Parçalı Bulutlu
11°C
Salı Parçalı Bulutlu
12°C
Çarşamba Açık
14°C

KURBAN KESERKEN DİKKAT!

KURBAN KESERKEN DİKKAT!
06.07.2022 16:47
0
A+
A-

 

Yalova İl Tarım ve Orman Müdürü Suat Parıldar kurban satış ve kesim yerlerini ziyaret ederek kurban satıcı ve alıcıları ile sohbet etti..

 

Haber / Zeynep TAŞTAN

Suat Parıldar, İl Müdür Yardımcısı Selçuk Yaman ve Hayvan Sağlığı ve Yetiştiriciliği Şube Müdürü İskender Karael’le birlikte yaptığı ziyaretlerde kurban alımı, kesimi ve kurban etinin işlenmesi ve saklanması ile ilgili bazı hususlara dikkat çekti. Parıldar, kurban alım-satımı ile ilgili şu açıklamalarda bulundu: “Kurban Bayramı sebebiyle büyükbaş ve küçükbaş hayvan hareketlerinin yoğun olduğu bu dönemde, hayvan hastalıklarının yayılma riski de artmakta ve dolaylı olarak ülke ekonomisinde büyük kayıplara neden olmaktadır. Bu olumsuzlukların önlenmesi amacı ile bir takım tedbirlerin alınması; yetiştiricilerin, hayvan satıcılarının ve hayvan alıcılarının bu tedbirlerin gereklerini yerine getirmeleri önemlidir. İl dışından İlimize Kurbanlık olarak hayvanlarını sevk eden hayvan sahiplerinin İl veya İlçe Tarım ve Orman Müdürlükleri’nden Veteriner Sevk Raporu almaları zorunludur. Sığır, manda ve deve gibi büyükbaş hayvan satın alacakların, alacakları hayvanların kulak küpesi, pasaportu veya  ‘Veteriner Sağlık Raporu’ olup olmadığını kontrol etmeleri ve bu belgeleri bulunmayan hayvanları satın almamaları gerekir. Vatandaşlarımız satın alacakları kurbanlık hayvanların tür, ırk, cinsiyet ve yaş gibi bilgilerini güvenli bir şekilde   ‘Türkvet’ veya ‘HaySag’ isimli mobil uygulamayı cep telefonuna indirerek küpe numarasından sorgulayabilir. Sürdürülebilir bir hayvancılık için damızlık dişi hayvan varlığının artırılması büyük önem arz etmektedir. Bu amaçla gebe veya damızlık niteliği taşıyan dişi hayvanların kurbanlık olarak kesimleri yasaktır. Ancak damızlık değeri yoktur şeklinde Veteriner Hekim Raporu olan dişi hayvanlar kesilebilir. Çok zayıf olan, yüksek ateş, öksürük, nefes darlığı, kanlı ishal ve pis kokulu burun akıntısı olan ve kılları karışık ve mat halde olan ve bakışları, dış görünümü canlı olmayan hayvanlar satın alınmamalıdır. Kurbanlık hayvanların kesimi, çalışma izni almış mezbaha ve kombinalar ile belediyeler tarafından sadece kurban kesimi için hazırlanmış, alt ve üst yapıları bulunan kesim yerlerinde ve Kurban Hizmetleri komisyonlarının önceden belirlediği yerlerde yapılmalıdır. Çünkü buralarda temizlik hizmetleri; sıcak ve soğuk su; tuvalet, askı, kanal ve çukur, atık ve artık imha yeri gibi imkanlar ile usta kesici, muayene ve kontrol veteriner hekim hizmetleri bulunur. Köylerde ve kesim yeri bulunmayan yerlerde ise bahçelerde usulüne uygun olarak, çevreye zarar vermeyecek şekilde kesim yapılır. Ancak cadde, sokak ve park gibi kamu alanlarında kesim yapmak yasaktır. Kurban etleri, parçalar halinde temiz kaplara konulmalı ve önce güneş görmeyen serin bir yerde  (14 ºC’nin altında olmamasına dikkat edilmeli) hava alması sağlanarak kesim sıcaklığının oda ısısına düşmesi beklenmeli (5–6 saati geçmemeli) daha sonra buzdolabına kaldırılmalıdır. Kurbanlık etler henüz kesim sıcaklığında iken buzdolabına poşet içinde veya hava alamayacak bir durumda büyük parçalar halinde üst üste konulursa, buzdolabı ısısı etin iç kısımlarını soğutmaya yetmez. Bu nedenle etin hava almayan kısımlarında çok kısa sürede (2. gün) bozulma ve kokuşma hatta yeşillenme görülür. Böyle kısımlar kesinlikle tüketilmemeli atılmalıdır.  Kurbanlık etin dayanma süresi, kesim kalitesi ve et parçasının büyüklüğüne göre değişmekle beraber, normal buzdolabı koşullarında 5 veya 6 gündür. Bu süre kıymada genellikle 3 gündür. Eğer daha uzun süreli muhafaza düşünülüyorsa etler derin dondurucuda -18 derecede muhafaza edilmelidir. Unutulmamalıdır ki, hayvanlardan insanlara geçen ve zoonoz denen birçok hastalık etkeni, kesimde ortaya çıkan kan dışkı ve diğer atık ve artık maddelerle insanlara bulaşmaktadır. Ayrıca, rastgele etrafa atılan bu atık ve artıklar, hem çevreyi kirletmekte, insanları rahatsız etmekte, hem de kurban hakkında olumsuz düşüncelere sebep olmaktadır. Bu nedenle kurban alırken, nakil esnasında, kesimde ve kesim sonrasında atıkların bertaraf edilmesinde çok hassas davranılmalıdır. Kesilen kurbanlık hayvanların kulak küpeleri ve hayvan pasaportları en yakın İl/İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğüne kesim tarihlerinden itibaren yedi gün içinde teslim edilir. Kurbanlarımızın makbul ve kabul olması dileklerimizle nice güzel bayramlar dileriz.”

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.