yalovahabercihabergazetegündemgüncelson dakikaenflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhpak parti
DOLAR
32,5476
EURO
35,2053
ALTIN
2.468,42
BIST
10.682,15
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Yalova
Hafif Yağmurlu
27°C
Yalova
27°C
Hafif Yağmurlu
Cuma Parçalı Bulutlu
29°C
Cumartesi Az Bulutlu
31°C
Pazar Az Bulutlu
32°C
Pazartesi Az Bulutlu
32°C

‘1. BASAMAK SAĞLIK HİZMETLERİ VATANDAŞA ANLATILMALI’

‘1. BASAMAK SAĞLIK HİZMETLERİ VATANDAŞA ANLATILMALI’
28.06.2024 14:32
0
A+
A-
  • İl İnsan Hakları Temmuz ayı toplantısı Yalova Vali Yardımcısı İdil Özdemir Doğan başkanlığında Valilik Toplantı Salonu’nda yapıldı. Toplantıya kurul üyelerinin yanı sıra İl Sağlık Müdürü Uzm. Dr. Osman Karakuş ve Yalova Kamu Hastaneleri Hizmetleri Başkanı Dr. Burak Gül de katıldı..

İl Sağlık Müdürü Uzm. Dr. Osman Karakuş ve Yalova Kamu Hastaneleri Hizmetleri Başkanı Dr. Burak Gül, kurul üyelerini randevu sistemi hakkında bilgilendirdi..

 

Haber / Zeynep TAŞTAN

Yalova Valiliği Toplantı Salonu’nda Vali Yardımcısı İdil Özdemir Doğan başkanlığında düzenlenen İl İnsan Hakları Temmuz ayı toplantısına, kurul üyelerinin yanı sıra İl Sağlık Müdürü Uzm. Dr. Osman Karakuş ve Yalova Kamu Hastaneleri Hizmetleri Başkanı Dr. Burak Gül katıldı. Toplantıda, randevu sistemi ve sağlık hizmetleri hakkında önemli bilgiler paylaşıldı.

SAĞLIK HİZMETLERİNİN ALTYAPISINI ANLATTI..

Dr. Burak Gül, Yalova’daki sağlık hizmetleri hakkında kapsamlı bir sunum gerçekleştirdi. Gül, “33 aile sağlığı merkezi, 95 aile hekimliği birimi, 3 ilçe sağlığı ve 3 toplum sağlığı merkezimiz var. Ayrıca 17 tane 112 istasyonumuz, 4 devlet hastanemiz, 3 özel hastane ve 1 diyaliz merkezimiz bulunuyor. 17 diş polikliniği ve 34 serbest hekim muayenesi hizmet veriyor. Toplam 797 hasta yatağımız mevcut, bu rakamın 208’i yoğun bakım, 42’si yenidoğan yoğun bakım ve 6’sı çocuk yoğun bakım yatağıdır” dedi. Gül, ayrıca Yalova Devlet Hastanesi’nin 2022 yılında yeni binasına taşındığını ve çocuk yoğun bakım ünitesinin de yeni açıldığını belirtti.

‘MHRS BİRİMİ AÇILDI’..

Toplantıda, randevu sisteminin etkinliğine dair veriler de paylaşıldı. Dr. Burak Gül, “Bunlar elimizde sunduğumuz özellikli hizmetler. 65 yaş üstü, riskli gebelik gibi kısıtlı hastalar için hastane bünyesinde MHRS danışma birimi kuruldu. Koordinasyon Merkezi diye de geçiyor. Hastalar o birime başvuru yaptıkları zaman MHRS birimindeki arkadaşlarımız yönlendirme yapıyorlar. Sonuç göstermek için bir daha randevu alındığı zaman ilk randevu alacakların da önüne geçmiş oluyorlardı. Biz bu şekilde randevu kalabalıklığını da ortadan kaldırmaya çalıştık. Hastane olarak mesai dışı uygulamalar ile ilgili çalışmalar yapılıyor. Mesai dışında da doktor arkadaşlarımızın çalışması için biraz önü açıldı. Hasta yükü çok olan hekim arkadaşlarımızın mesai dışında hizmet vermesi için de çalışmalar devam ediyor. Şu an kamu hastanelerinde toplam 195 uzman hekim, 178 pratisyen hekim, 64 diş hekimi, 747 ebe ve hemşire bulunmaktadır. Birinci basamak sağlık tesislerinde birçok tanı ve teşhis yapılabiliyor. Aile hekimi arkadaşlarımız izleme ve tarama faaliyetleri yapıyor. 10-14 Haziran arası toplam 9300 adet MHRS’den randevu kaydı açılmış. 8400 tane ayaktan randevu almış. 971 kişi randevuya gelmemiş. 23 bin kişi de muayene olmuş. Bunun içerisinde acil ve ultrasonu çıkardığımız zaman yani 18 bin civarı oluyor. 9 bin civarı MHRS’den randevu yapıyorsak 9 bin civarı da ayaktan hasta bakılmış” diyerek sistemin yoğun kullanımını ve etkinliğini vurguladı.

‘1. BASAMAK SAĞLIK HİZMETİ VATANDAŞA ANLATILMALI’..

Toplantıda, randevu sistemine dair yenilikler ve düzenlemeler de ele alındı. Uzm. Dr. Osman Karakuş, “Randevu merkezi daha da aktif hale geldiği için sıkıntılar çözülecek” diyerek kurul üyelerini bilgilendirici açıklamalarda bulundu: “Toplumda oluşan bir algı var. Randevu alamıyoruz; muayene olamıyoruz diye. Bu algı üzerinden de gerçekten toplum geriliyor. Yalova’da randevu birimini hastane bünyesinde açtık. Bunu bakanlığa da bildirdik ve Türkiye genelinde de uygulanmaya başladı. MHRS’den veya 182’den randevu bulamadıysanız hastanedeki randevu birimine gidiyorsunuz ve sizin kaydınızı alıyorlar. O gün randevu yoksa bile size uygun bir zamanda randevuyu o birim ayarlıyor. Kamuoyunu bilgilendirmek gerekiyor. Bu noktada herkese iş düşüyor. Randevu sistemi hakkında vatandaşları bilgilendirmek ve eğitmek gerekiyor. Şu gerçeği de göz ardı etmemek gerekiyor. Yalova’nın nüfusu resmi rakamlarda belli. Hizmet alan kişi sayısı ise çok farklı. Yazın Yalova’nın nüfusu 1, 1-5 milyon kişinin üzerine çıkıyor. Planlamayı ona göre yapmak gerekiyor. Biz yazın vakalara daha hızlı ulaşmak için motorize ekip kurduk. Bakanlığa Yalova’da durumu izah etmeye çalıştık. Sağlık çalışanlarının sayısını yüzde 25 arttırdık. Vatandaşa 1. basamak sağlık hizmetlerinin önemini anlatmak gerekiyor. Aile sağlığı merkezlerinde tanı ve teşhis yapılabildiğini öğretmemiz gerekiyor. Hastanede bir-iki branş haricinde problem büyük oranda çözülmüş durumda” dedi.

DOĞAN TEŞEKKÜR ETTİ..

Toplantının sonunda Vali Yardımcısı İdil Özdemir Doğan, İl Sağlık Müdürü Uzm Dr. Osman Karakuş’a ve Dr. Burak Gül’e teşekkür etti. Doğan, “Burada Yalova’nın sağlık hizmetleri ve randevu sistemindeki gelişmeleri değerlendirme fırsatı bulduğumuz için mutluyuz. İl Sağlık Müdürümüz Uzm. Dr. Osman Karakuş ve Yalova Kamu Hastaneleri Hizmetleri Başkanımız Dr. Burak Gül’e detaylı bilgilendirmeleri ve özverili çalışmaları için teşekkür ederim. Sağlık hizmetlerindeki bu iyileştirmeler ve yenilikler, vatandaşlarımızın yaşam kalitesini artırma konusunda önemli adımlardır. Toplantıya katılan tüm kurul üyelerine, gösterdikleri ilgi ve katkılarından dolayı teşekkür ederim. Halkımızın sağlığı için gece gündüz demeden çalışan tüm sağlık çalışanlarımıza minnettarlığımı ifade etmek istiyorum” dedi.

 

 

 

 

 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.