yalovahabercihabergazetegündemgüncelson dakikaenflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhpak parti
DOLAR
34,4951
EURO
36,4206
ALTIN
2.957,31
BIST
9.298,54
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Yalova
Parçalı Bulutlu
20°C
Yalova
20°C
Parçalı Bulutlu
Cuma Yağmurlu
19°C
Cumartesi Hafif Yağmurlu
9°C
Pazar Çok Bulutlu
10°C
Pazartesi Az Bulutlu
11°C

4. Uluslararası Genç Yazarlar Kurultayı Yalova’da devam ediyor

4. Uluslararası Genç Yazarlar Kurultayı Yalova’da devam ediyor
06.06.2022 16:56
0
A+
A-

 

Haber / Esin KAYA

 

TYB’nin ilk üç kurultayda edindiği, tecrübe ve deneyimle bu yıl Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı’nın da destekleriyle kurultayı uluslararası bir boyuta taşıdı.

3 Haziran 2022 tarihinde, gençlerin eserlerinin yayınlandığı kitap ve dergilerden oluşan serginin açılışı ile Yalova’da başlayan programın açılışında bir konuşma yapan Türkiye Yazarlar Birliği kurucu ve şeref Başkanı D. Mehmet Doğan, edebiyat tarihimizde önemli eserler yazmış gençlerin olduğunu belirtti.

‘BİR ÇOK ÜNLÜ YAZAR GENÇ YAŞTA ÖNEMLİ ESERLER YAZDI’..

Doğan, sözlerini şöyle sürdürdü: “Edebiyat gençlerin işidir. Yazmak insanı gençleştirir. Aslında, yazmak bu fani âlemde bizi sonsuz âleme, sonsuzluğa dair bir atılışımızdır. Biz varız, varlığımızın delili de işte ortaya koyduğumuz bu eserler dememizdir. O yüzden insanoğlu hayatı boyunca kendi varlık alanını hem konuşarak hem yazarak süreklileştirmeye çalışır.”

Birçok ünlü yazarın genç yaşta önemli eserleri olduğunu vurgulayan Doğan, “Peyami Safa daha otuz yaşındayken edebiyatımızın klasiği mahiyetinde olan Dokuzuncu Hariciye Koğuşu’nu yazdı. Otuz yaşında yayınlandı bu kitap. İşte eski edebiyatımızın Baki’si, Fuzuli’si bunların hepsi genç yaşlarda eserleriyle tanındılar. Mesela Baki, Kanuni Sultan Süleyman döneminin şairi malum. Çok erken yaşlarda padişahın şiir meclislerine katıldı. Sonra da o büyük eseriyle “Sultânü’ş-şuarâ olarak anıldı” diye konuştu.

‘EDEBİYATA İLGİ DUYAN GENÇLER DESTEKLENMELİ’..

Edebiyata yeni isimler kazandırmak amacıyla düzenlenen kurultayın açılışında konuşan Yalova Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Bahçekapılı, dilin, edebiyatın önemli olduğunu söyledi.

Ailelerin çocuklarının ilgi duydukları bölümlerde, mesleklerde okumaları konusunda kendilerine yardımcı olması gerektiğini ifade eden Rektör Bahçekapılı, “Sınavlarda dille ilgili, edebiyatla ilgili yüksek puan anlan ama sayısal da daha düşük puan aldıklarında hemen iyi olmayan sayısal dersler için özel ders almaya yönlendiriyorlar. Halbuki genç gerçekten edebiyata bir ilgisi varsa o yönde eğitimini sürdürmelidir. Gençliğimizi edebiyat ve yazma doğrultusunda ortak bir dert ve heyecan etrafında bu anlamlı buluşmanın verimli ve faydalı olacağına inancım tamdır.”

‘YAZARLIK İLHAM GELMESİNİ BEKLEYEREK YAPILAN BİR İŞ DEĞİLDİR’..

“Edebiyat hayatı anlama ve anlamlandırma sanatıdır ve elbette yazarlık öğrenilebilir ve öğretilebilir bir sanattır” diye konuşan Türkiye Yazarlar Birliği genel Başkanı Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Musa Kazım Arıcan da yaptığı konuşmada, “Yazarlık ilham gelmesini bekleyerek yapılan bir iş değildir. Geçmişte olduğu gibi günümüzde de edebi metinler yazan tüm yazarlar da bunu bir şekilde öğrenmişlerdir ve yazdıkları sürece öğrenmeye de devam ediyorlar. Edebiyat tarihimizde birçok kitap yayımlandı fakat bugünlere çok azı kaldı, şimdi yazarları bile hatırlanmıyor. Kalıcı kitap yazmak, eserler vermek için önce çok iyi bir okur olunması gerektiğini ifade etmek istiyorum” ifadelerini kullandı.

Konuşmasında gençlere tavsiyelerde de bulunan Arıcan, “Edebiyat tarihimizde birçok kitap yayımlandı fakat bugünlere çok azı kaldı, şimdi yazarları bile hatırlanmıyor. Kalıcı kitap yazmak, eserler vermek için önce çok iyi bir okur olunması gerektiğini ifade etmek istiyorum. Okumak farklı dünyaların kapılarını aralamanızı, olaylara bambaşka bir perspektif ile bakmanızı sağlar” diye konuştu.

Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığının gerçekleştirdiği faaliyetlerle ilgili bilgiler vererek konuşmasına başlayan YTB Uzmanı yazar Ali Işık; YTB, yurtdışındaki vatandaşlarımız ile Türkiye’de öğrenim gören uluslararası öğrencilerimize yönelik çalışmaları koordine etme, bu alanlarda verilen hizmetleri ve yapılan faaliyetleri geliştirmek için önemli faaliyetleri gerçekleştirdiğini belirtti.

Kurumun yurt dışında Türkçe yazmaya devam eden gençlerin yanında olmaya devam ettiğini söyleyen Işık, bu amaçla Yazarlık Akademisi’ni hayata geçirdiklerini ifade etti.

Yazar, yazar adayı ve şair gençlerin yazarlık yolunda karşılaştıkları sorunlara ilişkin usta yazarların bilgi, deneyim ve tecrübelerinden faydalandıkları 4. Uluslararası Genç Yazarlar Kurultayı Yalova’da devam ediyor.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.