Haber \ Büşra GÜNDÜZ
Tarım Arazilerinin Kullanımının Etkinleştirilmesi Projesi (TAKEP) kapsamında Tarım ve Orman İl Müdürlüğü ile İl Özel İdaresi destekleriyle çiftçilere 112 ton sera örtüsü dağıtıldı.
Tarım ve Orman İl Müdürlüğü bahçesinde düzenlenen törene; Vali Muammer Erol, AK Parti Milletvekili Ahmet Büyükgümüş, İl Genel Meclisi Başkanı Hasan Soygüzel, kurum müdürleri, oda başkanları ve çiftçiler katıldı.
‘33 projenin 26’sı uygulandı’
Programda bir konuşma yapan Tarım ve Orman İl Müdürü Suat Parıldar, “İl Müdürlüğü tarafından 2022 yılında bitkisel, hayvansal ve su ürünleri konularında hazırlanan 33 projenin 26’sı uygulandı. Tarım ve Orman Bakanlığı, İl Özel İdaresi ve Doğu Marmara Kalkınma Ajansı tarafından sağlanan destekle 16 milyon TL kamu kaynağı kullanıldı. Yaklaşık 4 milyon TL çiftçi katkısı da sağlanan projelerimizin 11,5 milyon TL’lik kısmı üreticilerimize doğrudan hibe desteği olarak uygulanmıştır. İl Müdürlüğümüz tarafından hazırlanarak uygulanan projelerin yanı sıra bakanlığımız tarafından ulusal ölçekte uygulanan Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi Programı (KKYDP) kapsamında da ilimizde 2022 yılında tarımsal altyapı, bireysel sulama sistemleri ve Uzman Eller projesi ile 662 bin TL’lik hibe desteği sağlanmıştır. Program aracılığıyla bakanlığımız tarafından 2002 yılından günümüze kadar ilimiz üretici ve yatırımcılarına yaklaşık 30 milyon TL hibe desteği sağlanmış durumdadır. 2023 yılında ilimizde bakanlığımız, İl Özel İdaresi ve Doğu Marmara Kalkınma Ajansı desteğiyle, bitkisel, hayvansal ve su ürünleri kategorilerinde uygulanmak üzere 22,6 milyon TL’lik kısmı hibe, geri kalan kısmı ise üretici katkısı olmak üzere toplam 32,3 milyon TL değerinde 23 proje hazırlanmıştır” dedi.
‘112 ton sera naylonu dağıtımı yapıldı’
“İlimizde 3 bin 820 dekar alanda örtü altı sebze üretimi yapılmaktadır” diyen Parıldar, “2017 yılında bakanlık desteği ile uygulanan ‘’Yalova İli Süs Bitkileri ve Sebze Seralarının Modernizasyonu Projesi’’ ile 10 çiftçimizin her biri 500 m² olan seraları modernize edilmiştir. Bu seralarda öncekine oranla bitkisel üretimin daha kaliteli ve yüksek verimli olduğu üreticiler tarafından görülmüş ve diğer seralarının kendi imkanları ile modernize edilmesi için motivasyon sağlamıştır. Yapılan çalışmalar diğer çiftçiler tarafından da örnek alınmış ve yeni projelere katılım için yüksek talep oluşmuştur. Yalova İli Plastik Sera Örtülerinin Yenilenmesi Projesi bütçesi yüzde 50’si bakanlığımızca, yüzde 25’i İl Özel İdaresi, yüzde 25’i ise çiftçi katkı payı olmak üzere toplam 7 milyon TL’dir Bugün 223 üreticiye yaklaşık 360 dekarlık alanda sera örtüsü yenilemesi yapmak üzere 112 ton sera naylonu dağıtımı yaparak bütçemizin 5.8 milyon TL’sini kullanmış olacağız. Bütçenin kalan kısmını ise 2. etapta kullanacağız. Çiftçilerimizin faaliyetlerini daha güvenli yapmaları için de üretim alanlarını TARSİM sigortası yaptırmaya davet ediyorum” ifadelerini kullandı.
Teşekkür etti
Çiftçilerin her daim hizmetinde olduklarını ifade eden Parıldar, “Tüm bu çalışmalara verdiği desteklerinden dolayı Valimiz Sayın Muammer Erol’a, projelerimizin hayata geçmesinde gerek bakanlığımız gerekse İl Özel İdaresi nezdinde bizlerle birlikte çaba sarf eden milletvekillerimize, Bitkisel Üretim Genel Müdürümüz Dr. Mehmet Hasdemir’e, İl Genel Meclisi Başkanı Hasan Soygüzel’e ve meclis üyelerine, Genel Sekreterimiz Ümit Yılmaz’a, yardımcıları ve proje ekibine çiftçilerimiz adına şükranlarımı sunuyorum. Ayrıca projelerin gerçekleşmesinde emeği geçen başta çiftçilerimiz olmak üzere, il ve ilçe müdürlüklerimizde görevli çalışma arkadaşlarıma teşekkür ediyor, projelerimizin Yalova çiftçilerimize bol ve bereketli kazançlar sağlamasını diliyorum” şeklinde konuştu.