Yukarı Çık
 
HEDEF 6 BİN TON!
9 Temmuz 2019 Salı 15:38:37
399 kez okundu.

BUĞDAY TARLA GÜNÜ DÜZENLENDİ

 

 

Tarım ve Orman İl Müdürlüğü tarafından 'Yalova İli Ekmeklik Buğday Üretiminde Yeni Çeşitlerin Denenmesi ve Geliştirilmesi’ projesi kapsamında Çavuşköyü'nde Buğday Çeşit Demonstrasyonu Tarla Günü gerçekleştirildi.

Haber / Zeynep TAŞTAN

Altınova'ya bağlı Çavuşköyü'nde Batı Akdeniz ve Sakarya Mısır Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü tarafından geliştirilen buğday çeşitlerini çiftçilere tanıtmak, verimli ve daha kaliteli buğday çeşitlerini çiftçilere göstermek amacıyla tarla günü düzenlendi. Tarla günü etkinliğine Yalova Valisi Muammer Erol, Bakanlık Tarımsal Araştırmalar Genel Müdürlüğü Hayvancılık ve Su Ürünleri Araştırma Daire Başkanı Dr. Ali Ayar, İl Müdürü Suat Parıldar, Çiftlikköy Kaymakamı ve Altınova Kaymakam Vekili Cengiz Karabulut, İl Genel Meclisi Başkanı Hasan Soygüzel ve meclis üyeleri, Atatürk Bahçe Kültürleri Merkez Araştırma Enstitüsü Müdürü Yılmaz Boz, İl Müdür Yardımcısı İrfan Sakinci, Tarım Kredi Kooperatifi Müdürü Burhan Bitirgiç, Kivi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Mustafa Tunalı, şube müdürleri, Altınova İlçe Müdürü Mesut Ünal, Çiftlikköy İlçe Müdürü Şefik Arıca, Çiftlikköy Ziraat Odası Başkanı Mustafa Anaçardı, çevre köylerden muhtarlar, çiftçiler ve teknik personeller katıldı. Çavuşköyü Muhtarı Riyasettin Kızılkaya’nın selamlama konuşmasının ardından Altınova İlçe Müdürü Mesut Ünal, projenin Altınova ayağıyla ilgili bilgiler verdi. Ünal, projenin çok önemli çıktıları olduğunu, hasat sonrası ölçülebilir çalışmalar tamamlandıktan sonra nihai raporu hazırlayarak çiftçilerle paylaşacaklarını ifade etti.

'26 ton buğday tohumu dağıtıldı'..

Mesut Ünal’ın konuşmasının ardından kürsüye gelen Koordinasyon ve Tarımsal Veriler Şube Müdürü Osman Halis Özen, projeyle ilgili şunları söyledi: “2018 yılında yaşanan olumsuz iklim koşulları, kalitesiz tohum kullanımı ve verimsiz çeşitler nedeniyle hububat üretiminde ciddi verim kayıpları gözlenmiş ve bunun üzerine çiftçilerimizden gelen talepler değerlendirilerek projemiz hazırlanmıştır. Projemiz ile ilimizde yeni buğday çeşitlerinin tanınmasını sağlamak, buğday üretiminde kaliteyi ve verimi artırmak, aynı zamanda üretimin sürdürülebilirliğinin sağlanması hedeflenmiştir. Projenin finansmanı, bakanlığımızın bitkisel üretimi desteklemek üzere ilimize tahsis ettiği bütçeden karşılanmıştır. Proje kapsamında merkez ilçe, Çiftlikköy, Termal ve Altınova ilçelerimizde 57 çiftçimize 4 çeşit toplam 26 ton buğday tohumu dağıtılarak 1040 dekar alanda ekilmesi sağlanmıştır. Ekimi yapılacak alanların toprak hazırlığı ve işlemesi çiftçi tarafından yapılmıştır. Ekilen tarlalardaki çimlenme, sapa kalkma, başaklanma, hasat gibi fenolojik gelişimler il ve ilçe müdürlüğümüzde görevli teknik personellerimizce belirli periyotlarla takip edilmiştir. Proje kapsamında 4 çeşit (Glosa, Renan, Koç ve Seki) tohumları dağıtılmıştır. Ayrıca Altınova İlçe Müdürlüğümüz TİGEM tarafından üretilen 3 adet ( Ceyhan 99- Kayra ve Gökkan) çeşitlerinden deneme parselleri oluşturmuştur. Yapılan 7 adet buğday çeşitlerine ait verim ve kalite kıyaslamaları yapılmış ve bugün sizlere sunulmuştur. Bu çeşitlerden BATEM tarafından geliştirilen yerli tohum çeşitlerimizden Koç ve Seki çeşidinin dekara 500-550 kg verim verdiği tespit edilmiştir. Çeşitlerin özellikleri ve verim durumları hakkında daha detaylı bilgileri arkadaşlarımız vereceklerdir. Bu çeşitlerin İlimizde yoğun olarak üretilen ve ortalama 400-450 kg verim alınabilen Adana 99 çeşitine alternatif olabilecektir. Projemiz ile üreticilerimiz verim ve kalitesini yeterli buldukları çeşitlerden hasat sonunda bir sonraki yıl içinde kendine tohum bırakabilecektir” dedi.

3 bin 830 ton buğday üretildi'..

İl Müdürü Suat Parıldar da yaptığı konuşmada, "İlimizde 2018 yılında olumsuz iklim koşulları, kalitesiz tohum kullanımı ve verimsiz çeşitler nedeniyle hububat üretiminde ciddi verim kayıpları gözlenmiştir. 2018 yılındaki bu olumsuzlukların giderilmesi ve çiftçilerimizden gelen talepler doğrultusunda hazırlanan proje ile İlimizdeki kısıtlı buğday üretimine uygun alanlardan daha azami verimi almak üzere buğday üretimi yapan üreticilerimize yeni çeşit buğday tohumu vererek kaliteyi artırmak, üretime teşvik etmek, aynı zamanda üretimin sürdürülebilirliğinin sağlanması hedeflenmiştir. İlimizin 2018 yılı toplam tarımsal üretim alanı yaklaşık 113 bin da olup bunun yaklaşık %12’sinde (14 bin dekar) buğday üretimi yapılmaktadır. 2018 yılında yıllık TÜİK verilerine göre ilimizde 3.830 ton buğday üretilmiş olup 2019 yılında 5.500-6000 ton arasında ürün tahmin etmekteyiz. Ayrıca projemiz bu üretime ilave 400-450 ton katkı sağlamıştır. İlimizde işlenmeyen tarım alanımız yaklaşık 100 bin dekar olup bu alanlar kuru tarıma uygundur. Bu alanlarda daha çok hububat üretimi yapmak ve üretim miktarımızı artırmak arzusundayız. Projemiz ile üreticilere verilen buğday tohumlarıyla hem verimi yüksek çeşitlerin İlimizde denenerek yaygınlaşması sağlanacak hem de İlimizdeki kısıtlı olan tarım alanlarının atıl durumda kalmasının önüne geçilmiş olacaktır. İlimizde 2018 yılında TÜİK verilerine göre ortalama buğday verimi 273 kg’dır. Tüm yıllar baz alındığında verim 300-400 kg arasında değişmektedir. İlimizde genelde Adana-99 çeşidi tutulmakta ve ekilmektedir. Yeni çeşitlerden BATEM tarafından geliştirilen Koç ve Seki çeşitlerinden 500-550 kg civarında verim alınması, ilimizdeki buğday üretimi için iyi bir alternatif olabileceğini göstermektedir. Aynı zamanda bu çeşitlerin yerli tohum çeşitlerimizden olmaları sevindiricidir. Çiftçilerimizin bundan sonraki süreçte verimli çeşitlerle üretime devam etmesini, özellikle sertifikalı tohum kullanıma özen göstermelerini beklemekteyiz. Proje sayesinde teknik personellerimiz çiftçilerimize tarla şartlarında her türlü desteği sağlamışlar, projeden yararlanan çiftçilerimiz proje uygulama aşamasında teknik ve zirai konularda deneyimlerini artırmışlardır. Bu nedenle ilerleyen yıllarda aynı konudaki faaliyet alanlarını genişletecekleri beklenmektedir. Ayrıca yapılan faaliyetlerle karlılığın artmasına bağlı olarak üretim alanlarının ve miktarının artması üreticilerin gelirini artıracak ve bölgesel kalkınmaya katkı sağlayacaktır. Proje maliyeti yaklaşık 433 bin TL’dir. Bunun içerisinde toprak işleme, gübreleme, ilaçlama ve hasat işlemleri ile tohum bulunmaktadır. İl müdürlüğümüz tohum maliyeti olarak 56.500 TL’lik kısmını sağlamış, geri kalan maliyetler çiftçiler tarafından karşılanmıştır. Ayrıca Altınova İlçe müdürlüğümüz tarafından TİGEM’den temin edilerek denenen 3 adet yerli tohumun da verim ve kalite durumlarını karşılaştıracağız. Projenin uygulanmasında emeği geçen tüm çiftçilerimize, köy muhtarlarımıza, ilçe ve İl Müdürlüğümüzün teknik personellerine teşekkür ederim" dedi.

Destek verdiler..

İl Genel Meclisi Başkanı Hasan Soygüzel de yaptığı konuşmada, İl Özel İdaresi olarak İl Müdürlüğü ile ortaklaşa birçok proje yürüttüklerini ifade ederek İl Müdürlüğü'nün hazırladığı ‘Yalova İli Ekmeklik Buğday Üretiminde Yeni Çeşitlerin Denenmesi ve Geliştirilmesi’ projesine de destek verdiklerini, bu kapsamda 4 çeşit buğday tohumu dağıttıklarını ve bugün burada da bunun sonuçlarını büyük bir memnuniyetle gözlemlediklerini ifade etti. Vali Muammer Erol’da yaptığı konuşmada, devlet desteğiyle dağıtılan tohumların verim artışına vesile olmasının memnuniyet verici bir durum olduğunu ifade ederek çiftçilerin bu tohumlarla verim artışını daha da artırmaya gönüllü ve gayretli olacaklarına inandığını söyledi.

Konuşmaların ardından alanda bulunanlara yeni çeşitlerden elde edilen sonuçlar hakkında bilgiler verildi. Vali Muammer Erol ve Suat Parıldar, Çavuşköy’deki programın ardından Karadere köyü girişinde bulunan topraksız çilek serasını ziyaret ederek işletme sahibinden bilgiler aldılar.

 

Haber Sitemizdeki yazı, resim ve haberlerin her hakkı saklıdır. İzinsiz, kaynak gösterilmeden kullanılamaz.


Haber Portalı