Organik yetişen ‘Dikenli Kabak’ ilgi çekiyor

Bülent GÜLER

 

Atatürk Bahçe Kültürleri Yalova Araştırma Enstitüsü’nden emekli Galip Sarı, evinin bahçesine kurduğu küçük serasında dikenli kabak adı verilen sebzeyi yetiştiriyor. Değişik bir görünümü ve üzerinde dikenleri olan sebzenin tropikal bir bitki olduğunu belirten Galip Sarı, sebzenin bir çok hastalığa iyi geldiğini ve organik olarak yetiştirildiğini söyledi. Bu tür yeni bitkileri organik olarak yetiştirmekten büyük zevk aldığını kaydeden Galip Sarı, “Dikenli kabak adı verilen sebze, Yalova’da pek bilinmeyen tropikal bir sebzedir. Bu sebze ilaç kullanılmadan sadece hayvan gübresiyle yetiştirilmekte ve üründen gelecek yılki tohumu elde edilmektedir. Asma gibi uzayan ve kabağın yetiştiği gibi bir bitki türüdür. Üretimde çiftçi için ekonomiktir ve bol ürün elde edilmektedir. Bitkinin sebzesi, toprağa gömülerek tohum haline getiriliyor ve bitki yetişiyor. Dikenli kabak üretiminde dikkat edilecek noktalar; bol su olması, doğal gübreleme ve don olaylarına karşı korunmasıdır. Bu sebze; dolma, mücver, çeşitli sulu yemekler ile salata çeşitlerinde kullanılabilir. Bir çok kişi tarafından da meyve gibi soyularak çiğ olarak da tüketilebilir. Yakın zamanda en çok aranılan sebzeler arasına gireceğine inandığımız dikenli kabak, kolesterole, şeker hastalığına ve içindeki zengin vitaminler sayesinde bir çok hastalığa karşı iyi gelmektedir. Bu ürünün çiftçiler tarafından yetiştirilmesi ve organik olarak herkes tarafından tüketilmesini öneriyorum. Yeni, organik ve sağlıklı ürünler elde etmek için çalışmalarıma devam edeceğim” dedi.




Copyright © HABERCİ GAZETESİ

İsmet Acar Caddesi 40/A Yalova | Telefon 0.226 814 13 32 - Fax: 0.226 811 03 00
habercigazetesi77@gmail.com